Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Beykoz Konakları

Beykoz’da Tepe İnşaat tarafından inşa edilen sitedir. Beykoz Konakları’nda satılık konutların fiyatları 600 bin dolar - 3 milyon 500 bin dolar arasında değişmektedir. Site, Beykoz Ormanları’nı katlettiği gerekçesiyle her dönem tartışma konusu olmuştur.



Beykoz Konakları



Beykoz Konakları’nı kim yaptı?



İstanbul’un Anadolu yakasındaki Beykoz İlçesi’ndeki ormanlık alanda inşa edilmiştir. Tepe İnşaat San. A.Ş. tarafından hayata geçirilen Beykoz Konakları’nın yapımına 1993 yılında başlandı; proje 2002 yılında tamamlandı. 



Beykoz Konakları için ormanlık alanda ağaç kesildi mi?



Toplam 201 bin metrekare inşaat alanına sahip Beykoz Konakları’nın ormanlık alanda ‘ağaç kesilmeden’ inşa edildiği öne sürülmektedir. Beykoz Konakları’nın internet sitesi http://www.beykozkonaklari.org ‘da bu iddia şöyle ifade edilmektedir;  


“Beykoz Konakları, orman içerisinde, bu tarihi Av Köşkü’nün bulunduğu 100 hektarlık alanda, ağaçlar kesilmeden inşa edilmiş 401 konaktan oluşmaktadır. II. Abdülhamit, Mehmet Reşat ve Vahidettin tarafından kullanılmış olan Köşk, aslına uygun restore edilmiştir. Bugün, Av Köşkü, Beykoz Konakları’nın yönetim binası olarak, ona bağlı At Ahırı ise sosyal tesisler olarak kullanılmaktadır.”



Beykoz Konakları’nın özellikleri nelerdir?



Saip Molla Paşa Korusunda yer alan Beykoz Konakları Nihavent, Segah ve Şehnaz adı verilen üç tip konakla 200 yıllık bir geçmişe uzanıyor.


100 Hektarlık bir alana serpiştirilmiş toplam 401 konaktan oluşan Beykoz Konakları, 2000 yılında Ntv-msnbc.com’da yayımlanan bir bültende şöyle anlatılıyor; 


Aslına uygun olarak restore edilip özel bir kulübe dönüştürülen Asırlık Av Köşkü Kütüphane, Bilardo, oyun ve davet salonları, sohbet köşeleri, büyük partiler için düzenlenmiş bahçesi ve geniş mutfağı ile servis verecek.

Beykoz Konakları, müstakbel sakinlerine Nihavent, Segah ve Şehnaz olmak üzere büyüklükleri ve mimari tasarımları birbirlerinden farklı üç değişik alternatif sunuyor.


NİHAVENT KONAKLARI: Nihavent tipi konaklar brüt 576 m², net 469 m² büyüklüğündedir. Bu konaklar yerleşmeye ve ihtiyaca göre açık otoparklı ve kapalı garajlı olarak iki farklı plana sahiptir.


Nihavent Konaklar kademeli, şömineli geniş salonu, 1 ebeveyn suiti, isteğe göre yatak odası olarak da düzenlenebilen 1 oturma odası, 1 çatı katı suiti (bu suit daire, 2 katlı olup mutfakçık, banyo, çalışma odası ve yatak odasından oluşmakta ve iç merpenle bağlanmaktadır ), ayrıca 3 yatak odası ve 1 hizmetli odası olmak üzere toplam 7 yatak odalı, 6 banyolu, 2 tuvaletlidir. Galeri boşluğu, zemin katta bulunan ebeveyn suiti ve oturma odası ile bahçe katında yer alan salon arasında görsel bağlantı sağlamaktadır. 


Beykoz Konakları’nda dış cephe malzemesi olarak, çatılarda ithal shingle, duvarlarda ithal PVC yalı baskı ve pencere altından 30 cm alta kadar doğal taş kaplama, duvarlarda akrilik ya da benzeri bir boya uygulanıyor. Pencere doğramaları ithal PVC malzemeden, ısı-camlı olarak imal ediliyor ve pencerelere sinek teli monte edilerek özel kepenkler takılıyor. Her konağın bağımsız ısıtma, soğutma ve havalandırma sistemi var. Konakların merpen kovası da asansör için yer ayrılmış ve asansör çukuru izole edilmiş şekilde teslim edilecektir. 


