Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Emre Çamlıbel

İlk olarak 1992 yılında STFA’da inşaat mühendisi olarak iş hayatına atıldı. 1998 yılından itibaren Soyak Holding bünyesine katıldı. Şu anda holdingin CEO'su.


Emre Çamlıbel


Emre Çamlıbel eğitim hayatında neler yaşadı?


İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesinde İnşaat Mühendisliği okuyan Çamlıbel, ABD Boston’daki Massachusetts Institute of Technology’de yüksek lisansını tamamladı. Ayrıca; İstanbul Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünde, enerji verimliliği ve tasarrufu, enerji sistemleri, sürdürülebilirlik, karbon ticareti, finansmanı ve uygulamaları konularında doktorasını yaptı.

 

Emre Çamlıbel iş hayatına nasıl başladı?


1992 yılında STFA’da iş hayatına başlayan Emre Çamlıbel burada inşaat mühendisi olarak görev aldı. 


Emre Çamlıbel hangi işlerde çalıştı?


Çamlıbel; ABD Boston’da a Kennedy & Rossi Inc. ve Walsh Brothers Inc. şirketlerinde proje mühendisliği ve müdürlük yaptı. 1998 yılında Soyak İnşaat’ta Genel Müdür Asistanı olarak çalışmaya başladı ve daha sonra Soyak Holding’de Proje Geliştirme Koordinatörü oldu. 2008 yılında ise Emre Çamlıbel, Soyak’da CEO olarak görev almaya başladı.


2001-2008 yılları arasında Emre Çamlıbel, Soyak Yapı’da Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev aldı. Çamlıbel ayrıca; GYODER, Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği, KONUTDER, İNDER gibi kurumlar yönetim kurulu üyeliği görevlerinde bulundu.


Emre Çamlıbel


Emre Çamlıbel, Mütekabiliyet Yasası ve Kentsel Dönüşüm Projeleri ile ilgili neler söyledi?


12-15 Mart 2013 tarihlerinde Dubai’de gerçekleşen MIPIM fuarına katılan Emre Çamlıbel, kentsel dönüşüm projesi ve mütekabiliyet yasası ile ilgili şu açıklamalarda bulundu:


Mütekabiliyetle açılan yolu, kentsel dönüşümle sürdürülebilir kılmak çok önemli. Önümüzde her yıl ihtiyaç duyulan 600 bin konutun yanı sıra, yıkılarak ve yenileme esasına dayalı olarak yapılacak 8.5 milyon bina bulunuyor. Bu binaların yeniden projelendirilmesinde yabancı yatırımcı için sunulacak fırsatlar çok kritik önem taşıyacak.


Emre Çamlıbel, 21. Yüzyılın Şehirleri ve Toplumları bildirgesinde nelerden bahsetti?


1- Ekolojik fonlar oluşturularak yerel, katılımlı sürdürülebilirlik yatırımları desteklenebilir.

2- Yavaş şehirler aynı zamanda modern, teknolojiyle desteklenmiş yaşamı içinde barındırabilir. Yavaş şehirler desteklenmeli.

3- Sürdürülebilirlik; “sosyal”, “ekonomik” ve “çevre” dışında birçok unsuru da kapsar.

4- Sürdürülebilir projeler, binalar, şehirler oluşturmak için multidisipliner bir şekilde entegre, birlikte hareket ve planlama zaruridir. 

5- “Sertifika Sistemleri” sürdürülebilirlik konusunda ilerleme için gereklidir. 

6- Küresel sürdürülebilirlik tüm insanlığın ortak ajandasıdır, ortak sorumluluğudur.

7- “Yeşil bina” ve “sertifika” kavramlarının içi boşaltılmadan kullanılmalıdır.

8- Farkındalığın arttırılması önemlidir.

9- Halkın katılımı (dönüşüm ve proje geliştirme sürecinde) önemlidir.

10- “İyi uygulama” örnekleri gösteriyor ki; yeşil binaların tasarruf ve atık azaltma faydasına karşılık maliyet artışı % 1-2, yatırım süresine etkisi ise neredeyse sıfırdır.

11- Aktif enerji yönetimi yeşil binalar için planlanması gereken bir unsurdur.


Emre Çamlıbel’in Soyak hakkında düşünceleri nelerdir?


CEO olarak görev aldığı Soyak Yapı hakkında, Emre Çamlıbel şu açıklamalara yer verdi:


Satış ofislerimizde yaklaşık 2 saatte bir ev satıldığını görüyoruz. Böylece biz her ay 100-150 kişiye aynı zamanda hem yatırım olanağı sunuyoruz hem de geleceklerini güven altına alıyoruz” dedi. Dr. Çamlıbel, “Bir kişi son 2 yılda altına yatırım yapmış olsaydı toplamda yüzde 25 oranında, parasını bankada tutarak mevduata yatırım yapmış olsaydı yüzde 15 oranında, dövize yatırım yapmış olsaydı da yaklaşık yüzde 17 civarında bir kazanç elde edecekti. Oysa Soyak projelerinden son 2 yılda ev sahibi olanların proje lokasyonu ve şehrine göre de yüzde 40-65 aralığında bir kazanç sağladıklarını görüyoruz.


Soyak olarak konut kullanıcısının değişen ihtiyaçlarına cevap verebilen projeler üretiyoruz. Araştırma geliştirme faaliyetlerini ön planda tutarak yenilikçi yaklaşımlarla sektöre yön veren müşteri odaklı bir firmayız aynı zamanda. Tasarruflu ve sürdürülebilir yaşam kriterlerini gözeterek yeşil binalar üreten ve Türkiye Kalite Başarı Ödülü EFQM’i almış tek Türk gayrimenkul firmasıyız.


Emre Çamlıbel


Emre Çamlıbel, Soyak Yapı’ya hangi ödülleri kazandırdı?


1. ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Sistemi

2. ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi

3. İnsana Saygı Ödülü

4. Türkiye’nin Süper Markaları Ödülü

5. Ulusal Kalite Ödülü


Emre Çamlıbel hakkında çıkan bazı haber başlıkları:


4 Mayıs 2013 / Kanal D Emlak


GYODER Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda Soyak Yapı CEO’su Emre Çamlıbel, Avrupa krizinin İstanbul’da konut sektörüne yaradığını açıkladı. Konut sektörünün Türkiye’de yoğun olarak Anadolu’ya kaydığını dile getiren Çamlıbel, şu açıklamalarda bulundu:


Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYODER) tarafından yapılan Türkiye Gayrimenkul Sektörü Temel Göstergeleri 2012 raporuna göre, İstanbul'un konut sektöründeki payı giderek azalıyor. 2008'de sektörde yüzde 24,4 gibi bir paya sahip olan İstanbul'un payı, 2012'de yüzde 20,3'e geriledi.


Konut sektöründe, Bursa, Antalya, Adana, Konya, Mersin, Kocaeli, Kayseri, Manisa, Balıkesir, Samsun ve Eskişehir'in bulunduğu illerin aldığı payın yüzde 49'dan yüzde 59'a çıktı.






Önerilen Bağlantılar : TOKİ Kayseri kura