Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Ersin Arıoğlu

Yapı Merkezi Holding Yönetim Kurulu Başkanı, İnşaat Yüksek Mühendisi ve 22. Dönem CHP milletvekilliği yapmıştır. Ersin Arıoğlu, Yapı Merkezi’ni 1965’te kurdu.



Ersin Arıoğlu

Yapı Merkezi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Arıoğlu



Ersin Arıoğlu kimdir?



Ersin Arıoğlu 1940 yılında İstanbul’da doğdu. 1963 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesinden İnşaat Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu. 1969 yılına kadar aynı fakültenin yapı statiği kürsüsünde öğretim görevlisi ve asistan olarak akademik hayatını sürdürdü.



Yapı Merkezi ne zaman kuruldu?



Arıoğlu 1965 senesinde İstanbul’da Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi A.Ş.’ni kurdu. 1969’dan Kasım 2002 yılına kadar bu şirketin Başkanlığını yaptı. Kasım 2002’de TBMM’ne milletvekili olarak seçildi. Temmuz 2007’den itibaren Yapı Merkezi Holding A.Ş.’de Yönetim Kurulu Başkanı görevini yürütmektedir. 



Ersin Arıoğlu yönetimindeki Yapı Merkezi ne kadar inşaat gerçekleştirdi?



Yönetim Kurulu Başkanı olarak Arıoğlu, araştırma ve geliştirme, mühendislik, tasarım ve müşavirlik, genel inşaat müteahhitliği, eğitim, sanayi ve üretim alanlarında faal, 10’u ulusal ve ikisi uluslararası kuruluş olmak üzere, 12 şirketi yönetti. Ana kuruluş olan Yapı Merkezi İnşaat Şirketi Türkiye’de ve yurt dışında müşavir / tasarımcı veya inşaat müteahhidi olarak bugüne kadar sanayi tesisleri, toplu konutlar, üretim tesisleri ve fabrikalardan, ticari binalar, tüneller, köprüler, ulaşım sistemleri ve otoyollardan enerji tesisleri, su ikmal yapıları, tarihi binaların restorasyonu ile takviyesi ve çeşitli hizmetlere yönelik binalara kadar değişen takriben 39 milyon metrekare inşaat gerçekleştirmiştir.


Arıoğlu’nun uzmanlık sahaları inşaat mühendisliği, beton teknolojileri, inşaat metotları, ulaşım sistemleri ve yapıları, deprem mühendisliği, yapıların tamir ve güçlendirilmesi ile raylı sistemlerden oluşmaktadır. Yönetim uzmanlığı ise proje geliştirme, finansman, projelerde yatırım ve uygulama ve inşaat mühendisliğinde katma değer yaratımı sahalarındadır.


Arıoğlu’nun muhtelif yerli ve uluslararası teknik dergilerde 80’den fazla makalesi yayınlanmış olup, bunların mühim bir kısmı, beton teknolojileri, deprem mühendisliği , ulaşım sistemleri ve inşaat metotları, kalite yönetimi, bilim merkezleri, eğitim ve bilgi işleme teknikleri üzerindedir. Yapısal dinamikler konulu bir kitabın da yazarıdır. Ayrıca iki sanayi kataloğunun ve birkaç sempozyumun redaktörlüğünü yapmıştır. Yurt içinde ve uluslararası planda (teknik ve iş çevrelerine  yönelik) muhtelif kongreler, sempozyumlar, paneller ve konferanslar düzenlemiş ve koordine etmiş; bu faaliyetlerden sorumlu komitelerde üye veya teknik veya idari başkan olarak görevler üstlenmiştir.



Ersin Arıoğlu hangi kuruluşlarda görev aldı?