Kısacası Beykoz Konakları’nda herkes, kendi zevkine uygun olarak her türlü döşeme ve duvar kaplamalarını, dekoratif elemanları, hareketli ve sabit mobilyaları, elektrik ve tesisata ilişkin armatür ve vitrifiye malzemelerini, mutfak ve banyodaki dolap, tezgah ünitelerini ve sistemlerini yaptırabilecek. 



Beykoz Konakları
Beykoz Konakları



SEGAH KONAK: Segah tipi konaklar brüt 484 m² olup, büyüklük olarak Nihavent ve Şehnaz tipi konakların arasında yer almaktadır. Bu konaklar yerleşmeye ve ihtiyaca göre açık otoparklı ve kapalı garajlı olarak iki farklı plana sahiptir.


Segah konaklar kademeli, şömineli geniş salonu,1 ebeveyn suiti, isteğe göre yatak odası olarak da düzenlenebilen 1 oturma odası,1 çatı katı suiti (bu suit daire, 2 katlı olup banyo, çalışma odası ve yatak odasından oluşmakta; merpen altı mutfakcık olarak değerlendirilebilmekte ve iç merpenle bağlanmaktadır), ayrıca 

3 yatak odası ve 1 hizmetli odası olmak üzere toplam 7 yatak odalı, 6 banyolu, 2 tuvaletlidir. 


Beykoz konakları’nda dış cephe malzemesi olarak, çatılarda ithal shingle, duvarlarda ithal PVC yalı baskı ve pencere altından 30 cm alta kadar doğal taş kaplama, duvarlarda akrilik ya da benzeri bir boya uygulanıyor. Pencere doğramaları ithal PVC malzemeden, ısı-camlı olarak imal ediliyor ve pencerelere sinek teli monte edilerek özel kepenkler takılıyor. Her konağın bağımsız ısıtma, soğutma ve havalandırma sistemi var. Konakların merpen kovası da asansör için yer ayrılmış ve asansör çukuru izole edilmiş şekilde teslim edilecektir. 


Kısacası Beykoz Konakları’nda herkes, kendi zevkine uygun olarak her türlü döşeme ve duvar kaplamalarını, dekoratif elemanları, hareketli ve sabit mobilyaları, elektrik ve tesisata ilişkin armatür ve vitrifiye malzemelerini, mutfak ve banyodaki dolap, tezgah ünitelerini ve sistemlerini yaptırabilecek. 


ŞEHNAZ KONAK: Şehnaz tipi konaklar brüt 406 m², net 344 m² büyüklüğündedir. Bu konaklar, yerleşmeye ve ihtiyaca göre açık otoparklı ve kapalı garajlı olarak iki farklı plana sahiptir.


Şehnaz Konaklar, rahatınız ve mutluluğunuz için düşünülmüş kademeli, şömineli geniş salonu, 1 ebeveyn suiti, isteğe göre yatak odası olarak da düzenlenebilen 1 oturma odası, ayrıca 2 yatak odası ve 1 hizmetli odası olmak üzere toplam 5 yatak odalı, 4 banyolu, 2 tuvaletlidir. Beykoz konakları’nda dış cephe malzemesi olarak, çatılarda ithal shingle, duvarlarda ithal PVC yalı baskı ve pencere altından 30 cm alta kadar doğal taş kaplama, duvarlarda akrilik ya da benzeri bir boya uygulanıyor. Pencere doğramaları ithal PVC malzemeden, ısı-camlı olarak imal ediliyor ve pencerelere sinek teli monte edilerek özel kepenkler takılıyor. Her konağın bağımsız ısıtma, soğutma ve havalandırma sistemi var. Konakların merpen kovası da asansör için yer ayrılmış ve asansör çukuru izole edilmiş şekilde teslim edilecektir.


