Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Binek taşı nedir?

Saray ve konaklarda, ön cephede ata binmeye yarayan yer.



Ata kolaylıkla binmek için cümle kapısı önüne konulan taşın adıydı. 


Binek taşı nedir?


Mermerden müstakil olarak yapılan bu taşın eni vasati olarak 60 santim, uzunluğu 1 metre, yüksekliği de 40 santimdi. At, taşın yanına getirilir, taşın üstüne çıkan binici sol ayağını üzengiye koyarak sağ ayağını üzerinden geçirmek suretiyle ata binerdi.


Otomobil ile arabanın icadından evvel padişahlarla sadrazam, vezir, nazır ve vali gibi büyükler işlerinin başına yahut merasim yerlerine atla gittikleri için evlerinin ve resmî dairelerinin cümle kapıları önünde kolaylıkla ata binmeleri için binek taşı konulurdu.


Binek taşı nedir?


Binek taşı terimi DEFİNECİLİK'te de kullanılmaktadır. Definecilikteki anlamı ise şöyledir:


Binek taşının genel anlamı, taşa otur karşına bak ve ikinci işareti aramalısın olarak bilinmektedir. Binek taşı zirve bir noktada yapılmış ise, işaretin yapılmış olduğu zirve tepeden daha yüksek zirve tepede araştırma sürdürülmelidir. Bilinen eşkiya işaretlerindendir. Eğer binek taşı işareti, engebeli bir arazide yapılmış ise, kesinlikle cihaz yardımı almalısınız. Doğal görünen etraftaki kayaların altında gömü saklanmış olabilir. İşaretin etrafıda kontrol edilmeli ve binek taşı işaretinin yakınlarında düz bir taş varsa gömü bu taşın altındada olabilir.


Defineciler diyorlar ki:


Binek taşı dediğimiz şey üzerine bir at gibi binilebilen taştır. Burada doğal oluşumlardan mutlaka uzaklaşmak gerekir. Sırf binek taşına benziyor diye bir taş binek taşı olmaz öncelikle binek taşının bir tarafı diğerinden hafif yüksek orta kısım bir insanın kıçının tam oturacağı şekilde olmalıdır. Orta kısım mutlaka pürüzlerden arındırılımış olmalıdır. Ayakların daha rahat durabilmesi için ayak yolu boyunca hafif bir girinti verilmelidir. Taşın bir tarafı değil her iki tarafıda bu şekilde işlenmiş olmalıdır. Taşa oturduğumuzda bir rahatsızlık hissetmeden tam ve rahat otururuz. Taşın kendi iç meyili bizi dik veya yatay durmaya zorluyorsa yani at üzerinde dik gidiyor yada dört nala gidiyor şekillerinden birinde durmaya zorluyorsa o pozisyonu almamız işareti çözmek için hayati önemdedir.


Taşa oturduktan ve gerekli duruşu aldıktan sonra işaretin çözümü oldukça basittir. Taşa otur ve karşına bak bu kadar. Burda karşımıza baktığımızda bu işaretin parası toprakda değil taş içinde aranır. Yani baktığımız yönde duvar gibi yada bariz belirgin bir taş ile göz hizamız bir olmalıdır. Eğerden inip bakış istikametimizdeki taşa gidersek. Taş üzerinde çok daha ufak bir işaret buluruz. Bu işaretin küçük bir kanal olma olasılığı yüksektir boyu 3 parmak kadar olan kanala bir murç takılıp kastırarak kapak patlatılarak alınır. Değişik versiyonlarında mal konan oyuğun üzerinin sıvandığı ve oyuk üzerine tek murç deliği yada tek ufak haç yapıldığıda görülmüştür. Sonuçta boşluk aranarak yada makine yardımı ile son nokta tespit edilebilir.