Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Çavuşbaşı Mevkii - Beykoz – İstanbul

İstanbul’un Beykoz İlçesi’ne bağlı semttir. Çavuşbaşı, 1957’de Polonezköy’e bağlı bir köy statüsünü aldı. 1996’da belde olan Çavuşbaşı’nda ilk belediye başkanı 1999’da seçildi. Çavuşbaşı, 2009’da Beykoz Belediyesi’ne bağlandı. Çavuşbaşı Mevkii olarak adlandırılan bölge, Fatih, Çiftlik, Baklacı, Çengeldere, Yavuzselim Mahalleleri’nden oluşmaktadır. Acarkent villa projesi, Çavuşbaşı’ndadır.



Çavuşbaşı Mevkii - Beykoz – İstanbul

Çavuşbaşı Mevkii, Beykoz, İstanbul



Çavuşbaşı nerededir? 


İstanbul’un Anadolu yakasındaki ilçesi Beykoz sınırları içinde kalan beldedir. Çavuşbaşı Mevkii, Fatih, Çiftlik, Baklacı, Çengeldere, Yavuzselim Mahalleleri’nden oluşur. 


Çavuşbaşı beldesi Beykoz'da, ormanın içinde, SİT alanı ilan edilmiş bir bölgede, Elmalı Barajı'nın havzasında yer almaktadır. Çoğunluğunu Karadenizliler'in oluşturduğu göç bütün hızıyla sürüyor. 



Çavuşbaşı’nın tarihçesi nedir?


Osmanlı döneminde, Maarif Mutasarrıfı Abdullah Paşa’ya gelirinin bir kısmı Mekke ve Medine’deki vakıflar ile Üsküdar’da Nalçacı Esseyyit  Şeyh Halil Efendi Tekkesindeki Cami’ye verilmek üzere... 'kullanım hakkı‘ veriliyor. Bu dönemde bölge, ‘Çavuşbaşı Çiftliği’ olarak bilinmektedir. 


1957’de Polonezköy’e bağlı bir köy olan bölge, 1996’da belde olur. 1996’da ilk belde belediye başkanı seçilir. 18 Nisan 1996’daki seçimlerde Fazilet Partisi’nin (FP) adayı Osman Şimşek yüzde 30 oy alarak beldenin ilk belediye başkanı olur.


Devlet, sürekli göç almaya başlayan Çavuşbaşı'nda yapılaşmanın önüne geçmek için 1950'de bölgeyi devlet ormanı ilan eder. Çavuşbaşı, 1987'de Özal hükümeti döneminde başlatılan OR-KÖY projesi kapsamına alınmış. Projeyle, asli orman alanlarının dışındaki araziler vatandaşların kullanımına açılmış. Köydeki kaçak yapılaşma ciddi boyutlara ulaşınca Beykoz'la birlikte Çavuşbaşı da SİT alanı ilan edilmiş.


Çavuşbaşı, 2009’da Beykoz Belediyesi’ne bağlanır. Çavuşbaşı Mevkii’nde 20 bin nüfus yaşamaktadır.



Çavuşbaşı Mevkii - Beykoz – İstanbul


Çavuşbaşı nasıl gelişti? 


Çavuşbaşı köklü geçmişi yerine orman yangınları, kaçak inşaatlar ve arazi mafyasıyla hatırlanıyor. 96 bin dönüm araziye sahip belde, arazi mafyasının iştahını kabartan bölgelerden biri.


Çavuşbaşı köyü bundan 50-60 yıl önce Karadeniz bölgesinden, Trabzon ve Rize'den göç almaya başlamış. Başlangıçta nüfusun yüzde 90'ını Karadenizliler oluştururken köy daha sonraları Türkiye'nin dört bir yanından göç almaya başlamış. Beldenin nüfusu 20 bin. Beldede 11 mahalle, üç ilköğretim okulu ve 14 cami bulunuyor. Beldenin güvenliğini jandarma sağlıyor. Partilerin çoğu beldede örgütlü. Seçime yedi parti girmiş.


