Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

BİTÜDER

Bitümlü Su Yalıtımı Üreticileri Derneği’dir. Ekim 2006’da kurulan BİTÜDER’in Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Karahan, kamuoyunun dikkatini korozyona çekmeye çalışıyor.



BİTÜDER

 


BİTÜDER’in korozyon uyarısı nedir?


Derneğin Ekim 2013 tarihli yazılı açıklaması şöyle; geçmişi deprem acıları ile dolu olan ülkemiz maalesef her 

depremde yaşadıklarından hiç ders almamışçasına trajik sonuçlarla karşılaşıyor.


Üzerinden yaklaşık 2 yıl geçen Van depreminde en çok hasarın yaşandığı Erciş’teki binaların 3’te birinin depremden ağır hasarlı çıkması bile felaketin doğal değil insan kaynaklı olduğunun bir göstergesi. Bitümlü Su Yalıtımı Üreticileri Derneği (BİTÜDER); benzer sonuçların yaşanmaması için kentsel dönüşümün bir fırsat olduğu; ancak bu sürecin fırsatçılığa yol açmaması gerektiği konusunda uyarıyor. Bunun için de su yalıtımı yapılmış sağlam binalar inşa edilmesi gerekiyor.


Türkiye, jeolojik konumu nedeniyle dünyada deprem tehlikesi en yüksek olan ülkelerden biri. Ülkemizin yüzölçümü olarak yüzde 92’si, nüfus yoğunluğu olarak yüzde 95’i deprem kuşağında bulunuyor. Buna bağlı olarak sık sık meydana gelen depremlerde çok sayıda can ve mal kaybı yaşanıyor. Türkiye’nin yakın tarihli en büyük depremlerinden olan Van depremi, bir kez daha insanları öldürenin deprem değil, çürüyen binalar olduğunu gözler önüne serdi. Araştırmalar, depremlerde yaşanan sakatlanma ve ölümlerin çok büyük bir kısmının insanların yıkılan binaların altında kalmasından kaynaklandığını gösteriyor.


Depremlerde yıkılmayarak ayakta kalacak, korozyondan etkilenmemiş binalara sahip olabilmenin en etkili yolunun su yalıtımı yaptırmak olduğunu belirten BİTÜDER Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Karahan; “7,2’lik Van Depremi sonrasında gündeme gelen ve Kentsel Dönüşüm diye bilinen ‘Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun Tasarısı’  ile birlikte ülkemiz depremlerde zarar görmeyecek güçlü binalar inşa etme fırsatı yakaladı. Türkiye genelinde önümüzdeki 20 yılda 14 milyon konutun elden geçirilmesi planlanıyor. Büyük depremler sonucunda yaşanan acı kayıplar bunun nedenlerinin sorgulanmasına yol açtı. Toplum genelinde depremlerin yol açtığı büyük yıkımların nedeni çok bilinmese de en önemli neden korozyon; yani betonarme binaların taşıyıcı sistemleri içindeki demirlerin paslanarak ve çürüyerek taşıyıcılığını kaybetmesi. Su yalıtımı olmayan binaların taşıyıcı sistemlerindeki demirler yıllar içinde korozyona uğrayarak çürüyor. Su yalıtımı olmayan bir bina 10 yıl içinde taşıma kapasitesinin yüzde 66’sını kaybediyor. Taşıyıcı kapasitesi zayıf düşmüş su yalıtımsız binalar şiddetli depremlerde yıkılıyor.” dedi. 



Kentsel Dönüşüm Rant İçin Değil Sağlam Binalar İçin Fırsat Olmalı


BİTÜDER Başkanı Burhan Karahan, ülkemizde yaşanan en acı depremlerden olan 17 Ağustos Depremi’nin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hasar Tespit Komisyonu tarafından 55 bin 651 konut ve işyerinde yapılan araştırmaya göre binaların yüzde 79’unun hasarlı bulunduğunu belirtti. İncelenen bu binaların yüzde 64’ünde su yalıtımı olmadığı için taşıyıcı sistemlerin korozyon nedeniyle paslandığı yani çürüdüğünün belirlendiğine dikkat çeken Karahan, “Benzer bir araştırma Van depremi için de yapılsaydı benzer sonuçlarla karşılaşılacağını düşünüyorum. Bundan sonra depremlerden korunmak için gerekli önlemleri almalıyız. Tüm yapı malzemelerinde olması gerektiği gibi binalarımızda su yalıtımı amacı ile kullanacağımız ürünlerde de mutlaka ulusal ve uluslararası standartlara uygun CE belgeli malzemeleri seçmeliyiz. Kentsel dönüşüm sağlam ve nitelikli binalar inşa etmek için önemli bir fırsat. Bu süreçte ucuz ve kalitesiz malzemelerin kullanıldığı konutlar üreterek yeni yapılaşma atağının fırsatçılığa dönüşmesinin önlemi alınmalı ve standartlara uygun, nitelikli, dayanıklı konutlar inşa edilmeli. Konut satın alanlar da su yalıtımı olup olmadığını mutlaka sorgulamalı” diye konuştu.   



