Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Cansel Turgut Yazıcı kimdir?

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü ve kurucu ortağıdır. Cansel Turgut Yazıcı, “Gayrimenkulden Para Kazanmak” adlı kitabını Mayıs 2011’de yayınlamıştır. Yazıcı, Emlakkulisi.com’da yazarlık da yapmıştır.



Cansel Turgut Yazıcı kimdir?
EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı



Cansel Turgut Yazıcı hangi eğitimi aldı?



Cansel Turgut Yazıcı,  gayrimenkul yatırımı, gayrimenkul geliştirme, değerleme ve danışmanlık konusunda ülkemizin önde gelen yerli ve yabancı firmalarında 20 yıla yakın bir süredir çalışmaktadır. Yazıcı, 1971 Samsun doğumlu olup, lisansını Yıldız Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümünde yapmış ardından da Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü Sermaye Piyasaları ve Borsa Bölümünde yüksek lisansını bitirmiştir.



Cansel Turgut Yazıcı kariyerine nerede başladı?



İş hayatına Leasing Sektörü ile başlayan Yazıcı, McDonald’s Gayrimenkul Geliştirme Departmanında çalıştıktan sonra bir Alman şirketi olan Metro Asset Management Şirketinde Gayrimenkul ve Değerleme Müdürü olarak görev almıştır. Kariyerine Türkiye Sınaî Kalkınma Bankasının bir iştiraki olan TSKB Gayrimenkul Değerleme Şirketinin Genel Müdürü olarak 5 yıl devam etmiştir.



Cansel Turgut Yazıcı, EVA Gayrimenkul’ü ne zaman kurdu?



2008 senesinden bu yana EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık adı ile ortağı olduğu lisanslı değerleme firması ile sektörde bulunan Yazıcı, şirketinde gayrimenkul ve makine parkı değerleme, geliştirme danışmanlığı, arsa en iyi kullanım ve fizibilite etütleri, inşaat ilerleme raporları gibi konularda finans kurumları ve özel sektöre kurumsal değerleme hizmetleri vermektedir. Yazıcı ülkemizin ilk Sermaye Piyasası Kurulu Değerleme Lisanslı Uzmanlarından olup, aynı zamanda uluslararası bir değerleme ünvanı olan Royal Institute Chartered Surveyors, FRICS unvanına sahiptir. 



Cansel Turgut Yazıcı hangi sosyal kuruluşlara üyedir?



Yazıcı, Değerleme Uzmanları Derneği(DUD) Kurucu üyesi olup 6 yıl Yönetim Kurulu Üyeliğini ve 2 yılda Lisanslı Değerleme Şirketleri Birliği Derneği (LideBİR) Kurucu Başkanlığını sürdürmüştür. Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği ilk Yönetim Kurulunda görev almış olan YAZICI, sektörün lider kurumlarından Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) in de Yönetim Kurulu üyeliği de yapmıştır.


Yazıcı değişik kurum ve kuruluşlarda, üniversitelerde gayrimenkul, gayrimenkul değerleme ve proje değerleme üzerine çeşitli dersler vermekte,  değişik basın yayın organlarında ve platformlarda Değerleme ve Gayrimenkul üzerine yazılar yazmaktadır. Gayrimenkul sektörü ile ilgili yayınlanmış bir kitabı da bulunmaktadır.


Cansel Turgut Yazıcı, Sermaye Piyasası Kurulu lisanslı değerleme uzmanıdır.  Yazıcı aynı zamanda Royal Institute of Chartered Surveyors ünvanı olan FRICS ünvanına sahiptir.



Cansel Turgut Yazıcı’nın kitabı ne zaman yayınlandı?



Türkiye'nin 1 numaralı emlak sitesi www.emlakkulisi.com yazarı Cansel Turgut Yazıcı'nın "Gayrimenkulden Para Kazanmak" kitabı Scala Yayıncılık'tan Mayıs 2011’de çıktı. 


Yazıcı'nın kitap tanıtımında şu cümlelere yer veriliyor:


"Herkes gayrimenkul hakkında konuşuyor. Herkes bu sektöre yatırım yapmak istiyor. Peki siz hazır mısınız Konuyu ne kadar biliyorsunuz Yoksa yürümeden koşmak mı istiyorsunuz


Gayrimenkul dünyasında hiçbir şey tesadüflere bağlı değildir. Her başarılı yatırımın ardında doğru analiz yapan bir veya birkaç beyin, bilgili ve olayların farkında kişiler vardır.