Ersin Arıoğlu, çeşitli alanlardaki katkıları dolayısıyla nişanlar ve özel beratlarla takdir edilmiş ve Fahri Doktor Derecesi ile taltif olunmuştur. 1995-2002 döneminde İstanbul Bilim Merkezi Vakfının Başkanlığını yapmıştır. 1996’da Slovenya Cumhuriyetinin İstanbul Fahri Konsolosu olarak atanmıştır. 1997-2008 yılları arasında Uluslararası Kriz Gurubunun Yönetim Kurulunda görev almıştır. 1997’de Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, inşaat mühendisliğinde kalite geliştirilmesi ve Türkiye’de bilim merkezleri fikrinin teşvikinde gösterdiği liderlik dolayısıyla Fahri Doktor nişanı ile ödüllendirilmiştir. Kasım 2002’de Cumhuriyet Halk Partisinden İstanbul’u temsilen TBMM’ne milletvekili olarak seçilmiştir. 2008-2012 yılları arasında Acıbadem Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyeliği görevinde bulunmuştur. Beyaz Nokta Gelişim Vakfı Mütevelli Heyet üyeliğini 2008 yılından beri sürdürmektedir. Arıoğlu, 2011 yılından beri Türkiye Müteahhitler Birliği Danışma Kurulu üyesi ve Etik Kurulu Başkanıdır.


Arıoğlu’na 2004’de Slovenya Cumhurbaşkanı tarafından, Slovenya – Türkiye arasında ekonomik işbirliğini gelişmesine değerli hizmetlerinin takdiri olarak, yabancılara verilen en itibarlı “Silver Honorary Order of the Republic of Slovenia” nişan verilmiştir.


Arıoğlu’nun özgeçmişi Who is Who in the World 1981, 1983, 1997; Men of Achievemen, 1984 International Book of Honour 1985; Who is Who in Turkey 1987, 1992, 1998. isimli yayınlarda mevcuttur. Dr. Arıoğlu evli olup dört çocuk  ve dokuz torun sahibidir



Ersin Arıoğlu, TBMM kayıtlarında nasıl anlatılıyor?



Türkiye Büyük Millet Meclisi 22. Dönem Milletvekili


İstanbul - 1940, Sami - Mahmure - İTÜ İnşaat Fakültesi - İngilizce - İnşaat Yüksek Mühendisi - İTÜ Öğretim Görevlisi ve Araştırma Asistanı, Yapı Merkezi Holding Grubu Yön.Kur.Bşk., Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fahri Doktorası, Albert Einstain Bronz Madalya, (UTIP) Toplu Taşın Birliği Onur Sertifikası, MGS Missuri Fahri Doktorası Sahibi, Bilim Merkezi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı, Slovenya Cumhuriyeti Fahri Konsolosu - XXII nci Dönem İstanbul Milletvekili - NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Üyesi - Evli, 4 Çocuk.



Ersin Arıoğlu’nun kurduğu Yapı Merkezi neler yaptı?



Yapı Merkezi, 1965 yılında, "insanlığa mutluluk ortamı yaratarak hizmet edecek çağdaş yapı projelerini üretmek ve inşaatlarını gerçekleştirmek" amacıyla kurulmuştur.


39 milyon m2 mühendisleştirdiğimiz yapıda yaşayanların mutluluğu, 1965 yılından bugüne inşa ettiğimiz 1500 km hat, 35 adet raylı sistem, 275 adet istasyon ile 3 kıtada her gün 2 milyondan fazla yolcuyu güvenle taşımamız, 4300 km ürettiğimiz su sızdırmaz borular ile 40 ülkede yüzlerce noktaya temiz su iletebilmemiz, 3000 kg/cm2 dayanımda beton üretebilmemiz, 750 öğrencinin her gün kendisini okulumuzda verilen eğitimle geliştirebilmesi; Yapı Merkezi ailesi için anlamlı göstergelerdir.


Grubun ilk ve en büyük şirketi olan Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi A. Ş. yarım asırlık geçmişinde Türkiye’de ve özellikle Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Sudan, Etiyopya, Cezayir ve Fas başta olmak üzere yurt dışında önemli inşaat projeleri gerçekleştirmiştir.


1978 yılında, prefabrikasyon tecrübe ve know-how birikimiyle kurulan Yapı Merkezi Prefabrikasyon A. Ş. Türkiye'de inşaat sektöründe ISO9001 Kalite Güvence Belgesi'ni alan ilk kuruluş olmuştur.