Kısacası Beykoz Konakları’nda herkes, kendi zevkine uygun olarak her türlü döşeme ve duvar kaplamalarını, dekoratif elemanları, hareketli ve sabit mobilyalari, elektrik ve tesisata ilişkin armatür ve vitrifiye malzemelerini, mutfak ve banyodaki dolap, tezgah ünitelerini ve sistemlerini yaptırabilecek.



Beykoz Konakları Sosyal Yardımlaşma Vakfı ne zaman, niçin kuruldu? 



Beykoz Konakları Sakinleri tarafından 2003’te kurulan Beykoz Konakları Sosyal Yardımlaşma Vakfı, bu güne kadar yürüttüğü sosyal sorumluluk projeleriyle ve organizasyonlarla başta Beykoz halkı olmak üzere toplumsal ve kültürel alanda birçok başarıya imza atıyor. Beykoz Konakları Sosyal Yardımlaşma Vakfı; başta eğitim ve sağlık olmak üzere Beykoz halkının sorunlarına çözüm arıyor.


Vakıf tarafından maddi olanıksızlar ve yetersizlikler nedeniyle okuma fırsatı bulamayan birçok Beykoz’lu gence eğitimlerini en iyi şekilde sürdürme fırsatı veriyor. Eğitim bursları ve Beykoz ilçesindeki okullarda inşa ettirilen derslikleriyle çocukların eğitimine verilen destekler, belirli dönemlerde yapılan maddi yardımlar Beykoz’luların yüzlerini güldürüyor.


Vakıf, eğitim desteklerinin yanı sıra, 2006 yılında hizmet vermeye başlayan Türkiye Omurilik Felçliler Derneği Beykoz Şubesi’ni inşaa ettirdi. Engellilerin tedavi ve sosyal ihtiyaçlarını da karşılamak adına çalışmalar yürüten vakıf, düzenlediği kermes ve aktivitelerle TOFD’ye destek vermeye devam ediyor.


Beykoz Konakları Sosyal Yardımlaşma Vakfı katılımın her geçen gün daha güçlü ve kuvvetli şekilde büyümesiyle daha büyük projelere imza atmayı hedefliyor. Beykoz halkıyla paylaşılan ortak mekanlarda bölge halkını ekonomik açıdan güçlendirecek faaliyetlerle; kurulacak tiyatro, sinema binaları gibi kültürel alanlarla gelişimle refaha yönelik ilk adımlar atılmış olacak.



Beykoz Konakları Vakfı’nın İlköğretim Okulu projesi nedir?



Neden ‘Bir Okul da Bizden’ Projesi?


Eğitimdeki her başarı, toplumsal, sosyal ve ekonomik koşullara da yansıyarak başarıyı beraberinde getiriyor. Kuşkusuz bu başarıda toplumdaki duyarlı ve bilinçli bireylerin ve kurumların payı büyük oluyor. Beykoz Konakları Sosyal Yardımlaşma Vakfı da eğitime verdiği önemi bugüne kadar Beykoz ‘da ki ilköğretim okullarında yürüttüğü faaliyetler ile Beykozlu genç ve çocuklara verdiği burs ve yardımlarla gösterdi. Ancak sınırlı sayıda çocuk ve gence ulaşabilen Vakıf; tüm Beykozlu çocukların faydalanabileceği, modern ve son teknolojiyle donatılacak bir okul inşa ettirmek için yola koyuldu.



Beykoz Konakları, hangi konularda haber oldu?



İkiyüzlü çevreciler (Akit Gazetesi, Haziran 2013)


Gezi Parkı’nda ağaçların sökülmesine karşı çıkan CHP’liler ve gazetelerin yöneticilerinin ağaç katliamı yapılarak inşa edilen Acarkent ve Beykoz Konakları’nda oturması dikkat çekiyor.


Taksim Gezi Parkı’nda üç-beş ağacın sökülmesine karşı çıkan CHP’liler ile gazete yöneticileri, orman talanı yapılarak inşa edilen villa ve konaklarda oturuyor.


Dönemin CHP’li Beykoz Belediye Başkanlığı’nın verdiği ruhsatla kurulan ve orman talanı yapılarak inşa edilen Acarkent ve Beykoz Konakları’nda çok sayıda CHP’li yöneticiler ile gazete yöneticileri ve yazarlar oturuyor.