Türkiye'de gayrimenkulden para kazanmanızı sağlayacak bilgileri öğrenmek ve işin püf noktalarını adım adım anlamak istiyorsanız bu kitabı mutlaka okumalısınız..."


Cansel Turgut Yazıcı kimdir?



YAZAR : Cansel Turgut Yazıcı    


PİYASA FİYATI : 18,00 YTL  


DİLİ : Türkçe  


SAYFA : 214 Shf 


ÖLÇÜLER : 15 x 21  


ISBN : 978-975-853-5835  


YAYINEVİ : Scala 


Cansel Turgut Yazıcı’nın kitabına ulaşmak için tıklayın!


Cansel Turgut Yazıcı hangi haberlere konu oldu? 



Cansel Turgut Yazıcı: Konutta nakit para ile iyi pazarlık yapılabilir! (Emlakkulisi.com, Temmuz 2013)


EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, sektördeki durağanlık için yılsonuna doğru son üç ayda dengelerin farklı gelişeceğini, nakit para ile ev sahibi olmak isteyenlerin iyi pazarlık yakalayabileceği bir dönemde olduğunu söyledi.


İnşaat sektörünün durağanlığa girdiği ve satışların bir miktar yavaşladığı bir dönemde olduğunu belirten EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı: “Yıl sonuna doğru son üç ayda dengelerin farklı gelişeceği kanaatindeyim. Artan faizlerin etkisinin azalacağı ve faizlerin bir adım geri geleceğini düşünüyorum, firmaların projelerindeki hedeflerinin ve kampanyalarının yılın son dönemine odaklanması gerektiğini söyleyebilirim.”şeklinde konuştu.


Bu süreçte ev alacaklar iyi pazarlık şansı yakalayabilir.


Cansel Turgut Yazıcı, bu dönemin nakit para ile ev sahibi olmak isteyenlerin iyi pazarlık şansı yakalayabileceği bir dönem olduğunu, kredisini yeniden yapılandırmak isteyenlerin ise hemen harekete geçmeleri gerektiğini belirtti. Ayrıca Yazıcı, faizlerin kırılım noktasından yukarı gideceği varsayımı ile ya hemen yatırım yapılmasını ya da bekleyip Ekim ayından sonra alıma geçilmesi gerektiğinin de altını çizdi.


En önemli etken faizler


İnşaat sektöründeki büyümeyi olumsuz etkileyen en önemli etkenin faizler olduğunu da belirten Yazıcı “Yılın başından bu yana faizler çok düştü ancak artık direnç ve yukarı doğru bir ivme var. FED'in kararları ve doların yükselişi yatırımcıları tedirgin ediyor. Türkiye’de yaz ayı ve Ramazan ayı sakin geçer, ekonomideki gelişmelere bu faktörlerde ilave edilince inşaat sektöründe büyüme rakamlarının bu dönem geçen yılı artabileceğini düşünüyorum” dedi.  


Sukuk, icara ve murabaha gibi finansal enstrümanların durağan dönemde sektör için bir çözüm aracı olabileceğini belirten Yazıcı, dünya ekonomisinde bir tedirginlik olduğunu ve bu konuda dikkatli olunması gerektiğinin, bu tedirginliğin bahsi geçen finansal enstrümanları da olumsuz etkileyeceğini dile getirdi. 


EVA Gayrimenkul Değerlendirme Danışmanlık Hakkında:


EVA, 2008 yılında gayrimenkul sektöründe uzun yıllardır çalışan Cansel Turgut Yazıcı ve Özdil Şahin tarafından kurulmuş bir değerleme ve danışmanlık şirketidir. EVA, Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) Lisanslı Değerleme Şirketleri Listesindedir ve  Bankalara değerleme hizmeti verme yetkisi de bulunmaktadır. EVA Değerleme, sektöründe çok itibarlı bir kuruluş olan; İngiltere orijinli Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) tarafından Türkiye’nin ilk “Regulated by RICS” statüsüne getirilmiş  kurumudur. EVA, özel sektör ve kamu kurumları için; her Türlü Gayrimenkulün ve Gayrimenkule Dayalı Hak ve Faydaların Değerleme çalışmaların, Gayrimenkul Sektörü Pazar ve Sektör Analiz Raporları, Gayrimenkul Projeleri  Finansal  Fizibilite ve Yapılabilirlik Analizleri Çalışmaları hazırlamakta, Lokasyon Analizleri, En İyi ve En Verimli Kullanım Etüdü Çalışmaları hizmetleri sunmaktadır. Şirket 2011 senesinde İngiltere’nin en önemli yayın kurumlarından bir olan Euromoney tarafından  Türkiye’nin en iyi değerleme şirketi seçilmiştir.