Yapı Merkezi, 1987 yılında, öngerme teknolojisinde lider konumundaki Freyssinet International ile ortak olarak Freysaş şirketini kurmuştur. Freysaş, kısa zamanda ardgerme, ağır kaldırma, zemin ankrajları ve askılı sistemler gibi ileri inşaat teknolojilerini içeren muhtelif projeleri başarıyla tatbik etmiştir.


1994'te Yapı Konut, kaliteli ve konforlu konutlar üretmek üzere gruba katılmış ve Çam Konaklar, Sokullu Evleri, NP12 Evleri, Şişli Plaza, Arkeon Evleri gibi başarılı projelere imza atmıştır.


1995'te, eğitim sektöründe Nitelikli Eğitim Kurumları A. Ş. (NEKAŞ) kurulmuş ve Irmak Okulları açılmıştır. Türkiye'de ilk defa uluslararası ISO9002 belgesini alan ve 2012 yılında Uluslararası Kalite Ödülü'ne Altın kategoride layık görülen okul sıfatıyla Irmak Okulları; kendi alanındaki özgün faaliyetlerini sürdürmekte, ülkemizin ve dünyanın en önemli üniversitelerine öğrenci kazandırmaktadır.


1996 yılında gruba katılan Subor Boru Sanayi A. Ş., yüksek teknolojili kompozit inşaat malzemeleri üretmek hedefi çerçevesinde kurulmuştur. Yüzde elli sermayesi Amiantit Grubu'na ait olan Subor, bugün ülkemizde CTP boru imalatında lider konumdadır.


Grubun raylı sistem tecrübesinden istifadeyle ve sürekli artan şehiriçi ve şehirlerarası demiryolu ulaşımı talebi dikkate alınarak 1998'de Yapıray gruba katılmıştır. Yapıray, demiryolu sistemleri ile ilgili tasarım, inşaat ve işletme hizmetleri vermektedir.


Yapı Merkezi şirketleri 1998 yılından beri Yapı Merkezi Holding çatısı altında faaliyetlerini sürdürmektedirler.


Yapı Merkezi; kurduğu şirketlerle özellikle ulaşım sistemleri; kent içi raylı sistemler; tüneller, köprüler, viyadükler; endüstriyel ve genel hizmet yapıları; konutlar, su toplama ve temin sistemleri; restorasyon, güçlendirme ve onarım işleri ile ilgili yurtiçinde ve yurtdışında sayısız projeyi başarı ile hayata geçirmiştir.


Yapı Merkezi raylı sistemler konusunda bir "dünya markası"dır. Uluslararası Toplu Taşın Birliği’nin (UITP) “2004 Dünya Raylı Sistem” Ödülü, Yapı Merkezi’nin Estram (Eskişehir Raylı Sistemi) Projesine, UITP 2010 yılı “En İyi LRTS Projesi” Ödülü ve İngiliz Hafif Raylı Sistem Birliği’nin “2010 Yılının Raylı Sistemi” Ödülü yine Yapı Merkezi’nin Kayseray (Kayseri Raylı Sistemi) Projesine verilmiştir. Yapı Merkezi tarafından anahtar teslim olarak gerçekleştirilen ve 2011 yılında işletmeye açılan Ankara-Konya Hızlı Tren Projesi de raylı sistem deneyiminin en önemli halkalarından biridir.


Yapı Merkezi yarım yüzyıllık tecrübesinin verdiği özgüvenle Afrika Pazarında yatırım yapmaya yönelmiştir. Özellikle son 10 yıl içerisinde Yapı Merkezi, ilk olarak Sudan’da Nil Nehri üzerine El Mek Nimir ve Al Halfaia köprülerini daha sonra Al Wahat Alışveriş Merkezi’ni başarıyla inşa etmiştir. Raylı sistemlerde global bir marka olmasının verdiği avantajla Cezayir, Fas ve Etiyopya’da yeni projelere imza atmaktadır.


