Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Bodrum evi mimarisi - Geleneksel Bodrum evleri

Geleneksel Bodrum mimarisinin ortak özellikleri, penceresiz giriş katları, kapıların ikinci katta olması, içeriye çekme merdiven ya da köprülerle girilmesidir.


Bodrum evi mimarisi - Geleneksel Bodrum evleri



Evlerin bacaları bile şaşırtıcıdır. Kapılar, ahşap işlemeler, ahşap bezemeler yapılara zenginlik katar. Sadece bu evleri görmek için bile Muğla merkez ve ilçelerinde günlerce dolaşmaya değer. 


Günümüzün minimalist kavramının mükemmel bir örneğidir.


Yöresel Bodrum evleri bulunduğu iklime göre şekillenmiştir. Kış mevsiminin uzun bir ilkbahar gibi yaşandığı Bodrum'da diğer ayların sıcak olması sebebiyle yaşam dışa dönüktür. Yemekler terastaki ocakta pişer ve yenilir. Çamaşır terasta yıkanır, konuklar ağırlanır. Bu nedenle kapalı mekan ihtiyacı en aza indirgenmiştir.


Yasayla koruma altına alınan bu evlerin, merkezde, Ortakent'te, Gümüşlük'ün üstünde Kocakaya köyünde yoğun olarak gözlemlenebilir. Buraya yerleşen sanatçı, edebiyatçı gibi şahsiyetlerin özenle restore ederek Bodrum'a kazandırdıkları evler Bodrum için çok önemlidir. 


Bodrum evleri; taşınan kültürlerin harmanlanması ile belirginleşmiştir. Anadolu, Ege adaları ve Akdeniz mimarisinin yansımalarını görmeniz mümkündür. Bodrum adeta kendi Geleneksel mimarisi yaratmıştır. 

Geleneksel Türk Mimarisi'nin yanında Ege Adaları ve Akdeniz Mimarisi'nin de izlerini taşır.


Yöre insanının fiziksel ve psikolojik özellikleri de iklim koşullarıyla birlikte dikkate alınıp, insanların mekân ve çevre ile uyumunu sağlayan bir yaklaşımla, yani ergonomik anlayışla bütün bir yapı geleneği geliştirilmiş diyebiliriz.


Plan ve birbiriyle ilişkili biçimsel özelliklerine göre (tipolojileri) Bodrum evleri 4 gruba ayrılmıştır. 


Birincisi; iki katlı dikdörtgen ev (Sakız ev). 


İkincisi; geniş ve yüksek tavanlı Avrupa tüccarlarının evleri(Levanten ev). 


Üçüncüsü ise; yazlık ev işlevindeki, yarım kat kotlarındaki basamaklı evler.


Dördüncüsü ; savunma ağırlıklı/korunaklı ortaçağ derebeylerinin evleri(Kule ev).


İşte bugünkü beyaz bodrum evleri bu üç ev tipolojisinden esinlenerek hazırlanmış ve geçmiş zaman uygarlıkların mimarisini bünyesinde toplamış evlerdir.


Bodrum evleri taş ağırlıklıdır. 


Ahşap ağırlığı yoktur, ancak kapılar, ahşap işlemeler, ahşap bezemeler yapılara zenginlik katar.


Ve begonviller…Bodrum evlerinin olmazsa olmazlarıdır.