Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

BTB nedir? - Cam mozaik nedir, ne işe yarar?

Bir bina yüzeyi kaplama türüdür. Cam'dan yapılma bir tür mozaiktir.


1970'lerde zengin binalarının tercih ettiği en gözde kaplama malzemesiyken, bu gün değerini kaybetmiştir.  2000'lerde binasını BTB ile kaplatanlar, "varoş estetiği" sıfatıyla küçümsenmektedir.

Türkçesi, cam moaziktir. Bu kaplama malzemesi, sadece bina dış yüzeylerinde değil, havuzlarda da kullanılır.


BTB mozaikler renkli taş parçaları yerine cam parçalarından yapılır.



BTB nedir? - Cam mozaik nedir, ne işe yarar?




Günümüzde, duvar yüzeyine yapıştırmayı kolaylaştırmak adına, 3 farklı türde üretilmektedir:


1- Özel ve kendiliğinden yapışkanlı arkası kağıt kaplı olanlar.


(Ustalar tarafından zaman kaybı sayılmakta. Kagıttan mozaik’i göremedigi için biraz ezber işçilik yapmakta, kagıdın soyulması işi uzatıyor.)


2- Yapışkan yüzeyi fileli olanlar


Ustalık açısından büyük kolaylık ve pratik uygulamadır.


Bu mozaiğin üreticisi açısından ise, maliyeti yüksektir.


Paketlemeden, sevkiyata kadar uğraştıcı bir işçiliği vardır.  Ayrıca maliyeti yüksek oldugu için cam mozaik satışını m2  başına 3 ilave ücretle yükseltmektedir.


3- Arka yüzeyi bantlı olanlar - Günümüzde en çok tercih edilenler bunlar.


Cam mozaiklerin ön yüzeyine geldigi için ve şeffaf oluşu ile cam mozaikleri usta açısından görerek uygulama, pratik ve kolaylıgı ile harika bir yenilik diyebiliriz. Müşteri için görselligi , malzemeyi görerek alması ve içine sinerek yaptırması, hızlı sipariş, zaman kaybına son ve maliyet konusunda biraz daha uygun olması da cabası…


Gelelim şimdi önemli bir soruna. Bilindiği gibi, artık binalarda mantolama yapmak bir zorunluluk. Peki daha önce cam mozaikle, yani BTB ile kaplanmış binalara MANTOLAMA yapılabiliyor mu?


Evet, ama, aşağıdaki işlemler yapıldığı takdirde:


1- Yüzey temizliği : BTB li cephe tozdan kirden ve nemden temizlenmelidir.


2- Brüt beton astarı uygulaması : Temizlenen yüzeye brüt beton astarı sürülerek 24 saat süre ile kurumaya bırakılır.


3- Mantolama uygulaması : Temizlenmiş, brütbeton astarı uygulanmış dış cephe, ısı yalıtım levhalarının yapıştırılması, ısı yalıtım levhalarının dübellenmesi, fileli sıva uygulaması, dekoratif sıva uygulanması ve dış cephe boyası gibi  standart mantolama uygulaması yapılarak kaplanır.


Dübelleme aşamasına özellikle dikkat edilmeli ve plakaların duvara sağlam tespit edilebilmesi için standart uygulanan dübel yerine daha uzun dübel kullanılmalıdır.


Bu da başka bir soru: Mantolama üzerine BTB yapılır mı?


BTB ya da cam mozik ağır bir malzemedir, dış cephe duvarlarına mantolama yapıldıktan sonra BTB uygulaması, ısı yalıtım levhalarına ekstra ağırlık yükleyeceği ve zamanla levhaların düşme riski olacağı için mantolama üzerine BTB uygulaması tavsiye edilmemektedir. Cam mozaik yerine mantolama ile birlikte uygulanabilen kat silmesi, söve, köşe taşı, fuga vb. dış cephe süslemeleri binanıza hem sade hemde şık bir görünüm kazandıracaktır.


Bazı BTB üreticileri:


http://www.saglamcammozaik.com/


http://www.graniser.com.tr/


http://www.btbmozaik.com/


http://www.bircanlarcammozaik.com/


http://www.betsan.com/cam-mozaik-cam-seramik-cammozaikler



BTB ile ekonomisi gelişen bir ilçe: Kastamonu, Boyabat


Boyabat'ta halkın geçim kaynağı kırsal kesimde tarım ve hayvancılık olmakla birlikte ilçe merkezine yakın konumlarda işler halde yirminin üstünde tuğla ve kiremit fabrikası bulunmaktadır. En çok yetiştirilen tarım ürünü pirinçtir. İlçenin ekonomisi bu fabrikalara ve btb cam mozaik ve çivi fabrikalarına ve inşaat sektörüne bağlıdır.