Yapı Merkezi, Körfez ülkelerinde Birleşik Arap Emirlikleri’nde Dubai Metrosu ile başladığı başarılı tecrübesini, Suudi Arabistan’daki Mekke ve Medine İstasyonları, Al Nariah Depo ve Bakım Atölyesi inşası ile sürdürmektedir.

Türkiye'de 1000 kg/cm2 dayanıma sahip betonu ilk olarak üreten Yapı Merkezi Ar-Ge Bölümü bugün, 7 günlük beton dayanımını 3000 kgf/cm2’ye ulaştırmış ve ışık geçiren betonu üretmiştir.



Ersin Arıoğlu, hangi haberlere konu oldu?



‘AB’ye düşünen bir kuşakla girilir’ (NTV-MSNBC, 25 Temmuz 2010)


Yapı Merkezi Başkanı Ersin Arıoğlu, Türkiye’nin dünyadaki dinamikleri yakalaması için toplumun tüm bireylerinin üzerine düşen görevi eksiksiz yerine getirmesini istiyor.


Türkiye, geri kalmışlığını nasıl aşacak sorusu gündemde gittikçe ağırlık kazanan bir soru. Sivil toplumun güçlendiğinin görüldüğü ülkemizde, iş dünyasının da üstlenmek durumunda olduğu sorumluluk tartışılıyor. Yapı Merkezi kurucusu ve Başkanı Ersin Arıoğlu, bu sorumluluğu hisseden ve bu konuda girişimde bulunan iş adamlarımızdan. Ersin Arıoğlu ile yaptığımız konuşma, Türkiye’nin dünyadaki değişimleri tetikleyen dinamikden ne kadar uzak kaldığını sergiliyor. Aynı zamanda, toplumdaki gelişmeyi desteklemek üzere, ister birey ister kurum olsun, toplumun istisnasız her üyesine görev düştüğünü gösteriyor.


PROJE AÇMAZI


Ersin Arıoğlu, 1991’de 2000 dolar dolayında olan kişi başı gelirimizin yıllardır 3000 dolarda takılıp kaldığını söylerken, bütçe açığı ve “kara delik” kavramlarının yanı sıra, eşit önem taşıyan ama az dile getirilen bir unsura dikkat çekiyor. 


“Türkiye portföyünde devam eden 5600 proje var. Bunların toplam bedeli 125 milyar dolar iken, bugünde dek ancak 30 milyarlık bir bölümü gerçekleştirildi, bu projelere yılda ancak 3 milyar dolar ayrılabiliyor. Bu gidişle ve yeni bir projenin devreye sokulmamaması halinde, bu projelerin tamamlanması en iyimser koşullarda 15-20 yıl alacaktır. Oysa partiler olsun, milletvekileri ya da bakanlar, veya Devlet Planlama Teşkilatı olsun, hiç kimse bu konuyu tartışmıya bile açmıyor” diyor. Projelerin önceliği ve hayatiyeti tartışılmadığı gibi, ayrılması gereken fonları artırmak da gündeme getirilmiyor.


Ersin Arıoğlu’na göre, Türkiye’nin tek çıkış yolu, yeni okullar, yeni bir eğitim sistemi, yaratıcı düşünmeyi öğrenmiş yeni bir kuşak. “Bu yeni kuşak bizi Avrupa Birliği’ne de sokar, diğer ülkelerle de rekabet eder, yeter ki bilgi işlemesini bilsin” diyor. Eğitimde yaratıcılığın teşviki, fikirleri ilintilendirebilmeden geçtiğini anlatan Ersin Arıoğlu, dünyada yaşanan değişimin Türkiye gibi geri kalmış ülkeler için önemli bir fırsat sunduğunu savunuyor. Internetin inanılmaz bir hızla yayıldığı ve saatte 100 milyon web sayfasının kurulduğu dünyamızda, yetenekleri geliştirmek için yapılacak yatırım, makineye değil, öğrenmeye öğretecek eğitmene olmalıdır. “Atatürk’ün bıraktığı en önemli miras bilim okur yazarlığıdır” diyen Ersin Arıoğlu, Atatürk’ün 1924’de kurulacak eğitim sistemi konusunda, vizyonu geniş bir Amerikalı eğitimcisi olan John Dewey’i Türkiye’ye davet ettiğini anlatıyor. Böylece Köy Enstitüleri, yaparak öğretme metodunu geliştirmiş Dewey’in önerileri doğrultusunda kurulur. Ersin Arıoğlu: “Atatürk’ü anlamak, ülkeyi bilim doğrultusunda yönlendirmektir” diyor.

