Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Dubleks

İki katı da aynı kişinin kullanımında bulunan konut tipi anlamında kullanılan bir terimdir. Geniş ailelerin tercih ettiği ev türüdür.



Dubleks nedir?


Dubleks; iki katlı evdir. Ev içerisinde geçen bir merpen vardır. Bu iki kat tek bir evi oluşturur. Genelde villalar da dubleks yapılır. Apartman dairesinde de dubleks yapılara rastlamak mümkündür.  Dubleks yapılara giriş 1.kattan gerçekleşir ve ev içerisinde bulunan merpen ile üst kata geçiş yapılır. Genelde 1.katta 1 yatak odası, salon ve mutfak yer alır. 2.katta ise yatak odaları, teras ve ıslak zeminler bulunur.


Dubleks


Ters dubleks nedir?


Dubleks yapının tam tersi bir yapı türüdür. Salon ve mutfağı giriş katının üst katında yer alır. Ters dubleks, kış mevsiminde ısıtılması en kolay yapı türüdür. Genelde küçük metrekarelik araziler üzerinde en üst seviyede faydalanılması için yapılır. Ters dublekslerde yatak odaları alt katta olup, genelde alt katlarda küçük bahçeler yer alır. 


Çatı dubleks nedir?


Çatı dubleks; iki katlı bir yapıdır. Ev içerisindeki merpen ile üst kata çıkılır. Dubleks yapıdan farkı 2.katı çatıdadır. Çatı dublekslerde daha çok üst katlarda 1 yatak odası ve teras bulunur. Alt katta ise ıslak zeminler, mutfak ve salon yer alır. Alt kat mimarisi ise genelde 1+0 şeklinde tasarlanan yapılardır. Bekarlar ve yalnız yaşayan kişiler için tasarlanmıştır. 


Dubleks

Bahçe dubleks nedir?


Bahçe dublekslere giriş üst kattan olur. Giriş katında mutfak, ıslak zeminler ve genelde yatak odaları bulunur. Alt katlarda ise salon yer alır. Bu salon bahçeye açılır. Yapısı itibari ile bahçe dubleksler, ters dublekse benzer. 


Dubleks bir daireyi; iki ayrı daire olarak kullanmak isterseniz ne tür sorunlar çıkar?


Soruyu bir örnekle açıklayalım:


Ali, ailesiyle bir apartman dairesinde dubleks evde yaşıyor. Evlenip, dubleks dairenin üst katını ayırıp eşi ile kendisi taşınıyor. Apartman içerisinde iki farklı girişi olan bu dubleks evin üst katına kendisi taşınıyor, alt katında annesi ile babası yaşamaya devam ediyor. Apartmanda yer alan ortak giderlerde 2 katı fazla para ödenmesi isteniyor. Sebebi ise karşı dairenin de dubleks olması ve üst kat girişini kullanmıyor olmaları. Burada Ali’nin hakları nedir?


Cevap: Kat Mülkiyet Kanununun 20.maddesine göre kat malikleri; Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak ayrıca anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında katılmak durumundadır. Yani, iki dubleks dairenin arsa payı diğerlerinin iki katı olduğu için tüm giderlerde iki katı ödemesi gerekmektedir. 2 kat gider ücreti ödemesi gereken sadece Ali değil, karşı dubleks dairede yaşayan ailede ödemek zorundadır. 


Dubleks

Çatı dubleksçiler çatıda sorun yaşarsa, tamirat ödemeleri nasıl yapılır?


Çatı ana taşınmaz malın ortak alanı olduğu için bu tür giderlere tüm malikler katılmak zorundadır. Ayrıca Çatı dubleks dahi olsa, çatıda onarım yapmak için tüm maliklerin onayının alınması gerekmektedir. Bu da Kat Mülkiyet Kanununun 19.maddesinde şu şekilde açıklanmıştır:


“Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça ana gayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz. Ancak, ortak yer ve tesislerdeki bir bozukluğun ana yapıya veya bağımsız bir bölüme veya bölümlere zarar verdiğinin ve acilen onarılması gerektiğinin veya ana yapının güçlendirilmesinin zorunlu olduğunun mahkemece tespit edilmiş olması halinde, bu onarım ve güçlendirmenin projesine ve tekniğine uygun biçimde yapılması konusunda kat maliklerinin rızası aranmaz.”


Önerilen Bağlantılar : Anneler günü konut kampanyaları