Cansel Turgut Yazıcı: Yaz dönemi ile inşaat sektöründe satışlar yavaşlar! (Sözcü Gazetesi, Temmuz 2013)


Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, inşaat sektöründe yaz sezonuna girilmesiyle birlikte satışların yavaşlayacağını söyledi...


İnşaat sektörünün yaz dönemi olması hasebiyle durağanlığa gireceğini ve satışların bir miktar yavaşlayacağını belirten Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, "Ancak yıl sonuna doğru son 3 ayda dengelerin farklı gelişeceğini düşünüyorum. Artan faizlerin etkisinin azalacağı ve faizlerin bir step geri geleceğini düşünüyorum, firmaların projelerindeki hedeflerinin ve kampanyalarının yılın son dönemine odaklanması gerektiği kanaatindeyim" dedi. 


Hemen harekete geçin Halen kentsel dönüşümde işlerin karışık olduğunu, plan iptallerinin de piyasada tedirginlik oluşturduğuna vurgu yapan Yazıcı, "İmar kararları konusundaki olumsuzlukların kaldırılması gerekli" diye konuştu. Yatırım ve ev sahibi olma düşüncesi olanları hemen harekete geçmelerinin uygun olacağını belirten Yazıcı, "Nakit para ile evsahibi olmak isteyenlerin iyi pazarlık şansı yakalayacağı bir dönem. 


Faizlerin yukarı gideceği varsayımı ile ya hemen yatırım yapmalı ya da bekleyip ekimden sonra alıma geçmeli" dedi. 



Türkiye'de verisel eksikler ve gayrimenkul sektörüne etkileri! (Emlakkulisi.com, Haziran 2013)


Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür'ü Cansel Turgut Yazıcı ülkemizde verisel eksikleri ve bunun gayrimenkul sektörüne etkilerini yazdı...


Dünya küçülüyor çünkü globalleşiyor,  gayrimenkul sektörü de bu globalleşmeden payına düşeni alıyor. Daralan pazarlarına alternatif arayan yabancı yatırımcılar, her geçen gün ülkemizin gelişmekte olan ekonomisiyle daha fazla ilgileniyorlar. Gelişen dünya dinamiklerine yakın bir tempo yakalamak için, yurtdışında gayrimenkul pazarları bizden farklı neler yapmışlar, nasıl büyümüşler incelemeli ve kendimize buna göre çekidüzen vermeliyiz. Peki, küçülen dünya dinamikleri içindeki yasa düzenleyiciler gayrimenkul sektörünün standardizasyonu için neler yapmalı ki ülkemiz büyükler liginde oynamaya başlayabilsin?


Globalleşen dünyadaki pazarları incelediğimizde göreceğimiz en temel ortak özellik, tamamen son kullanıcı odaklı, kayıt altına alınmış şeffaf piyasalar ve sistemler olacaktır.  Bugün AB ülkelerinde tüm inşaat sektörü, alt dallarıyla verilerin işlenebildiği, kayıt altına alınmış şeffaf piyasalardan oluşmaktadır. Gayrimenkullerin alım satım fiyatları, tapu kayıtlarıyla paralel olup net bir şekilde istatistiği tutulabilmektedir. Bu veriler düzenli olarak piyasaya sunulmakta ve oluşan bu endeks bilgileri, yerli ve yabancı her türlü yatırımcıyı, başka bir deyişle geleceği aydınlatmaktadır. 