    

SOSYAL SORUMLULUK


“Bilim halkın diline inmeli” diyen Ersin Arıoğlu, Yapı Merkezi olarak, üç projede sosyal sorumluluk üstlendiklerini anlatıyor. Üstlendikleri projeler, bilgi okur yazarı yetiştirmek misyonu ile kurulan Irmak okulu, Davutpaşa’da 2002 Mart’ına kadar kurulacak ve 1 milyon ziyaretçi kapasitesi olacak Bilim Merkezi projesi ve dünya barışı için çalışan uluslararası kriz grubu ICG. “Türkiye’deki gerçekleri görmek ve alarm zili çalmak gerekiyor ki Türkiye ilerleyebilsin. Kişi başına 3000 dolarlık geliri içimize sindirmemiz olanaksız. Kişi başına eğitim harcama ortalaması gelişmiş ülkelerde 1200-1500 dolar arası iken, dünya ortalaması da 200 dolar iken, kişi başına askeri harcaması 200 dolar olan Türkiye’de eğitim için harcanan miktarın 150 dolar düzeyinde olması kabul edilir şey değil” diyor. 

Gelişmiş ülkeler araştırma geliştirmeye kişi başına 1000 dolar ayırırken, bu sayının Türkiye’de 15 dolar düzeyinde olması, bu harcamada da özel sektörün payının de yüzde 20’lerde kalması, Türkiye’deki sorunun cesametini gösteriyor. 


Ersin Arıoğlu, dünyada bilim gelişmesinde, Amerika Birleşik Devletleri’ni kuranların ilginç etkisine dikkat çekiyor. 1897’de yürütmeyi, yargıyı ve yasamayı birbirinden ayıran ABD’nin ilk Anayasası, yazar ve bilim adamlarının yazı ve buluşlarına ilişkin telif haklarını korudu. Biz patent yasasını hala tartışa duralım, bunun sonucu, ABD, yeni buluş sayısında çok açık farkla dünya birinciliğini hep korudu. 1800’lerde 3000 olan yıllık patent sayısı, 20. Yüzyıl’ın başında 100.000’lere, bugünlerde ise 600.000’lere ulaştı. Türkiye’de bu sayının yılda olarak 500’ü aşmaması geri kalmışlığımızın çarpıcı bir ifadesi. 


Rakamlarla Yapı Merkezi


1965 kuruldu, bugün 14 şirketi bir holding bünyesinde barındırıyor.


Ödenmiş sermayesi 70 milyon USD, çalışanı 1500, cirosu 240 milyon USD.


Raylı ulaşım sistemlerinde, prefabrikasyon teknolojilerinde, cam takviyeli plastik boru üretiminde, tünel sistemlerinde, ARGE'de ve eğitim sistemlerinde lider.


Türkiye-Yunanistan-ABD arasında ile 1999'da kurulan ilk ortak girişimin ortağı olarak, boru teknolojileri konusunda uzmanlığını Balkanlara taşımak üzere.



Ersin Arıoğlu ve Yapı Merkezi iletişim bilgileri nelerdir?



Genel Merkez


Adres: Hacı Reşit Paşa Sokak No: 4 34676 Çamlıca İstanbul Türkiye 


Telefon: +90 216 321 9000


Faks: +90 216 321 9013


E-posta: kurumsal.iletisim@ym.com.tr 


Ankara Ofisi


Adres: Hoşdere Caddesi, Fuar Sokak, No:9/13 06540 Çankaya Ankara Türkiye


Telefon: +90 0312 440 3018 


Faks: +90 0312 440 3019


Web Adresi: www.ym.com.tr



Önerilen Bağlantılar : TOKİ Kayseri kura