CHP’Lİ YÖNETİCİLER ACARKENT VE BEYKOZ KONAKLARI’NDA!


CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Devlet eski Bakanı Erdoğan Toprak Beykoz Konakları’nda; CHP İstanbul Milletvekili ve Türk-İş (Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu) eski Başkanı Bayram Meral’in çocukları Kemal Meral ve Mustafa Meral ile geçtiğimiz günlerde CHP’ye katılan Kültür eski Bakanı İstemihan Talay’ın çocukları Murat Ali Talay ve Emine Talay Turan, Acarkent’te oturuyor.


ACARLAR’A ONAY VERDİ, İKİ OĞLU VİLLA SAHİBİ OLDU


CHP’li Kültür eski Bakanı İstemihan Talay, Acarlar’ın “ikinci derece SİT alanı” olduğu için sadece kamu yararına yapılaşmaya izin verilen Serdaroğlu Ormanı’nı konut inşaatı yapabilmek için “üçüncü derece SİT alanı”na izin veren 20 Haziran 2002 tarihli İstanbul 3 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun kararını onaylamıştı. İstemihan Talay, söz konusu onayın ardından 8 Temmuz 2002 tarihinde bakanlıktan istifa etmiş ve istifasının hemen ardından oğulları Murat Ali Talay ve Emine Talay Turan, Acarkent’te villa sahibi olmuştu.


AĞAÇ SÖKÜLMESİNE KARŞI, AMA ORMAN TALANI YAPILAN YERDE OTURUYOR!


Hürriyet Gazetesi, Milliyet Gazetesi ve Cumhuriyet Gazetesi; Gezi Parkı’nda ağaçların sökülmesine karşı çıkıyor. Gazetelerinde çevreci olarak kendilerini lanse eden gazete yöneticileri ve yazarlar, ağaç katliamı yapılan alanlarda oturuyor.   


Milliyet yazarı Doğan Heper ve yeğeni Burak Heper’in Acarkent’te villası bulunuyor.


Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Derya Sazak, Hürriyet Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni ve yazarı Ertuğrul Özkök, Ertuğrul Özkök’ün  eski damadı Ercan Saatçi, Hürriyet Gazetesi yazarı Mehmet Ercan Kumcu, Cumhuriyet yazarı Ümit Zileli’nin eski eşi Songül Zileli ve Kanal D Spor Müdürü İlker Yasin de Beykoz Konakları’nda oturuyor.


AĞAÇ KATLİAMI YAPILAN YERDE OTURMALARINA NE DEDİLER?


DERYA SAZAK: Derya Sazak, 1998 yılında Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök’le birlikte konak sahibi olduğunu belirterek, “Beykoz çevresinde depremden satışlar patladı. O zamana kadar Ertuğrul Özkök ve benim dışında zaten kimse yoktu. Deprem sonrası politikacılar taşınınca, Beykoz Konakları şöhret oldu” demişti. Sazak, Beykoz Konakları için tapu iptal davası açılmasını ağır dille eleştirmiş ve “Bu Orman Bakanı mülkiyet haklarını gasp ediyor, asıl Orman Bakanı’nın kendisi gaspçı duruma düşüyor” demişti.


DOĞAN HEPER: Doğan Heper, Vakit muhabirinin, “Acarkent’te villanız var. Yüzde 6 yapılaşma oranı olan bir yerde yüzde 96’ya çıkılmış ve orman talanı yapıldığı iddia ediliyor. Bu konuda ne diyorsunuz?” sorusuna, “Ben bu konuda evim olduğu için konuşmuyorum. Konuşsam, zaten yazarım. Evi olmayanlar yazıyor, evi olanlar susuyor. Ben de susanlardanım. (…) Gazeteciler donsuz mu gezsin? İftihar ve övünmesi lazım. Diğer meslektaşlarımızın da keşke evi olsa” demişti.


ÜMİT ZİLELİ: Ümit Zileli, “Konak benim değil, eski eşimin. Ben 2 yıl önce boşandım” diyerek kendini savunmuş ve “Zenginin malı züğürdün çenesini yorarmış!” açıklamasında bulunmuştu.


