Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Erdoba Konakları – Mardin

Mardin’de 1878’de inşa edilen ve restorasyonun ardından 2002’de turizme açılan konak. Erdoba Konakları, Selçuklu Konağı, Osmanlı Konağı, Babil Konağı ve Asur Konağı olmak üzere her biri yüzyıllık dört ayrı konaktan oluşuyor.



Erdoba Konakları – Mardin

Erdoba Konakları



Erdoba Konakları ne zaman turizme kazandırıldı?


Mardin’de 1878 yılında inşa edilen ve zamanla revizyona uğrayan tarihi Erdoba Konağı, yeniden onarılarak, Mayıs 2002’de turizmin hizmetine sunuldu. 


Erdoba Konakları’nda 4’ü süit 60 yatak kapasiteli 31 oda, konferans salonu ve 150 kişilik hem mutfak, hem de misafir salonu ile iki şark köşesi bulunan konakta 22 personel istihdam ediliyor.


Erdoba Konakları, Metin Sümer, Emin Gözü ve mimar Şehmus Dinçel tarafından işletiliyor.



Erdoba Konakları – Mardin



Erdoba Konakları’nın restorasyonunu kim gerçekleştirdi?


Erdoba Konakları’nın mimarisine özgü restorasyonunu gerçekleştiren Mardinli mimar Şehmus Dinçel, “Bu konak, turizm yönünden büyük bir potansiyeli karşılayacaktır. İddia ediyorum ki Toledo şehrinin turizmini aşacaktır. Konağımızda 4’ü süit 60 yatak kapasiteli 31 oda, konferans salonu ve 150 kişilik hem mutfak, hem de misafir salonu mevcuttur. Mardin’deki asmalı Erdoba konağının dünyada eşi ve benzeri olduğunu sanmıyorum.” dedi. Dinçel, “Aslında bu proje toplumsal dönüşümün projesidir. Bu projenin Mardin’de olması ayrı bir önem taşımaktadır. Dinlerin ve kültürlerin birleştiği Mardin’deki bu projenin, insanlar arasında güzelliğe, iyiliğe, doğruluğa adım atacak bir diyaloğun başlangıcı olacağını ümit ediyorum.” diye konuştu. 



Erdoba Konakları – Mardin


Dönemin Mardin Valisi, Erdoba Konakları için neler söyledi?


Mardin Valisi M. Temel Koçaklar da, “İddia ediyorum ki, Mardin dünya uygarlıklarının başkenti olacaktır. Tabi bunu söylerken Mardinlilerin de kültürel değerlerine gerekli önemi vermesini istiyorum. Dünya kültür mirasına aday olan böyle bir şehrin turizme vereceği çok şey vardır. Tarihi mimari ve kültürel zenginlikleriyle buram buram Anadolu kokan Mardin, gecesi gerdanlık, gündüzü seyranlık konumuyla insanları ihya edecektir.” şeklinde konuştu.



Erdoba Konakları’ndaki konakların tarihçeleri ve özellikleri neler?



Selçuklu Konağı (V.I.P.) (Tescilli Yapı): Orijinal görüntüsü ile Mardin silüetine kazandırılan konakta, 3’ü suit, 8 adet çift kişilik lüks oda ile 2 adet de tek kişilik olmak üzere toplam 10 oda bulunmaktadır. Selçuklu Konağı’ndaki odaların her birine meşhur Artuklu padişahlarının isimleri verilmiştir. Oğuz Boyları’ndan olan Artuklular, 1102-1409 yılları arasında Mardin ve çevresinde hüküm sürdüler. Yönetimi ellerinde bulundurdukları 307 yıl boyunca, siyasi, ilmi, iktisadi ve mimari bakımından mükemmel bir şehir oluşturdular. İnşa ettikleri cami, medrese, külliye, kervansaray ve saraylar da şehircilik, mimarlık ve sanat açısından doruğa ulaştı. Ayrıca, kurdukları kütüphanelerde binlerce kitap toplamaları da ilim ve irfana verdikleri önemi göstermektedir. Erdoba Selçuklu Konağı, bu topraklarda hüküm sürüp hizmet veren bu yüce topluluğun anısını yaşatmak amacıyla, odalarını Artuklu Beyleri’nin isimleri ile konuklarına sunmuştur.