İcra ettiğimiz değerleme mesleğin doğası gereği, dünyanın birçok ülkesinden değişik nitelikteki gayrimenkul geliştiricileriyle çalışma imkanımız var. Bu yatırımcılarla hizmet verirken karşılaştığımız sorular genelde aynı: “Türkiye’de gayrimenkulde neden bir standardizasyon yok? Gayrimenkul sektöründe neden bir endeks sistemimiz yok? Sektördeki bilgiler neden şeffaf değil? İnşaat sektörü nasıl kayıt dışı çalışabiliyor? Kat karşılığı sistemi nasıl bir şey?”. Sorular bu şekilde uzayıp gidiyor. Ben uzun yıllar masanın yatırımcı tarafında çalıştım o zamanda bu sorular soruluyordu aradan geçen yaklaşık 10 yıl sonra da halen aynı soruları duyuyoruz. Geçtiğimiz günlerde görüştüğüm iki ayrı yatırımcı ülkem adına utanmama neden oldu. Yatırımcılar, kendi analistlerinin ülkedeki itibarlı iki ayrı firmanın iki ayrı raporundaki verilerin birbirinden ne kadar farklı olduğu ile ilgili dalga geçtiğini anlattı. Sanki bir rapor bir şehri, diğer rapor başka bir şehri anlatıyor aynı şehre iki farklı stok değerlendirmesi yapılmış gece-gündüz kadar farklı bu nasıl bir şey dedi? Sektörüm adına utandım, kelimelerim o noktada tükendi.


Sizin de tahmin edebileceğiniz gibi, yabancılara sektörün durumunu anlatmak o kadar da kolay değil. Bizim çok alışık olduğumuz ve doğal olduğunu düşündüğümüz bazı durumlar, onlar için tam anlamıyla “bir acayip”. Bilinmeyenlerle dolu bu pazar onlar için; aslında, fırsatları ve tehditleri barındıran karanlık bir mağara. Altın dolu hazine sandığına ulaşmak için o kadar çok engel var ki burada kaybolmamak içten bile değil; o yüzden, sürekli sorgulama ihtiyacı duyuyorlar, haksız da değiller.


En basit örneği ile gayrimenkul sektöründe tapudaki alım satım fiyatı, gerçekleşen alım satım fiyatından daima farklı. Ayrıca, mevcut yasal sistemimiz, alım satım fiyatını saklayabilmeye imkan sağladığından, bu sektörde %100 sağlıklı veriye ulaşmak neredeyse imkansız. 


Yeni umudumuz, mortgage sistemi. Kayda dayalı mortgage sistemi işlemeye başladıkça, endekslerin yavaş yavaş oluşmaya başlayacağı ümidini besliyoruz. Başta bankalar kredi verdikleri konutların kontrolü için bu sistemi kurmak isteyecekler, diye düşünüyoruz. Öte yandan, belediyelerde emlak beyan değeri tespit çalışmaları bugünkü sistemle devam ettiği sürece aslında tapu işlemleri değeri ile gerçek alım satım değeri arasındaki kaybı kapatabilmek mümkün değil. Ölçekler ekonomisi, artık bu tür bir uygulamayı değiştirmeyi gerekli kılıyor.


Gerek yerli, gerekse yabancı yatırımcıların daha büyük ölçekli yatırımlarını Türkiye’de korkmadan yapmalarını ve istihdam sağlamalarını istiyorsak, başta gayrimenkulde yatırım ve geliştirmede, alma ve satmada doğruluğu ve şeffaflığı sağlamalıyız. Ardından, geliştirilecek istatistiksel verilerle sektörü desteklemeli ve demografik verileri dünya standartlarına çekebilmeliyiz. Gayrimenkulde ve inşaat sektöründe dünya standartlarına yakın veri kalitesi sağlamadığımız sürece, tam anlamıyla büyükler liginde olmamız söz konusu olamaz. Ancak “gelişmekte olan ülkeler” statüsünde olabiliriz.


Cansel Turgut Yazıcı

Eva Gayrimenkul Değerleme 

Genel Müdür



Cansel Turgut Yazıcı ve EVA Gayrimenkul iletişim bilgileri nelerdir?



EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık A.Ş.


Merkez Ofis


Adres: Bostancı E-5 Kavşağı, Şebnem sokak, Tavukçuoğlu İş Merkezi No:10 K:5 34742 Bostancı, Kadıköy, İstanbul


Telefon:   00 90 216 665 36 36


Faks:00 90 216 361 57 65


E-Posta: mail@evagyd.com


Web Adresi: www.evagyd.com