Ancak SİT alanı ilan edildikten sonra bölgedeki yapılaşma daha da artmış ve ormana zarar verecek boyutlara ulaşmış. Çavuşbaşı artık belde belediyesi. Lüks villalar, apartmanlar ve tarihi köy evleri yanyana. Bugüne kadar sürdürülen yanlış yapılaşmaya rağmen, yeşillikler içinde ve hala cennet gibi. Elmalı Barajı da bu bölgenin içinde (Kaynak: Hürriyet Gazetesi, 18.05.1999)



Çavuşbaşı’nda çıkan şüpheli yangınlar en son ne zaman meydana geldi?


Beykoz'da bu kez 4 farklı noktada yangın (Hürriyet Gazetesi,15 Temmuz 2013)


Cuma, cumartesi ve Pazar çıkan yangınlardan sonra Beykoz'da bugün 4 farklı noktadan alevler yükseldi. Havadan ve karadan müdahale edilen yangın yaklaşık yarım saatte büyümeden kontrol altına alındı. Yetkilier peş peşe çıkan yangınlar nedeniyle kundaklama ihtimali üzerinde duruyor.


Beykoz Çavuşbaşı'ndaki ormanlık alanda saat 12.45 sıralarında henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Farklı 4 ayrı noktada çıkan yangına Yangına, İstanbul Orman Bölge Müdürlüğüne ait çok sayıda arazöz ve iş makinası ile Çavuşbaşı, Ümraniye, Kavacık itfaiye grupları müdahale etti. Yangını söndürme çalışmalarına 2 helikopter de havadan destek verdi.


Çavuşbaşı’ndaki mesire alanları hangileridir? 


Lalezar Mesire Alanı: Giriş Kapısı Ümraniye-Çavuşbaşı yolunun, D-100 otobanını geçtiği yerden başlayarak batı yönüne uzanıyor. 


Sümbül Mesire Alanı:Ümraniye-Çavuşbaşı yolunun Elmalı barajına ulaştığı noktadan başlıyor. 


Karanfil Mesire Alanı: Çavuşbaşı yolu üzerinden , batıya ayrılan bir yolla ulaşılıyor. 


Gelincik Mesire Alanı: Gölün doğu yakasındaki alan. 


Menekşe Mesire Alanı: Çavuşbaşı Köy Merkezinden giriliyor. 


Çiğdem Mesire Alanı: Çavuşbaşı-Kavacık Yolundan ulaşılıyor.



Çavuşbaşı Çiftliği davasının hukuki sürecinde neler yaşandı?


OSMANLI DÖNEMİNDE: Mehmet Şakir bey mütevelli iken Abdülaziz tarafından Çiftliğe el konulmuş ve Veliaht Yusuf İzzettin Efendiye tahsis olunmuştur. Fatma Melek hanım tarafından açılan ve ondört yıl süren davanın sonuda Çiftliğin tapusu Vakfa iade olunmuştur.


İSMET İNÖNÜ DÖNEMİNDE: 1744 yılında Mülhak olarak kurulan Vakfa, Vakfiyeye ve Kanuna aykırı olarak Vakıflar Umum İdare Meclisinin 16.10.1944 tarih, 757 evrak, 730 sayılı kararı ile el konularak Mazbut Vakıf haline getirilmiştir.


BEYKOZ ÇAVUŞBAŞI ÇİFTLİĞİ: 6.9.1940 tarihinde  çavuşbaşı  çiftliği ormanı 3 No lu or.tahdit komisyonunca Merhum Abdullah paşa vakfı olarak 3575 hektar olarak tahdit edilmiştir.


26.12.1945 tarih ve 945/50-589 k, sayılı Üsküdar 1. As.H. M. kararı ile tahdid iptal edilmiştir.


3.7.1947 tarih ve 20/175 cilt,31 sayfa, 129/59 sıra no da 4785 Sayılı Yasaya göre Çavuşbaşı çiftliği devlet ormanı olarak tescil edilmiştir.


12.5.1948 tarihinde 5005/1961 sayılı yazı ile bakanlık makamına yapılan teklif mucibi 51150 Tl devletleşme bedeli vakıflar idaresine ödenmiştir.


