Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Aydos Tepesi – Kartal – İstanbul

Her yıl İstanbul'daki ilk kar yağışı, Aydos Tepesi'nde görülür. Aydos Tepesi, 537 metrelik tepe yüksekliği ile İstanbul'un en yüksek noktasıdır. Aydos Ormanı ve Aydos Göleti ile mangalcıların favori bölgelerindendir.



Aydos Tepesi – Kartal – İstanbul
Aydos Tepesi, Kartal, İstanbul...



Aydos Tepesi nerededir?


Kartal ilçesinde bulunan Aydos Tepesi, adını Roma ve Bizans döneminde bugünkü Sultanbeyli İlçesi sınırları içinde kalan Aydos Kalesi'nden almıştır.


Pendik'in kuş uçumu 9 km kuzeyinde, yüksekliği 537 metre olan bir tepedir. Güneyden bakıldığında konik görünen tepe, kuzey-güney doğrultusunda uzanan bir yükseltinin güneyde son bulan en yüksek noktasıdır.


Güney yamaçlarına düşen yağmurları Büyükdere ve Marmara'ya, kuzey ve doğusuna düşen yağmurları Çayağzı Deresi'yle Karadeniz'e ulaştırır. Dik yamaçlar sellerin oluşturduğu akıntılarla parçalanmış ve yarılmışıtır.

Sel yatağının en büyüğü tepenin güneye bakan yüzünde, yakınında bulunan ve arslana benzeyen kayalar sebebiyle "Arslan yatakları" adını almıştır. Aynı sel yatağı daha aşağılarda "Erikli Yata" adını alır ve taşıdığı sular Yayalar-Şeyhli arasında, Kayalıdere aracılığı ile Büyükdere'ye ulaşır.


Osmanlı imparatorluğu döneminde av alanı olarak kullanılması çam ağaçlarından oluşan ormanının ne denli zengin olduğunu ortaya koymaktadır. 


Aydos Tepesi – Kartal – İstanbul

Aydos adı nereden gelir?


Kartal ilçesinde bulunan Aydos Tepesi, adını Roma ve Bizans döneminde bugünkü Sultanbeyli İlçesi sınırları içinde kalan Aydos Kalesi'nden almıştır.


Bizans'ın son döneminde adı, Yunancada kartal anlamına gelen Aetos (Αετός) idi. Anadolu'nun çeşitli yerlerinde aynı isimli pek çok dağ mevcuttur.


Eski kaynaklarda Oxeia olarak gösterilen ve Kalkedon'un 10 km kadar ötesinde olarak tarif edilen tepenin Aydos olduğunu kabul edenler tarihçiler vardır. (Kaynak: Vikipedi)



Aydos Tepesi’nin coğrafi özellikleri nelerdir?


Senenin ilk kar yağışı Aydos Tepesi'nde görülür. Kuzeye bakan yamaçlar, çoğunluğunu meşe ağaçlarının oluşturduğu yapraklı ağaçlardan meydana gelen bir bitki örtüsüne sahiptir. Dağın bu bölümü "Şalgamlı" adını taşır. Eteklerinde bulunan içme suyu kaynakları, yakın tarihe kadar, çevre köylerin ve Pendik'in içme suyu ihtiyacını karşılamaktadı. Yakacık ve Dolayoba çeşmelerinden alınan memba suları arabalarla Pendik'e getirilerek ihtiyaç sahiplerine satılırdı.



Aydos Ormanı nerededir?


Aydos Ormanı; Anadolu Yakası’nda geçmişte bulunan güney ormanlarının günümüze ulaşan parçalarından biridir. Çevresi, Kartal, Pendik ve Sultanbeyli ilçelerine bağlı yerleşim alanlarıyla sarılmış durumdadır.



Aydos Gölü nerededir?


Aydos Gölü ise Aydos Tepesi’nin tam zıttı istikamette bulunuyor. 4 farklı giriş bölümü bulunan 6620 dönümlük mesire yerindeki gölet, çevresindeki ekolojik bütünlük küçük bir Uzun Göl manzarası oluşturmaktadır. Piknik sahaları, büfesi ve koşu parkurları oldukça bakımlıdır.


Ormanın içinde ve Aydos Tepesi’nin tam zıttı istikamette bulunuyor. Gölün içerisinde farklı bitli örtülerini görme ve 

bol bol resim çekme şansına da sahipsiniz.



Aydos Ormanı ve gölete nasıl gidilir? 


Araç ile ulaşım: E-5 ve TEM bağlantılarıyla Kartal-Yakacık ve Sultanbeyli istikametlerinden rahatlıkla ulaşılabiliyor.

Toplu Taşıma ile otobüsle gitmek niyetindeyseniz Kadıköy’den 21U otobüsüne binip ‘Çamlık’ durağında iniyorsunuz. Otobüsle yolculuk yaklaşık 50 dakika kadar sürüyor. Bu arada 21U otobüslerinin çok sık kalktığını da belirtelim. 



Kartal Belediyesi, Aydos bölgesi için neler yaptı?


1/1000 ÖLÇEKLİ YAKACIK-AYDOS BÖLGESİ KORUMA AMAÇLI UYGULAMA İMAR PLANI


PROJENİN AMACI:  1/5000 ölçekli Yakacık Aydos Bölgesi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı doğrultusunda Kartal İlçe sınırları içerisinde yerleşmenin doğal değerlerinin korunması; ilgili Koruma Kurulu, İSKİ yönetmeliği vs. gibi bölge üzerinde etkisi olabilecek tüm kurum ve kuruluşların yönetmelik, yasa ve önerileriyle koruma planı hazırlamak.


PROJENİN KAPSAMI: 1/1000 ölçekli Yakacık-Aydos Bölgesi Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı 1007 hektarlık alanı kapsamaktadır.


PROJENİN SÜRESİ: Plan Nisan 2011 tarihinde hazırlanmış olup Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde onama aşamasındadır.



Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, Aydos için neler dedi?


Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Kartal’da yatırım yapan inşaat firmalarının yetkilileri ile 27 Eylül 2013 tarihinde Kartal’da buluştu. “İstanbul’un Yeni Yıldızı: Kartal” sloganıyla yola çıkılan basın toplantısı Kartal Villa Garden’da gerçekleşti. Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün de katıldığı basın toplantısına DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, İbrahim Dumanya Holding&DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, EgeYapı Group Yönetim kurulu Başkanı H.İnanç Kabadayı, Fer Yapı Yönetim Kurulu üyesi Ramadan Kumova, İŞ GYO Genel Müdürü Turgay Tanes de eşlik etti. 


Kartal’ın yükselen bir değer olduğunu belirten Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, “Kartal olması gereken değerin daha %30’udur. Mevcut imar hakları kullanıldığı taktirde Kartal on yıl sonra 1 milyon 200 bin kişinin olduğu Anadolu yakasının merkezi olacaktır. 1 milyon 200 bin kişinin Kartal’da yaşadığı düşünüldüğünde burada yerel yönetimlere önemli görevler düşüyor. Park alanı gerekir. 4.5 yılda 144 bin m2 olan parkı 250 bine çıkardık. Orman Bakanlığında Aydos Ormanını kiraladık. Oranın bitki dokusunu ortaya koyduk, onun örtüsünü korumaya çalıştık. Önümüzdeki dönemde uygulayacağımız çim kayağı, piknik, bisiklet için Aydos Ormanı’nı kullanabilir hale gelecek” dedi.