Su Yalıtımı Yasal Zorunluluk Olmalı 


Yüzölçümünün büyük bir kısmı deprem kuşağında olan ülkemizde su yalıtımının Yapı Kanunu’nda zorunlu olması gerektiğini vurgulayan Karahan, “Türkiye’deki mevcut binaların yüzde 85’nin su yalıtımı olmadığı düşünüldüğünde, ülkemizdeki yaşanacak depremlerde binaların birçoğunun korozyon nedeniyle ne yazık ki yıkılmaması mümkün değil. BİTÜDER olarak kurulduğumuz günden bu yana güvenli binalar için su yalıtımının vazgeçilmez bir unsur olduğunu anlatmak için çalışıyoruz. Bugüne kadar gerek sektörle ilgili fuarlara ve konferanslara katılarak gerekse de çeşitli seminerler düzenleyerek sektör karar vericilerini, kanaat önderlerini, sektör profesyonellerini ve tüketicileri su yalıtımının depremle mücadeledeki önemi hakkında bilgilendirdik ve bilgilendirmeye devam edeceğiz.  Desteğimizle 24 Ekim’de gerçekleşecek ‘Kentsel Dönüşüm ve Su Yalıtımı Zirvesi’nde de bu sorunları ve çözüm önerilerimizi dile getireceğiz. Su yalıtımının yasal olarak zorunlu olması için çalışmalarımıza hiç ara vermeden devam edeceğiz” diyerek sözlerini noktaladı.



BİTÜDER dernek profili nedir? 


Bitümlü Su Yalıtımı Üreticileri Derneği "BİTÜDER", BTM, Onduline Avrasya, Yalteks, Ode, Polypet ve Standart olmak üzere altı polimer bitümlü su yalıtım üreticisi bir araya gelmesiyle kurulmuştur. Bitüder 3. Olağan Genel Kurulu'nu gerçekleştirdi. Yalıtım Plaza'da, 1 Ekim Perşembe günü gerçekleştirilen genel kurul toplantısında, derneğin Yönetim Kurulu Başkanlığı'na Stoper Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özcan seçildi. Genel Kurul'da, yeni dönem yönetim ve denetim kurulları oy birliğiyle kabul edildi ve gelecek 3 yıllık dönem bütçeleri ile yapılan tüzük değişiklikleri görüşülerek onaylandı.


Su yalıtımı uygulamalarında, AB standartlarına uygun ileri teknoloji ürünlerin üretimi ve kullanımının yaygınlaşması için standart ve yönetmeliklerin hazırlanması ve uygulanmasında öncü roller üstlenen BİTÜDER, bu konudaki çalışmalarını Avrupa'da faaliyet gösteren BWA gibi sektörel derneklerle koordineli olarak yürütüyor. 


Derneğin amacı, tüm polimer bitümlü örtü üreticilerini bu çatı altında toplamaktır. Bitümlü örtü üreticilerinin derneğimize üye olabilmeleri için Türkiye sınırları içinde üretim yapmaları ve ürünlerinin halen yürürlükte olan TSE ve CE belgelerine sahip olması gerekmektedir.



BİTÜDER’in hedefleri nelerdir? 


Bitüder, hedeflerini internet sitesinde şöyle özetliyor;


“Türkiye'nin büyük bir bölümünün deprem tehdidi altında olması ve yapı stokunun büyük bir bölümünün betonarme olması nedeni ile temellerde yalıtım yapılması yapı güvenliği açısından şarttır. Ancak birim fiyat analizlerinde su yalıtımı ile ilgili “yazılı izin alınma” koşulunun sadece polimer bitümlü örtüler için geçerli olması yukarıdaki gerçekle çelişmekte, ve ikame ürünlerle ilgili pozlarda böyle bir ibarenin olmaması haksız rekabeti de körüklemektedir. Bu konun düzeltilmesine yönelik girişimlerimizi bu yılda tekrarlayacağız.

