Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Cercis Murat Konağı - Mardin

Ermeni Mimar Lole tarafından yapılan Cercis Murat Konağı, şimdi bir restoran. Geleneksel Mardin Mutfağının en iyi örneklerinin sunulduğu Cercis Murat Konağı, her biri birbirinden lezzetli mahalli tarifleri ve taş binanın her yanını süsleyen 19. yüzyıl motifleri ile bezenmiş taş işlemeli mimarisiyle görenleri kendine hayran bırakan bir yapı.



Cercis Murat Konağı - Mardin

Cercis Murat Konağı



Cercis Murat Konağı’nın tarihçesi nedir?


Mardin'deki pek çok sivil mimari eserde imzası bulunan ve Mardin Mimarisi ile adeta bütünleşen Ermeni Mimar Lole tarafından yapılan Cercis Murat Konağı, kentin önde gelen ailelerinden Tüfekçioğlu Ailesi için 1888 'de inşa edildi.  


1947’ye kadar bu konakta yaşayan Tüfekçioğlu ailesi Halep’e yerleşmek üzere ayrılırken konak da Hacı Tahir Şaar ve Hacı Ahmet Bilezikçi ailelerine geçti. 1956’da konağı alan ve bu tarihi binaya damgasını vuran Cercis Murat (Dilmener) 1977’ye kadar burada yaşadı. 


Konak Hacı Hıdır Yılmaz tarafından satın alındı. 1992-1998 arasında Mardin İl Turizm Müdürlüğü Hizmet Binası olan konağın taş işlemelerinde 19. yüzyıla ait Süryani motifleri bulunuyor. Turizmci Ebru Baybara Demir tarafından satın alınan konak, 2001’de Mardin mutfağının sunulduğu bir mekan olarak açıldı. 2003’te "Mutfak Atölyesi" olarak tekrar düzenlendi, Mardinli ev kadınlarına ve gençlere de iş olanağı yarattı. Konakta, Mezopotamya, Babil, Şark ve Savur adlı 4 salonla Mezopotamya Ovası’na hakim 3 ayrı terasta hizmet veriliyor.



Cercis Murat Konağı - Mardin



Cercis Murat Konağı'nın mimarı kimdir? 

Löle Serkiz Gizo hakkında detaylı bilgiler için tıklayın!


Cercis Murat Konağı’nın mimari özellikleri nelerdir? 


Tarihi ve turistik bir mekân olması nedeniyle müze niteliği taşıyan konak, bugün pek çok kişinin ziyaret ettiği tarihi ve otantik bir yer olarak Mardin için önem taşıyor.


Mardin 1.Cadde üzerinde yer alan taş bina, Mezopotamya, Babil ve Savur salonlarında, işletmenin tescilli özel tasarım bakır sunum kapları, meze tepsisi, sürahileri ve lezzetiyle mistik Mezopotamya atmosferini bire bir yaşatıyor. 


Mezopotamya Ovası’na açılan üç farklı terası, tamamı Mardin Taşı ile inşa edilmiş özgün mimari yapısı ve taş işlemeleriyle süslü salonları bulunuyor.  



Cercis Murat Konağı Mardin restoranının menüsünde neler var?


Mekânın sembolü Hayat Ağacı motifi ile bezenmiş tabaklar, sürahi ve meze tabaklarındaki özgün tasarım, size yaşamın tam kalbinde olduğunuzu hissettiriyor. 


Mardin’deki restoranın mutfağında yemekleri Mardinli ev hanımları pişiriyor. Mekan, yazın 450, kışın 200 kişiye aynı anda hizmet verebiliyor. 


Mardin Mutfağı, et ile bulgurun yörenin sebzeleri ve baharatlarıyla bir araya getirildiği, uzun sürede hazırlanan yemeklerden oluşur. Süryani, Arap, Kürt ve Türk yemeklerinin en seçkin lezzetlerinin sunulduğu Cercis Murat Konağı’nın mönüsünde yer alan, Kişk Çorbası, Tarçınlı Mahlepli Patlıcanlı Pilav, Alluciye (ekşili erik yahnisi), Incasiye (pekmezli erik tavası), Kitel Raha (Süryani içli köftesi), Hımmısiye (ekşili nohut yemeği), Kazan Kebabı, Kaburga İçinde Sarımsaklı Yaprak Sarması, Dobo (kuzu but, badem, sarımsak, yeni bahar) ilginç yemeklerden bazıları.


Restoran, mezelerde de yine yörenin zengin tatlarından ilham alıyor. Unutulmaya yüz tutmuş lezzetleri titiz bir araştırmayla inceleyip bulan Cercis Murat Konağı; Tebbuli, Tebbel, Muammara, Kiremfum, Megbus gibi yörenin egzotik mezelerini konuklarına sunuyor. 


Alkollü ve alkolsüz zengin içki menüsünü bu lezzetlerle birlikte bambaşka bir keyfe dönüştürüyor. Binlerce yıllık geçmişiyle Süryani Şarabı kendi üretimleri. Cercis Murat Şarabı markasıyla konuklara ulaşan şarap, Mardin’de ‘kabbodi’ ve ‘karfoki’ denilen Boğazkere ve Öküzgözü üzümlerden üretilip, bakır kaplarda servis ediliyor.



Cercis Murat Konağı İstanbul şubesi ne zaman açıldı, neden kapandı?


Orijinal mimarisi, mahalli lezzetleri, servis ve sunuma kattığı yorumla hem ziyaretçilerin hem de Mardin halkının takdirini kazanan Cercis Murat Konağı, Ekim 2008’de İstanbul Suadiye’de açıldı. Restoran daha sonra Batı Ataşehir’e taşındı.


Restoran Batı Ataşehir’de 14 dönüm arazi üzerinde yer alıyordu. Çevresindeki spor tesisleri, dinlenme mekânları, yeşil alanları ile müstakil bir yapıda hizmet veren Cercis Murat Konağı, iki katlı kapalı alanı, iki farklı bahçesi ve geniş çocuk oyun parkıyla Mardin’in lezzetli yemeklerini, ferah ve doğa ile iç içe olan mekânında sunuyordu.

Yemeklerde kullanılan etler, baharatlar, bakliyatlar ve diğer tüm malzemeler Mardin’den geliyordu. 



Cercis Murat Konağı İstanbul restoranı neden kapandı? 


Cercis Murat Konağı’nın işletmecileri Ebru Baybara Demir ve Fatih Demir, İstanbul Batı Ataşehir’deki restoranlarının kapanma sebebini Cercis Murat Konağı’nın internet sitesinden böyle duyurdu; 


“Sevgili Dostlarimiz... 


15.09.2013 tarihi itibarı ile küçük kızımızın yasadiği saglık problemi sebebi ile İstanbul Atasehir Subemizdeki faaliyetimize son vermis bulunmaktayiz. 


Mardin Cercis Murat Konagı olarak Mardin deki Merkez restoranimizda siz degerli misafirlerimizi her zaman oldugu gibi büyük bir keyifle agirlamaktan onur duyacagız.


İstanbulda faaliyet gösterdigimiz süre içerisinde gösterdiginiz ilgiye ve misafirperverlige gönülden teşekkur ederiz. 

Saygilarimizla... 


Ebru & Fatih Demir.”




Cercis Murat Konağı - Mardin



Cercis Murat Konağı iletişim bilgileri nelerdir?


Adres: Birinci Cadde No:517 Mardin

Telefon : 0482 213 68 41 / 0482 213 75 17

Faks      : 0482 213 68 42 

Gsm    : 0553 315 06 49

Web: www.cercismurat.com