Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Barbaros Anıtı

Barbaros Anıtı, Beşiktaş ilçesindedir. 1944 yılında heykeltıraş Zühtü Müridoğlu ve Ali Hadi Bara tarafından yapılmıştır.


Barbaros Anıtı


Barbaros Anıtı nerede?


İstanbul Avrupa Yakası’nda bulunan Beşiktaş ilçesi sınırlarındadır. Beşiktaş'ta Cezayir Caddesi'nde ve Barbaros Türbesi’nin hemen arkasındadır. Daha kolay bir tarifle, Beşiktaş ana iskelenin arkasındaki meydanda görebileceğimiz anıttır. Beşiktaş iskelesine yolu düşen herkes, bu anıtla tanışmıştır.


Barbaros Anıtı nasıl bir yapıdır?


Ünlü Türk Amirali Barbaros Hayrettin Paşa'nın hatırası için yapılmıştır. 1944 yılında heykeltıraş Zühtü Müridoğlu ve Ali Hadi Bara tarafından dönemin parası ile 52 bin liraya mal olmuştur. Anıt üzerinde Yahya Kemal Beyatlı’ya ait bir dörtlük vardır.


Anıtın tümü 11,50 metredir. Bronz dökülen kısmı 6 ton 900 kilodur. Bronz işlerini Yusuf Akpınar ve Ali Haydar Seymen yapmışlardır.


Anıt birkaç basamaklı mermer bir platform üzerinde, on metre yüksekliğinde kademeli kaide üzerine üç bronz figürden meydana gelmiştir. Kaidenin ön kısmı gemi pruvası ve güvertesini simgeleyecek biçimde iki buçuk metre yüksekliğinde bir platform şeklindedir. Burada Barbaros, normal bir insan boyundan 1/3 daha büyük ölçüde iki leventin ortasında yer almaktadır. Arkalarında sivri bir köşe ile sonuçlanan soyut bir kütle bulunmaktadır.

Heykelin deniz tarafındaki taş kaidesinde Barbaros’u Kanuni Sultan Süleyman huzurunda gösteren alçak bir kabartmaya yer verilmiştir.


Zühtü Müridoğlu kimdir?


1906 yılında İstanbul’da doğdu. Heykel eğitimini alan Müridoğlu,  Paris'te Collarossi Akademisi'ndeki Marcel Gimond atölyesinde çalıştı. Öğretmenlik de yapan Müridoğlu, 1974 yılında emekli oldu. Birçok ünlü heykelin altında imzası bulunan Zühtü Müridoğlu’nun eserlerinden bazıları:


Beşiktaş Barbaros Anıtı, Zonguldak Atatürk ve İnönü Heykeli, Anıtkabir kabartmaları ve daha birçok ilde yer alan Atatürk heykelleri.


Ali Hadi Bara neler yaptı?


Tahran doğumlu olan Ali Hadi Bara, Küçük ahşap heykelcikler yapan babasından heykelciliği öğrendi. Bara, 1930 yılında Güzel Sanatlar Akademisi'ne kütüphane memuru ve asistan olarak girdi. İlk anıt eseri olan Adana Anıtı'nın açılışı 1935’te gerçekleşti, 1937'de askerliğini yaparken komutanının görevlendirmesi ile İstanbul Harbiye’deki Harbiye Atatürk Anıtı'nı gerçekleştirdi.


Ali Hadi Bara’nın bazı eserleri şöyle:

1932- Atatürk büstü ve Tevfik Fikret büstü, 1933- Mareşal Fevzi Çakmak büstü, 1933 - 1935 - Adana Anıtı, 1936 - Gemlik Atatürk Heykeli, ikinci bir Atatürk büstü ve Ahmet Rasim büstü, 1937- Harbiye Anıtı, 1937- Tors, 1938- Nazilli Atatürk Heykeli (Zühtü Müridoğlu ile), 1939- Atatürk başı, 1941 - 1943 Barbaros Anıtı ( Zühtü Müridoğlu ile), 1945-1946 - Berin Timuçin Başı, Güzin Bara Başı, Zonguldak Atlı Atatürk Anıtı ve Atlı İnönü Anıtı, 1952- Boşlukta Sürekli Biçim, Değişebilir Heykel, Tektonik, Boş-Dolu, 1956- 28. Venedik Bienali'ne katılan iki demir heykel, 1957 - 4. Sao Paolo Bineali, 1961 - 6. Sao Paolo Bienali, Paris Rodin Müzesi 2. Çağdaş Uluslararası Heykel Sergisi, 1966 - Paris Rodin Müzesi'nin Uluslararası Heykel Sergisi, Organik Form, Kompozisyon, Feza Çağı, Koni.