Pazara ithalat yolu ile girebilecek veya tüm ürünleri için TSE belgeleri olmayan yerli üreticilerin ürettikleri kalitesiz ürünlere karşı pazar denetimlerini yapacak kişi ve kuruluşları bilgilendirerek haksız rekabeti önlemeye çalışacağız.

Bitümlü örtü pazarını büyütmeyi amaçlıyoruz.

CE işareti konusunda bütün üreticileri bilgilendirmek amaçlarımızdan bir tanesi.

Bunların dışında, Avrupa'da emsallerimiz gibi kaliteli bitüm satın almayı arzu ediyoruz.

Çevre ülkelere yaptığımız ihracatı arttırmak için çalışmalarımız olacaktır.

Derneğin amacı özetle Türk halkına daha kaliteli ürünler sunmak, su yalıtım örtülerinin yapılar içinde doğru bir şekilde projelendirilmelerini, kullanılmalarını ve denetlenmelerini sağlamaktır.”



BİTÜDER üyesi firmalar hangileridir?



BTM Bitümlü Tecrit Mad. San. Tic. A.Ş.

Adres: BTM Fabrikası Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi

Atatürk Mah. Gazi Bul. No:152 35730

Kemalpaşa/ İZMİR

Tel:+90 (0232) 877 04 02 - 09

Fax:+90 (0232) 877 04 10

www.btm.co



Eryap Plastik ve Sanayi Tic.A.Ş.

Büyükdere cad. No:108 Enka binası Kat:4 Esentepe/Gayrettepe- Mecidiyeköy İstanbul

Tel:+90 (212) 213 1515

Fax:+90 (212) 212 2100

www.focusmembran.com



ODE Yalıtım A.Ş. 

Adres:Piyale Paşa Bulvarı Ortadoğu Plaza K.12 34384 Okmeydanı - Şişli / İstanbul

Tel: 0 212 210 49 06

Fax: 0 212 210 49 07

www.ode.com.tr



Onduline Avrasya İnş. Mlz. San. Tic. A.Ş. 

Adres:Değirmen Sok No:12 Nida Kule K:8 Kozyatağı/İstanbul

Tel: +90 (216) 384 1600

Fax: +90(216) 384 1610

www.onduline.com.tr



Standart İzolasyon San. Tic. A.Ş.

Adres:Seyitnizam Mah Balıklı Çırpıcı Yolu No:30/ B Zeytinburnu/İstanbul

Tel:+90 (212) 546 0077

Fax:+90 (2129 664 6035

www.standartizolasyon.com


Stoper Yapı ve Yalıtım Sistemleri A.Ş.

Merkez : Oğuzlar Mah. Ceyhun Atuf Kansu Cd. 56. Sk. No.12 Balgat 06520 ANKARA 

Tel : + 90 (312) 284 0600

Faks : + 90 (312) 284 1800

www.stoper.com.tr


Yalteks Yalıtım Mlz. A.Ş.

Adres : Karakazan Mah No:2 Pelitli Köyü 41100 Gebze/Kocaeli

Tel : +90 (262) 751 1545

Fax : +90 (262) 751 1912

www.yalteks.com


Katılımcı Üye

Atışkan Yapı ve Endüstriyel Alçı Ürünleri San. ve Tic. A.Ş.

Adres : Çukurhisar Sanayi Bölgesi Bursa Yolu 20. km ESKİŞEHİR / TÜRKİYE

Tel : + 90(222) 411 33 30 pbx

Faks : + 90(222) 411 30 11

www.atiskanalci.com/



BİTÜDER Kurucu Üyeleri kimlerdir? 1. Dönem Denetim Kurulu kimlerden oluşmaktadır?


