Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Cep otogarı nedir? - İstanbul'daki cep otogarları

Esenler'deki gibi çok çok büyük otobüs terminalleri yerine, kısa duraklamalar ve yolcu alımları için yapılan, daha mütevazi boyutlu otogarlar. Kadir Topbaş, Ekim 2013'te İstanbul'a yeni cep otogarları müjdesi verdi...



İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş'ın Ekim 2013'teki CEP OTOGARI açıklaması şöyle; 


Kadir Topbaş, "İstanbul’daki otogar 6 milyonlarda yapılan bir otogar. Bu otogar günümüzdeki şehre yeterli değil. Bizim esasında ulaşım master planlarında öngördüğümüz cep otogarları başta olmak üzere, yeni alanlar tespitlerimiz var."


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 3. havalimanı, metro çalışmaları ve İstanbul trafiği hakkında açıklamalarda bulundu. Metro seferberliği başlattıklarını anlatan Topbaş, “Dünyanın bütün kentlerinin birinci problemi mobilite. Yani ulaşım ile ilgili problem. Bütün kentler bunu çözmeye çalışıyor. Biz de yatırımlarımızın büyük bölümü ulaşıma ayırdık. Başta metrolarla ilgili kesenin ağzını açtık. Metro deyince akan sular duruyor. Bütün yatırımlarımızı metroya yönelttik. Seferberlik diyeceğimiz tarzda çalışmamız var.” dedi.


3. havalimanının kuş yolları üzerinde yapılacağına ilişkin kaygılara da cevap veren Topbaş, “Kuş yolu üzerinde derken tek noktadan bakıyoruz. Türkiye’nin bulunduğu orta iklim kuşağı ve coğrafya konumu itibariyle bir çok iklimlerin odak noktasında. Geçiş noktası olduğu doğru. Hava akımları göç yolları var bunlar bir gerçek. Çamlıca’da da kuş geçişlerini gözetleme kulelerimiz var. Buna mecbursanız bunu yapmak zorundasınız. Başka türlü imkan yoksa. Bu kaçınılmazdır, yapılacaktır.” ifadelerini kullandı.


'CEP OTOGARLARI PROJEMİZ VAR'


Kurban Bayramı’nın ardından Esenler Otogarı’nda yaşanan sıkıntıların hatırlatılması üzerine Topbaş, şunları söyledi: “Yapıldığı tarihi düşünmek lazım. İstanbul’daki otogar 6 milyonlarda yapılan bir otogar. Bu otogar günümüzdeki şehre yeterli değil. Bizim esasında ulaşım master planlarında öngördüğümüz cep otogarları başta olmak üzere, yeni alanlar tespitlerimiz var. Harem’in kaldırılması, kent içi yoğunluğun verdiği baskıyı kaldırmak için çalışmalarımız var. Otogarın işletmesi belediyemizde değil, ihaleyle verildiği için bizim orada bir katkımız söz konusu değil.”




Türkiye'nin en büyük şehri İstanbul'da şimdilik 1 tane var; Eylül 2013'te belediye başkanı Kadir Topbaş'ın yaptığı açıklamaya bakılırsa, 2014 yılında daha çok olacak.

Cep otogarı nedir? - İstanbul



Avrupa yakasında 6, Anadolu yakasında ise 4 noktada cep otogarlarının yapımı planlandı.


Büyükşehir Belediyesi İstanbul’un iki yakasına cep otogarı yaparak trafiği rahatlatacak.


Günde 15 bin otobüsün giriş-çıkış yaptığı Esenler Otogarı ve çevresinde trafiği rahatlatacak bir adım atılıyor. 


İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Avrupa yakasında Silivri, Selimpaşa, Eyüp, Bahçeşehir ve Sefaköy’e; Anadolu yakasında ise Kavacık, Ataşehir ve Kurtköy’e cep otogarları inşa edecek. 


İlk cep otogarının yapımı tamamlandı. Açılışsa bu ay içinde gerçekleşecek. Eyüp’teki cep otogarının hizmete girmesinin ardından ikinci mini otogar Ataşehir’e yapılacak. Ataşehir’deki cep otogarının temelinin önümüzdeki aylarda atılacağı öğrenildi. (Akşam gazetesinin bu istihbaratının tarihi 4 Eylül 2013)


İlk olarak Alibeyköy TEM bağlantı yolu üzerinde uygulamaya giren mini otogar 14 dönüm arazi üzerine kuruldu. Bu arada cep otogarının bünyesinde; idari bina, kafeterya, bekleme salonu, otobüs acenteleri ile ziyaretçilerin kısa süreli park edebileceği otoparklar bulunacak. Projeyle, özellikle bağlantı yollarına yakın noktalarda ve otobüs aktarma istasyonlarında yaşanan yoğunluğu azaltacak. 


Cep otogarı konseptinin videosu için tıklayın