28.12.1955 tarih ve 4/6403 sayılı Bakanlar kurulu kararı ile “Elmalı-Göksu bendi muhafaza ormanı” olarak ilan edilmiştir.


12.10.1957 tarihinde Çavuşbaşı köyü  kurulmuştur.


29.12.1962 tarih ve 5/5880-20 sayılı Bakanlık kararı ile kadim kültür arazilerinin muhafaza ormanı dışına çıkarılması suretiyle hudutları ve yüzölçümlerinin değişikliğe uğratılmıştır.


23.6.1981 tarih ve K4.M.O.5/1 sayılı Bakanlık oluru ile Elmalı-Göksu bendi devlet muhafaza ormanı statüsünün kaldırılmıştır.


2.9.1981 tarihinde 1/1 No lu ekip kararları ilan edilmiştir.


25.5.1982 tarihinde 1 No lu Or. Kad. Kom. Kararları ilan edilmiştir.


18.7.1989 tarihinde 59 No lu Or. Kad. Kom. kararları ilan edilmiştir.


2010 yılında 5831 Sayılı yasa kapsamında kadastro çalışmaları yapılmıştır.


2011 yılında Abdullah Paşa Vakıf evlatları tarafından Maliye Hazinesi aleyhine tapu iptal davası açılmıştır.


2011 tarihinde Abdullah Paşa Vakfı evlatları tarafından 4785/5658 kapsamında 2000 dönüm orman alanının orman vasfuı ile iadesi amacıyla Hazine ve Orman İdaresi aleyhine tapu iptal davası açılmıştır.


12.05.2011 tarihinde Anayasa Mahkemesi 5831 Sayılı yasanın EK 4. Maddesinin 5. Fıkrasını iptal etmiş ve yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. (Kaynak: cavusbasiabdullahpasavakfi.com)



Çavuşbaşı ne demektir?


Çavuşbaşı; Osmanlı tarihinde Divan-ı Hümayun çavuşlarının amiridir. Divan-ı hümayunda reis'ül-küttaba yardımcılık yapan çavuşbaşı, padişahın huzuruna çıkacak elçilere eşlik etme görevinde idi. Divan çalışmalarında elinde gümüş bir değnek ile ayakta dururdu. Divan üyelerini karşılamak ve uğurlamak, Divan'ın çalışmalarının aksatılmadan yürütülmesini sağlamak başlıca görevlerinden idi.


Fatih Kanunnamesi'ne göre Divan'da alınan kararları sadrazamın özel mührü ile tasdik eden çavuşbaşı, pan üyelerine sunulan yemeklere de gözcülük ederdi. Özel çalışma alanı, Divan-ı Hümayun'un hemen yanında yer alıyordu.


Büyük Tezkireci ve Küçük Tezkireci denen protokol görevlileri çavuşbaşının muavinleri olarak görev yapmışlardır.


19. yüzyılda giderek önemini yitiren çavuşbaşılık 1836'da kaldırılarak yerine Deâvi Nezâreti kuruldu.



Beykoz  Belediyesi, Çavuşbaşı’nda neler yaptı?


Beykoz Belediyesi’nin ilçenin yükselen değeri Çavuşbaşı’nda başlattığı hizmet atağı ve girişimlerle şebeke suyundan yol yapım ve asfaltlama çalışmalarına, tretuvar döşemeden istinat duvarı yapımına kadar kalıcı ve önemli birçok kent hizmeti tamamlandı.


Çengeldere, Fatih, Baklacı, Yavuzselim ve Çiftlik Mahalleleri’ni kapsayan bölgede ana yollar güzelleşirken ara sokakların yarıdan fazlası ise asfalt kaplama ve genişletme çalışmalarıyla yenilendi.   


Alt yapı çalışmaları dolayısıyla 2009-2010 yıllarında ağırlıklı olarak asfalt, yama, su ve kanalizasyon hizmetlerinin verildiği Çavuşbaşı, Beykoz Belediyesi ve İBB işbirliğiyle bu yıl da asfalt ağıyla örülmeye devam edecek.  