KURUCU ÜYELER ve 1. DÖNEM DENETİM KURULU


Y. Kurulu Başkanı, Burhan Karahan ONDULİNE

Y. K. Başkan Yrd., Kubilay Ulu YALTEKS

Y.K. Asil Üye, Orkun Ürkmez BTM

Y.K. Asil Üye / Sayman, Kemal Çolakoğlu, STANDART

Y.K. Asil Üye, Alper Doğruer STOPER

Y.K. 1.Yedek Üye, Ali Türker ODE

Y.K. 2.Yedek Üye, Mehmet Özcan STOPER

Y.K. 3.Yedek Üye, Levent Ürkmez BTM

Y.K. 4.Yedek Üye, Orhan Turan ODE

Y.K. 5.Yedek Üye, Ethem Sakioğlu ONDULİNE

Asil Denetim Kurulu Üyesi, Jozef Bonfil BTM

Asil Denetim Kurulu Üyesi, Vahit SakçılarONDULİNE

Asil Denetim Kurulu Üyesi, Levent Çeki STANDART

1.Yedek Denetim Kurulu Üyesi, Atilla Camcıoğlu YALTEKS

2. Yedek Denetim Kurulu Üyesi, Melih Kamil ONDULİNE

3. Yedek Denetim Kurulu Üyesi, Metin Demir STOPER

Üye, Arslan Cerrahi YALTEKS

Üye, Nilüfer Keyvanklıoğlu BTM

Üye, Atilla Gürses ONDULİNE

Üye, Zeki Balcıoğlu STANDART

Üye, Ahmet Özkök ONDULİNE

Üye, Emrullah Eruslu  ERYAP

Üye, Selim Eruslu ERYAP



Bitüm nedir? 


Bitüm (bitumen): Ham petrolun doğal çökmesiyle veya rafinerilerde damıtılması yolu ile elde edilen hidrokarbon bileşimli rengi koyu kahverengi ile siyah arası değişen katı, yarı katı veya sıvı hallerde bulunabilen bir maddedir. Genelde penetrasyon değerine göre sınıflandırılır. 



Bitüm’ün tarihçesi nedir? 


Tarih sürecinde fosil esaslı bitümün çok eski çağlardan beri hastalıklara ilaç, savaşlarda yakıcı madde olarak kullanıldığı görülmektedir. İnsanoğlunun kullandığı yapıların gelişimi ile birlikte özellikle su yalıtım malzemesi olarak tarihte kil, kireç, katran (bitkisel) ve fosil esaslı bitüm kullanılmıştır. O devirlerde taşlar arasındaki derzlere doldurulan bitüm mineral tozlarla karıştırılarak katmanlar halinde sürülmekte ve bazen bu karışıma bitki lifleri ve sapları da eklenmekteydi.



Mineral agregalar ile bitümün karışımı olan asfalt kimi ülkelerde bitümle aynı terim olarak algılanmıştır. Fosil esaslı bitüm ile bileşen ve doğada kireçleşmiş kaya olarak bulunan asfaltın tarihte ilk olarak M.Ö.3200–540 yılları arasında, Mezopotamya'da ve İndüs Vadisi'nde yol ve duvar inşaat işlerinde kullanıldığı bilgilerine ulaşılmıştır. Asfalt özellikle suya karşı tecrit işlerinde bolca kullanılmıştır. 16. yüzyıldaki malzeme ise, kesintisiz su yalıtımı yapılabilen dökme asfalttı. Fosil esaslı bitüm ile bileşen ve doğada kireçleşmiş kaya olarak bulunan asfalt, özellikle Güney İtalya ve Fransa'da iyi bilinmekteydi. 18. yüzyıl ortalarında ise yeni kaynakların ortaya çıkarılmasıyla, Almanya ve Hollanda'da da yaygın olarak kullanımına başlandı.



1800'lü yılların başlarında Fransa'da köprü ve tretuar zeminlerini kaplama işlerinde asfalt kullanıldığı tespit edilmiştir ve Amerika Birleşik Devletleri'nin Philadelphia şehrinin 1838 yılında tretuar inşaatı için bir miktar asfalt ithal etmiş olduğu bilinmektedir. 1870 yılında, Belçikalı kimyager E.J. de Smadt tarafından ilk defa New Jersey'de asfalt yol kaplaması yapılmıştır. Washington'da ise 1876 yılında ithal asfalt ile yol kaplaması gerçekleştirilmiştir.



18.yüzyılın sonlarında çatılarda ise asfalt kullanımı olumlu sonuçlar vermediği için farklı malzemeler denenmiştir, Margerger adlı bir Alman bilim adamı yeni bir yöntem kullanarak, Nürnberg - Almanya yakınlarında ahşap bir çatıyı kömür katranı ile defalarca astarlayarak yalıtmıştır. Kömürden elde edilen katran malzemesi, ilk defa 17. yüzyılın sonlarına doğru İngiltere'de ortaya çıkarılmıştır; ancak 19. yüzyıldaki Sanayi Devrimi ile katran mevcudiyeti oldukça artmıştır.