MEHMET ALİ YALÇINDAĞ: Mehmet Ali Yalçındağ, 2007 yılında Vakit Gazetesi’ne yaptığı açıklamada; Acarkent’teki villaları 1992 yılında aldığını söylemişti. Yalçındağ, Acarkent’te kendisine ait 4 villasından 3’ünü iki sene önce sattığını, birini ise İsmet Acar vasıtasıyla sattığını ve parasını aldığını, babası Metin Yalçındağ’ın iki villasının Acarkent’te bulunduğunu söylemişti.


BAYRAM MERAL: CHP’li Bayram Meral, oğulları Kemal Meral ve Mustafa Meral’in Acarkent’te villa sahibi olmasını destekleyerek, “1992’de arsası kooperatif türü alınmış. Çocuklarım yaptırmış. İstediğim her yere giderim, sosyetenin olduğu yere de giderim. İşverenin ve işçinin olduğu yerlere de giderim. Bu kimseyi ilgilendirmez. Benim asabımı bozma” demişti.


ERDOĞAN TOPRAK: CHP’li Erdoğan Toprak, konağı, milletvekili seçilmeden DSP İstanbul İl Başkanı iken aldığını söylemişti. Toprak, “Orman ihtilafı yaşanıyor ve Beykoz Konakları için tapu iptal davası açıldı…” sorusuna, “Ben şöyle söyleyeyim. Bilmiyorum o olayı. Devlete güvenilerek yer alınmış. Üçüncü şahıslardan. Ben toprak sahibini bilmem. Biz, Tepe İnşaat’a güvenerek gitmişiz, devletin tapusuna güvenerek, imarlı, iskanlı bir yer almışız” iddiasında bulunmuştu.



Beykoz Konakları’nda 'yıkım' sendromu (Habertürk Gazetesi, Ekim 2012)


Ertuğrul Özkök, Cem Davran gibi isimlerin de aralarında bulunduğu 43 mülk sahibine kötü haber

İstanbul’da ünlü isimlerin tercih ettiği Beykoz Konakları’nda, 90 mülk sahibi hakkında ‘kış bahçesi, ek oda ve imara aykırı yapılaşmaya neden oldukları’ iddiasıyla dava açıldı. Mahkeme, “İmara aykırı yapılan işler yüzde 6 yapılaşma iznini aşmıştır” diyerek, aralarında Ertuğrul Özkök, Cem Davran, Tevfik Adnan Gür, Sinan Gümüşdiş’in de bulunduğu 43 mülk sahibinin yaptırdığı kış bahçesi ve ek binanın yıkımına karar verdi. Sibel Can’ın da aralarında bulunduğu diğer hak sahipleri hakkında açılan dava ise halen devam ediyor. Beykoz 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen dava kapsamında kış bahçesi yaptıran Sibel Can’ın evinde keşif yapıldı. Diğer hak maliklerinin evlerinde de 3 harita mühendisi, 3 inşaat mühendisi ve 3 orman mühendisi refakatinde keşif ve bilirkişi incelemesi ise sürüyor. Mahkemenin tayin ettiği bilirkişi heyeti, tüm konaklarda ayrı ayrı inceleme yaparak, tasdikli mimari projede mevcut olmayan eklentileri tespit edecek. Keşif sonrası hazırlanacak rapora göre mahkeme kararını verecek. Kararın Yargıtay tarafından onanması halinde ise yıkım işlemi gerçekleştirilecek. Kış bahçesi yaptıranlar, orman mevcudunun artırılması ve bu sayede orman varlığının korunduğunu ispat edebilmek için ağaç dikmeye başladı. Çektikleri ağaç fotoğraflarlarını da mahkemeye delil olarak sundu. Ancak mahkeme, dikilen ağaçları dikkate almadı ve yıkım kararı verdi.



Beykoz Konakları Yöneticiliği iletişim bilgileri nelerdir?



Telefon: 0 216 539 00 45 – 51 pbx


Fax: 0 216 539 05 03


E-mail: yonetim@beykozkonaklari.org


Web Adresi: www.beykozkonaklari.org