Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Dublaj duvarı

Daha iyi bir görüntü ya da ısı yalıtımı sağlamak üzere yapılan ikincil duvardır.




Duvar nedir? 


Duvar, doğal ya da yapay yapı materyallerini üst üste koymak suretiyle elde edilen bir yapıdır. Duvarlar, parçaları birleştirici bir madde kullanarak yapılabildiği gibi doğrudan doğruya parçaları üst üste yığarak da elde edilir.


Doğal yapı malzemesi kalker ve silis taşlarıdır. Bunlar üzerleri işlenmeden pürüzlü olarak bırakılabildiği gibi, işlenerek de kullanılabilir. Çok ileri bir sağlamlığın aranmadığı durumlarda akarsu yataklarından toplanan taşlar kullanılır. Daha sağlamlık için taş ocaklarından taş sağlanır ve özel olarak işlenir.


Yapay duvar malzemelerine örnek olarak ise; kerpiç briket, tuğla, gazbeton, cam tuğla, ahşap, alçıpan ve beton panelleri sayabiliriz.


Yöreden yöreye duvar yapımında kullanılan malzemeler farklılık gösterdiği gibi duvarların inşa şekli de farklılık gösterir. Örme, yığma, dizme, yapıştırma teknikleriyle duvar örülebilir.



Dublaj duvarı nedir?



Bir duvar sisteminde daha iyi bir görünüş ya da ısı yalıtımı sağlamak üzere yapılan ikincil duvardır.



Yalıtım için yapılan hafif duvarlar nelerdir? 



Hafif blok ve gazbeton duvarlar, yığma ya da karkas yapılarda isi ve ses yalıtımında hafif duvar olarak uygulanırlar. Çeşitli boyut, şekil ve gereçlerle imal edilen bu duvarların üç türü mevcuttur:


Beton Briket Duvarlar: Kum, çakıl, cüruf, bims (sünger taşı) tuğla ve kiremit kırıklarının çimento ve suyla harmanlanıp özel kalıplarda döverek kalıplanması sıkıştırılması (vibrasyonla) şeklinde imal edilirler. 1 m3 e 250 – 300 kg. çimento katılır. Hafif olmaları tercih edilir (yalıtım için). Aşağıda şekilleri verilen beton briketlerin boyutları:(6 x 11 x 23, 10 x 20 x 40, 20 x 20 x 40 ya da 20 x 30 x 40 cm.) olur. Beş yüzü kapalı, bir yüzü açık olarak imal edilen beton briketlerin et kalınlıkları 3.00 cm.den az olmamalı delik hacimleri toplamı da toplam briket hacminin ½ sini geçmemelidir. Aralarda bırakılan derzler yatayda 1.50 – 2.00 cm. düşeyde 1.00 – 1.50 cm. olmalıdır.



Dublaj duvarı



Alçı Blok Duvarlar: Alçının belirli oranda suyla karıştırılıp kalıplanması ve kurutulması ile imal edilir. Aşağıda şekilleri verilen alçı blok duvarlar ya dolu gövdeli(delisiz) ya da boşluklu (delikli) olarak yapılır (Şekil VI.32.). Kalınlıkları 8, 10, 12 cm. ve diğer boyutları da 50 x 50 ; 50 x 66.6 cm. olmaktadır. Her üç blokla 1 m2 duvar örülebilmektedir. Su ve neme karşı hassas olan alçı blok duvarlar suyla temas eden yerlerde kullanılmamalıdır:işçilikleri kolay hafif oluşu ayrıca sıva gerektirmemesi testereyle kesilebilmesi ve az yer tutması diğer iyi taraflarıdır.


Derz kalınlıkları 2.00 mm.yi geçmez, şaşırtmalı yerleştirilen alçı bloklar düz örgü olarak ve “alçı hamuruyla” yapıştırılarak örülür.


Yapıda kullanımı şöyledir; temizlenen zemin yüzeyi ıslatılıp ince bir alçı hamuru serilir. Üzerine 1-2 cm.lik esnek bant (styrophor) döşenir; bunun üzerine tekrar alçı hamuru serilip duvar örülür. Tavan ve duvar bağlantıları için alüminyum “T” profil köşebent ya da kartonpiyer yapılır. Kapı ve pencere kısımlarında önce kasa yerleştirilip sonra etrafına alçı hamuru dolgusu ve duvar örgüsü yapılır.


Gazbeton Duvarlar: Kuvarsit, alüminyum tozu, çimento ve suyun karıştırılıp kalıplanması, önce doğada kurutulması, sonra da yüksek basınçlı buharda sertleştirilmesi yoluyla imal edilen gazbeton duvarlar alışılmış marka ismiyle “YTONG” ile de anılmaktadır. Donatısız ya da demir donatılı olarak yapılabilen gazbetonlar ayni alçı duvarların özelliklerine sahiptirler; ses ve ısıya karşı yalıtımları daha iyidir.


Genellikle şu üç şekilde imal edilirler:


Bölme Bloklar: (7.50, 10.00, 12.50 cm. kalınlığında; 25.00, 50.00, 60.00 cm. yüksekliğinde ve 50.00, 60.00 cm. uzunluğunda olurlar. Derz kalınlıkları 1.00 cm. ara harcı ise 250 – 300 dozlu çimento olan bölme bloklar genellikle yük taşımayan yığma yapılar ve karkas yapı ayırıcı bölme duvarlarında kullanılır).


Lentolar: (Yalnız boyları 1.00 – 1.25 m. arasında diğer boyutları bölme bloklardaki gibidir. Kapı ve pencere boşluklarını geçmek için yapılan lentolar çelik donatılı olarak da imal edilir ve montajda duvar üzerlerine en az 15.00 cm. binmelidir).


Gazbeton Levhalar: (10 – 30 cm. kalınlığında, 50 cm. yüksekliğinde1.00 m. ile 6.00 m. arasında uzunluğa sahip levhalar yerine göre “Düşey Duvar Levhaları” ve “Yatay Duvar Levhaları” olarak ayrı ayrı imal edilmektedirler).


Dublaj duvarı