Modern kimya sanayinin gelişmesiyle, katran ve zift kullanımı gittikçe yaygınlaşmıştır. Aralara katran kâğıdı koyup katmanlar halinde teras çatılara dökülen katran, kömürden damıtılarak elde edilmektedir. Yakın zamana kadar katran ve zift, petrol kökenli sanılmakta dolayısıyla bitümle aynı vasıflarda kabul edilmekteydi. Bugün için bile, her ikisinin de suda çözünmemesi, mükemmel yapışabilirlikte olmaları, inşaat sektöründe kullanılmaları ve siyah renkte olmaları nedeniyle karıştırılabilir. Köken ve kimyasal olarak farklı ancak kullanım alanları aynı olan bu malzemelerden katran, sağlığa zararlı olduğu için yerini zamanla bitüme bırakmıştır.



Bitüm, ham petrolden uçucu ve hafif yakıtlar rafine edildikten sonra kalan ağır petrol bileşenidir. Damıtılmış petrolden elde edilen bitüm başlarda en çok yol inşaatlarında yapıştırıcı amaçlı kullanılmaktaydı. Çünkü 50 °C 'de eriyip, 0 °C 'de kırılması, bina çatılarında kullanılmasını engellemekteydi. Daha sonraları denenen bir yöntemde, erimiş bitüme yüksek sıcaklıkta hava üflendi. Bu yöntemle, oksijen ile yapısı değiştirilmiş bitümün daha iyi bir ısıl kararlılığa kavuşması sağlandı. “Okside” bitüm olarak bilinen bu tipin sıcaklık aralığının -5°C ila + 70°C olmasıyla ise bitümün, bina çatılarında su yalıtım amaçlı kullanım süreci başlamış oldu. Okside bitüm, çatılarda kullandığımız bitümlü örtülerin ham halini oluşturmaktadır.



Bu dönemlerde su yalıtımı; uygulama sahasında, sıcaklığı 200–220 °C 'ye kadar çıkabilen özel kaplar içerisinde ısıtılarak akışkan hale getirilen okside bitümün taşıyıcı karton aralarına sürülerek katmanlar halinde yapıştırılması yöntemi ile yapılırdı. Uygulanacak alana doğrudan dökülen sıcak bitüm, geniş fırçalarla yüzeye yayılır. Bu işlemin ardından, bitümlü karton ruloları serilir, bu işlemler birkaç defa tekrar edilerek bitümlü kartonlarla 3–4 katmanlı uygulamalar gerçekleştirilirdi. İngilizlerin metodundaysa uygulama, serilmekte olan bitümlü kartonun hemen önüne sıcak bitüm dökerek yapılırdı. Sonuçta ortaya toplam 8–10 mm kalınlıkta olan, katmanlı ve sürekli bir su yalıtım örtüsü çıkmaktadır.



BİTÜDER’e sıkça sorulan sorular ve cevapları nelerdir?


1-Polimer Bitümlü su yalıtım örtüsü nedir ?

Polimer esaslı plastiklerle Bitümün (asfalt) modifiye edilerek, donatısız yada taşıyıcı donatılarla birlikte üretilen su yalıtım örtüleridir.


2-Su yalıtımını neden öneriyorsunuz?

Binalarımıza nüfuz eden su, yapımızın taşıyıcı kısımlarında yer alan demirlerin paslanmasına ve taşıma kapasitesinin düşmesine yol açar. Su, betonun çürümesine ve çatlamasına neden olur. Su yalıtımı uygulaması, binanın güvenliğini sağlamasının yanı sıra bakteri ve küf oluşmasını, suyun çatılarımızdan veya tavanlarımızdan damlamasını önleyerek sağlıklı ve konforlu ortamlar sağlar.


3-Bitümlü su yalıtım örtülerinin içerisinde bulunan taşıyıcı donatının kullanım amacı nedir ?

Bitümlü su yalıtım örtülerinin yapı hareketleri ve karşıladığı yükler karşısında mekanik dirençlerini artırmak amacıyla kullanılmaktadır. Bitümlü su yalıtım örtülerinde genel olarak polyester keçe yada cam tülü (fiberglass) taşıcılar kullanılmaktadır.


4-Astar kullanılmadan bitümlü su yalıtım örtülerinin uygulaması yapılabilir mi?