 


Osmanlı Konağı: Osmanlı Konağı, 1878 yılında Şahtene (Şatana) ailesi tarafından yaptırılmıştır. Aynı aile otel yapımına kadar bu konakta yaşamaktaydı. Bugün T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan işletme ve tescilli yapı belgeli olarak Erdoba Evleri, Osmanlı Konağı ismiyle bölge turizmine hizmet vermektedir. Konağın doğu kısmı bir dönem ilkokul olarak hizmet vermiştir. Restorasyon yapılırken orijinal hali gözetilerek ek üniteler planlanmıştır. Otelin tüm sosyal aktivitelerinin merkezidir. Mardin’e özgü 17 taş odası ile bir tarafında Mezopotamya, diğer tarafında eşsiz Mardin Kalesi ve muhteşem Mardin manzarası olan Osmanlı Terası bulunmaktadır.



Babil Konağı: Babil Konağı 1946 yılında inşa edilmiş olup, 2005’te de restorasyon çalışması yapılmıştır. Konak 4 katlı olup, ana caddede misafirlerini ağırlamaktadır. Mardin taşından yapılmıştır, tarihi ve konforu aynı anda sunan bir mekândır. Konak bünyesinde 350 kişilik modern toplantı salonu ile Mezopotamya’ya hakim teras bulunmaktadır.


Babil Konağı’nda bulunan 250 kişilik salonda nikâh, toplantı, seminer, konferans ve tiyatro gösterisi gibi etkinlikler düzenlenebilir. Salon yapılan etkinliğe göre değişik düzenlerde şekillendirilir. Salonumuzda sahne, ses sistemi, barkovizyon ve renkli ışıklar mevcuttur.



Asur Pansiyonu: Asur Pansiyonu Mardin’in tipik evlerinden bir görüntü sergilemektedir. Taş mimari örneği olan Asur pansiyonunda, 24 saat sıcak su, ücretsiz wireless internet hizmeti verilmektedir.



Erdoba Konakları – Mardin



Erdoba Konakları yemeklerinin özellikleri nelerdir?


Mardin’in kendine özgü yemekleri, yörede yetişen bitkilerin yardımı ve yaşam tarzının belirleyiciliğiyle geleneksel bir boyut kazanmıştır. Mardin mutfağının zenginliği, gelmiş geçmiş uygarlıkların kültür birikimleri ve yöre halkının medeniyetteki değişim sürecinde kendilerini yenilemedeki yetenekleri ile açıklanabilmektedir. Çeşitli dinsel törenler için hazırlanan yemekler, düğün, doğum ve ölüm sonrası geleneksel günler ve ayinler için özel olarak yapılan hayır yemekleri, yöre mutfağını oluşturan öğelerden bazılarıdır. Yöreye özgü baharatlar kullanılarak lezzeti arttırılan geleneksel yemekler arasında, kaburga dolması (içi pilavla doldurulmuş kuzu kaburgası), kuzu çevirme, maklube (kuzu eti, patates, patlıcan ve pirinçten yapılan baharatlı bir yemek çeşidi, Şam Böreği de denilen sembusek (bir çeşit kapalı lahmacun), ikbebat ve kitel raha (haşlanmış içli köfte çeşitleri), ırok (kızartılmış içli köfte), acin (çiğ köfte), kibbeh (işkembe dolması), lebeniyye (yoğurtlu buğday çorbası sayılabilir. Mardinlilerin sevdiği yiyecek ıhbeys kavi, bir çeşit peksimettir. İmlebbeys (badem şekeri), leblebi, keşkek, zerde, cevizli sucuk, helva çeşitleri, cevizli tatlılar diğer lezzetlerindendir.Üzüm bölgesi olan Mardin’de üzümden yapılan şıra ve pekmezin tadı başkadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne özgü ‘mırra’, yemekten sonra sunulan acı kahvedir ve küçük kulpsuz fincanlarla içilir.



Erdoba Konakları konaklama fiyatları nedir?


Erdoba Konakları’nda Aralık 2013 itibariyle gecelik konaklama fiyatları; tek kişi 90 TL, iki kişi 150 TL’dir. 

2013 yaz dönemi, Eylül, Ekim, Kasım aylarında ise gecelik konaklama fiyatları tek kişi 120 TL, iki kişi 180 TL olarak belirlenmişti.



Erdoba Konakları iletişim bilgileri nelerdir?


Adres: 1. Cadde No:135 Mardin / TÜRKİYE

Tel: 0482 212 76 77 - 0 533 740 04 80

Faks: 0 482 212 8821

e-posta: erdoba@erdoba.com.tr

Web: www.erdoba.com.tr