Çavuşbaşı sakinlerinin talepleri arasında ilk sıralarda yer alan  yol yapım ve asfaltlama çalışmaları kapsamında son iki yılda bölgeye toplam 142 bin ton asfalt serildi, bölge sokak sokak,  cadde cadde yenilendi.  (Kaynak: Beykoz Belediyesi)      



Ahmet Mahmut Ünlü (Cübbeli Ahmet Hoca) Çavuşbaşı külliyesi ne zaman Hazine’ye devredildi?


Ahmet Mahmut Ünlü ya da bilinen adıyla Cübbeli Ahmet Hoca... Başkanlığını babası Yusuf Ünlü'nün yapmış olduğu Fatih Hak ve Hizmet Vakfı tarafından İstanbul Beykoz Çavuşbaşı semtindeki 20 dönüm arazi üzerine kurulu devâsâ boyutlardaki külliye inşaatının yapılmasına önderlik etti. Külliye, hazine arazisi üzerinde kaçak olarak inşa edilmesinden dolayı el konuldu ve 10 Şubat 2000 tarihinde Hazine'ye devredildi.


Konuyla ilgili 11 Şubat 2000 tarihli Sabah Gazetesi’nin İsmail Erben imzalı haberi şöyle; 


Ne cüppe kaldı ne de külliye!.. 


Cübbeli Ahmet Hoca'nın irtica yuvasına çevirdiği Beykoz Çayırbaşı'ndaki kaçak külliyeyi devlet devraldı. Üniversitenin kullanımına bırakılacak olan külliyede çağdaş eğitim verilecek


Beykoz Çavuşbaşı'nda hazine arazisi üzerine kaçak inşa edilen ve Cübbeli Ahmet Hoca tarafından irtica yuvasına çevrilen külliye hazineye devredildi. Külliye, resmi işlemler tamamlanınca üniversite kullanımına bırakılacak, çağdaş ve Atatürkçü eğitime hizmet verecek.


Fatih Hak ve Hizmet Vakfı'nca hazine arazisi üzerinde kaçak olarak inşa ettirildiği saptanan külliyenin devir işlemlerini yapmak üzere dün saat 11. 00'de İstanbul Milli Emlak Daire Başkan Yardımcısı Ali Kemal Demirer ile Beykoz Kaymakamlığı Yazıişleri Müdürü Yasemin Çamlıbel, jandarma eşliğinde külliyeye geldi. Jandarmalar külliye çevresinde barikat kurdu, geniş güvenlik önlemi aldı.


Yetkililer önce Çavuşbaşı Jandarma Komutanı Başçavuş Mehmet Bektaş eşliğinde külliyeyi gezerek inceleme yapt. Demirer ve Çamlıbel incelemenin ardından içerideki 3 ayrı bölümün ana giriş kapılarını mühürledi. Dışarı açılan 3 kapıyı da mühürleyen yetkililer, daha sonra külliyeden ayrıldı.


Ali Kemal Demirer gazetecilerin sorularını yanıtlarken "Külliyenin hazineye devir işlemlerini tamamladık. Resmi işlemler eksiksiz olarak ikmal edilmiştir" dedi. Çavuşbaşı Jandarma Komutanlığı'na giden Demirer ile Çamlıbel arasında, külliyenin mühürlenip Milli Emlak'e devredilmesine ilişkin tutanak hazırlanıp imzalandı. Bu gelişmeler sırasında jandarma, külliyenin çevresinde aldığı güvenlik önlemlerini sürdürdü.


Yapımına 6 yıl önce başlanan ve 3 yıl önce de durdurulan külliyenin içinde eşya olarak çok sayıda halı, seccade ve tespih bulunduğu saptandı. Külliyede iki adet tek kişilik yatak odası bulunuyor. Bu odalardan birinin duvarında Fatih Hak ve Hizmet Vakfı'na ait 7 Kasım Cuma 1997 tarihini gösteren "Cübbeli Ahmet Hoca'nın Külliyesi" yazılı bir takvim göze çarptı. Takvimde hoca'nın 1997 yılına ait vaaz programı da yeralıyor.



Çavuşbaşı’ndaki markalı konut projesi hangisidir?


Beykoz Çavuşbaşı’nda hayata geçirilen Acarkent projesi hakkında detaylı bilgiler için tıklayın!