Astar yüzey üzerindeki toz veya toprak gibi maddelerin yapışmayı engelleyici etkilerini yok etmekte ve temiz bir yüzey elde etmemizi sağlamaktadır. Bitümlü su yalıtım örtüleri ile beton yüzey arasındaki yapışmayı (aderansı) da artırmaktadır.Bu nedenlerle beton yüzeylerde astarsız uygulama yapılmamalıdır.Beton yüzeyler dışındaki yüzeylere yapılan uygulamalarda (ahşap vb.) astara ihtiyaç duyulmamaktadır.


5- Bitümlü su yalıtım örtülerinin ömrü ne kadardır?

Bitümlü su yalıtım örtüleri , uygun şekilde seçilir ve uygun şekilde detaylandırılırsa yapı kullanım ömrü boyunca performansını kesintisiz devam ettirebilmektedir. Ancak kalitesi düşük Bitümlü su yalıtım örtülerinin ömrü daha kısa olmaktadır.


6- Bitümlü su yalıtım örtülerini nerelerde kullanabilirim?

Yapılarımıza suyun girebileceği neredeyse tüm alanlarda bitümlü su yalıtım örtüleri kullanılmaktadır.Başta toprak ile temas eden duvarlar,temeller ve zemine oturan döşemeler, olmak üzere suyun yapı dışında birikebileceği veya suyun basabileceği seviyenin altındaki dış duvarlar , balkonlar, teras ve eğimli çatılar ile banyo, lavabo, wc gibi ıslak hacimler bitümlü su yalıtım örtülerinin genel kullanım alanlarıdır.


Bununla birlikte, su deposu, suni gölet ve havuz gibi yapılarda,i stinat duvarları, beton kanaletler, otoparklar ile yüksek gerilmelerin söz konusu olduğu ,otoyollarda,raylı sistemle taşımacılık yapılan yollarda,köprü-viyadük gibi yapılarda da bitümlü su yalıtım örtülerinin kullanılmaktadır.


7- Bitümlü su yalıtım örtülerini kullanarak, su yalıtımı için kesin çözüm elde edebilir miyiz?

Bunun için öncelikle uygulanacak detaya uygun bitümlü su yalıtım örtülerini seçmek gerekir.Daha sonra da yalıtımı tamamlayıcı doğru aksesuar ürünlerle ve kaliteli işçilikle kesin bir çözüm elde edilecektir.


8- Su yalıtımı için bitümlü su yalıtım örtüleri tek başına yeterli midir?

Su yalıtımı için bitümlü su yalıtım örtüleri yeterli olmaktadır.Fakat yalıtımın tamamlanması için ( havalandırma bacaları, süzgeç, baskı çıtası v.b) ilave aksesuarlar da kullanılmaktadır…


9- Seramik uygulaması yada mozaik uygulaması yaparak su yalıtımını sağlayabilir miyim?

Seramik ve mozaik gibi ürünler kaplama malzemeleridir. Bu malzemeler yalıtım malzemesi değildir. Su yalıtımını sağlamak için yalıtım malzemeleri kullanılmalıdır.


10-Su yalıtımı yapmak pahalı mıdır? Maliyeti ne kadardır ?

Su yalıtımının maliyeti yapılacağı yapının şekli, uygulamanın yöntemi ve daha bir çok etkene bağlı olarak değişiklik göstermektedir.Bu nedenle maliyet ile ilgili net rakamlar belirtmek zor olacaktır.Ancak bir fikir vermek gerekirse, yeni yapılan yapılarda su yalıtımı maliyeti bina maliyetinin en az %1'i en fazla % 3'ü kadar düşünülebilir. Fakat sağlayacağı fayda bu maliyetin çok daha fazlası olacaktır. Dikkat edilmesi gereken bir husus ise, inşaat sırasında değil de sonradan yapılacak su yalıtımının ilave maliyetler nedeniyle (hafriyat, drenaj,fazla işçilik vb) daha pahalıya mal olacağıdır.


11- Bitümlü su yalıtım örtüsü rulolarını yatık şekilde taşımanın malzemeye zararı olur mu ?

Bitümlü su yalıtım örtülerinin rulolarını yatık şekilde taşımak doğru değildir..Zira yatık olarak taşınan rulonun şekli bozulur. Bu durumda örtülerin kullanımı mümkün olmayabilir. Bu nedenle rulolar dik şekilde taşınmalı ve stok edilmelidir.


12- Bitümlü su yalıtım örtüleri güneş ışığına dayanıklı mıdır? .

Mineral veya alüminyum folyo kaplı Bitümlü su yalıtım örtüleri u.v ışınlarına karşı dayanıklıdırlar.Diğer Bitümlü su yalıtım örtüleri ise bir koruma tabakasıyla (Şap,beton,kaplama levhaları,v.b ) kaplandığı durumda u.v ışınlarından etkilenmezler.


13-Mineral kaplı bitümlü su yalıtım örtülerinde zaman içinde renk solması olur mu?

Çeşitli renkleri bulunan mineral taşları uzun süre açık hava şartlarında güneş ışığı altında renklerinde solma olmaz .Ancak çevre etkisi ile mineraller üzerine oluşacak tozlanma ve kirlenme etkisi rengin orijinalliğini etkileyebilir.


14-Teraslarda yapılan bitümlü su yalıtım örtüsü uygulaması ev ve daire içerisine uygulanabilir mi?

Ev ve daire içerisinde kullanılabilir.Bunun en iyi örneği ıslak hacimlerde yapılan uygulamalardır.


15- Bitümlü su yalıtım örtüleri ısı yalıtımı sağlar mı?

Bitümlü su yalıtım örtüleri ısı yalıtımı yapmaz su yalıtım malzemesidir.


16-Sıcak havalarda bitümlü su yalıtım örtülerinin erime yapar mı?

Isı kaynaklarıyla eritilen bitümlü su yalıtım örtülerinin erimesi için yüksek ısı gerekir.Mevcut iklim şartlarında hava sıcaklığı bitümlü su yalıtım örtülerini eritebilecek dereceye ulaşmadığından sıcak havalarda bitümlü su yalıtım örtüleri erimezler. Sadece sıcak etkisiyle yumuşama gösterebilirler , bu durum örtünün şeklini bozmamaktadır.


17- Bitümlü su yalıtım örtüleri elimize veya cildimize değerse zararı olur mu ?

Bitümlü örtülerin elimize ve cildimize bulaşması sağlık açısından tehlike arz etmez.


18- Bitümlü su yalıtım örtüleri sadece beton yüzeylere mi uygulanır?

Genel olarak beton ve ahşap yüzeylere uygulanır.Başka yüzeylere de yapışması mümkün olmaktadır.


19-Bitümlü su yalıtım örtülerini uyguladıktan sonra nelere dikkat edilmeli ?

Uygulama alanı üzerinde kesici ve delici işlem yapılmamalıdır. Aycıca , uygulamaya zarar verebilecek kesici ve delici cisimler uygulama alnından uzak tutulmalıdır.


Bitümlü örtülerin, mekanik etkilerden, U.V ışınlardan ve ağır hava şartlarından etkilenmemesi için bir koruma tabakasıyla üzerinin kaplanması gerekmektedir.(Şap, kaplama levhaları vb.).Alüminyum folyo kaplı yada mineral kaplı örtülerin üzerine koruma tabakası ile kaplanmasına gerek yoktur.


20-Alüminyum folyo kaplı yada mineral kaplı bitümlü su yalıtım örtülerini tek kat olarak uygulayabilir miyim?

Çatı eğiminin %5'e eşit veya daha az olması halinde, en az iki katlı su yalıtımı uygulanmalıdır.Çatı eğiminin %5 ‘den büyük ve yapının don bölgeleri dışında olması halinde ,tek katlı 4 mm kalınlığında polyester keçe taşıyıcılı su yalıtımı uygulanabilir.


21- Bitümlü su yalıtım örtülerinin rulolarının genelde 10 m olmasının sebebi nedir.

Rulolar halinde satışa sunulan bitümlü su yalıtım örtülerini 1 metre eninde, 10 yada 15 metre uzunluğundadır. Bunun sebebi ise ,bu ölçülerin taşıma ve uygulama sırasında kolay­lık sağlamasıdır...


22-Uygulama yaparken Bitümlü su yalıtım örtülerinin hangi tarafı yüzeye yapıştırılır.

Mineral kaplı ve Alüminyum kaplı Bitümlü su yalıtım örtülerinin kaplamalı yüzeyleri dışında kalan yüzeyleri yapışma özelliğine sahiptir. Ancak diğer bitümlü su yalıtım örtülerinin her iki yüzeyi de yapışma özelliğine sahiptir.Ancak örtülerin rulo halindeyken dışta kalan yüzeyi yapıştırılacak tarafıdır.


23- Mineral kaplı bitümlü su yalıtım örtülerinin üzerinde dolaşılabilir mi?

Bakım,onarım maksatlı yada buna benzer ender durumlarda mineral kaplı bitümlü su yalıtım örtülerinin üzerine çıkıp yürünebilir.Bu aşamada dikkatli olmak ve mümkün mertebe ökçesiz düzgün tabanlı bir ayakkabı giyinmek gerekir.


24-Her iklim koşulunda bitümlü su yalıtım örtülerini uygulamak mümkün müdür?

Her iklim şartında bu ürünlerin uygulanmasını yapmak mümkün değildir.Yağışlı olmayan bir havada veya kuru bir yüzey üzerine uygulama yapılmalıdır. Özellikle soğuk iklim şartlarında bitümlü örtüler +5 °C ‘nin üzerindeki sıcaklıkta 24 bekletildikten sonra +5 °C üzerindeki sıcaklıklarda uygulanmalıdır.


25-Yapı temeli altında uygulanan bitümlü su yalıtım örtülerinin bina ağırlığı altında ezilmemesi için nasıl bir uygulama yapılmalıdır?

Bina yükünden oluşan basınca bağlı kurallara göre ; Temel su yalıtımlarında, yapının zemine yapacağı basınca göre yalıtım kat adetleri tespit edilmelidir. Aşağıdaki çizelgede yer alan kat adetlerinden büyük olanı uygulanır. (TS 11758-2)


Örnek olarak su basıncı 1.5m, zemin basıncı 0.15 MPa olan bir temel yalıtımında uygulanacak olan detay 3mm + 3mm polyester keçeli iki kat örtüdür.


26-Bitümlü su yalıtım örtüleri nasıl depolanmalıdır.  


Rulolar düzgün bir zemin yada satıh üzerinde dik olarak depolanmalıdır.Ayrıca rulolar başka bir yere sevk edilirken yine dik şekilde taşınmalıdır..

Rulolar üst üste depolanmamalı ve ruloların üzerine ağır yükler konulmamalıdır..

Bitümlü su yalıtım örtüleri Isı kaynaklarından uzak tutulmalıdır.

Ani ısı değişikliklerine maruz bırakılmamalıdır.

Dondan ve güneş ışığından (Ultraviyole) korunmalıdır.


27-Bitümlü su yalıtım örtülerini seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Bitümlü Su yalıtım örtüsü seçerken göz önünde bulundurulacak birçok kriter vardır.Bunlar içerisinde ilk olarak yapının bulunduğu iklimin özellikleri ve yapının özellikleri akla gelmektedir..Bitümlü su yalıtım örtüsü seçerken, TSE belgesi , Kalite belgesi bulunan kaliteli ürünler tercih etmek gerekir.Kaliteli malzemenin tercih edilmemiş olması, yapılan su yalıtımı uygulamasının sağlıksız olmasına sebep olurken ,diğer yandan ilave masraflar getirmektedir.


28-Bitümlü su yalıtım örtülerini kendi başıma yada tanıdık ustalar vasıtasıyla uygulayabilir miyim?

Yapılarımız mutlaka uzmanlar tarafından incelenmeli ve sorununuzun çözümüne yönelik su yalıtımı uygulamaları, konusunda bilgi birikimi olan yalıtım firmalarınca yapılması daha doğru olur. Bu firmalara BİTÜDER aracılığı ile ulaşabilirsiniz.


29-Binanın bulunacağı zeminde zemin suyu görünmüyor,bu durumda su yalıtımı yapmaya gerek var mı?

Zeminde olmasa bile, toprak rutubeti ve yerüstü suları zamanla temelde korozyona (paslanma) neden olabilir. Bu nedenle temel ve perde duvarlara su yalıtımı yapılması gereklidir.


30-Çatılarda kiremit altına bitümlü su yalıtım örtüsü serilebilir mi ?

Rüzgar etkisi ile toz ve istenmeyen maddeler çatı arasına girmekte veya kiremitler arasından olası su sızmaları söz konusu olmaktadır.Bunun önlenmesi için kiremit altına bitümlü su yalıtım örtülerinin serilmesi oldukça faydalı olur.Ayrıca uzun ömürlü bir çözüm getirir.



Bitümlü Su Yalıtımı Üreticileri Derneği (BİTÜDER) iletişim ve ulaşım bilgileri nelerdir?


Adresi: Şerifali Çiftliği, Hendem Caddesi, Kıble Sokak, No:33 Yukarı Dudullu

Telefon: +90 216 466 3329 

Faks: +90 216 365 6643 

E-Mail: info@bituder.org

Web Adresi: www.bituder.org