Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Avrupa yakası

İstanbul şehrinin Avrupa kıtasındaki bölümüdür. 25 ilçesi vardır. Nüfus olarak Anadolu Yakası'ndan fazladır.


  


Avrupa Yakası
İstanbul'un Avrupa yakasındaki Zincirlikuyu'nun havadan görüntüsü.



İstanbul’un Avrupa yakası kaç km2 alana sahiptir?



İstanbul’un Avrupa kıtasında kalan bölümüdür. Toplam 3.562,71 km2 alana sahip olan Avrupa yakasının 3.474,06 km2’si kara, 88,65 km2’si göl alanıdır. 12 milyon 573 bin 83 nüfuslu İstanbul’un 8 milyon 156 bin 969 nüfusu Avrupa yakasında yaşamaktadır.  İstanbul’un 39 ilçesinden 25’i bu yakadadır. 



Avrupa yakası ilçeleri hangileridir? Özellikleri nelerdir?



Arnavutköy: 2008 yılında yapılan düzenlemeyle, 6 ayrı ilk kademe belediyesi birleştirilerek kurulmuş, yüzölçümü bakımından İstanbul'un 4. büyük ilçesidir. Kuzeyde Karadeniz'e kıyısı olan ilçenin batısında Çatalca, doğusunda Eyüp, güneydoğusunda Başakşehir, güneyinde Esenyurt ve güneybatısında Büyükçekmece bulunur. Nüfusu 506.48, alanı 148,419 km2’dir.



Avcılar: 1992 yılında Bakırköy'den ayrılarak ilçe hâline getirildi. TEM ve D100 karayollarının içinden geçtiği ilçede köy yerleşimi bulunmamaktadır. Doğusunda Küçükçekmece Gölü, güneyinde Marmara Denizi, batısında Beylikdüzü ve Esenyurt,  kuzeyinde ise Başakşehir ile komşudur. Nüfusu 322.190, alanı 41,92 km2’dir.

04.07.1987 tarihinde Küçükçekmece İlçesine bağlanarak beş yılda bu ilçenin bir mahallesi konumunda kalmıştır. 27.05.1992 tarih ve 3806 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile Avcılar Mahallesini Küçükçekmece İlçesinden ayrılarak; Avcılar İlçesi olmasına ve 1992 yılında ilçeye 9 mahalle bağlanmasına karar verilmiştir. Sonraki yıllarda Mahalle sayısı 10' a çıkarılarak ilçe şu anki yönetim bölümlerine dönüştürülmüştür. Avcılar İlçesinin 12.10.1992 yılında gerçekleştirilen resmi açılışından sonra tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla hizmet vermeye devam etmektedir.


Bağcılar: 1992 yılında Bakırköy'den ayrılarak ilçe yapılan yerlerden biridir. 70'li yıllara değin yalnızca birkaç köye ev sahipliği yapan Bağcılar, bu dönemden sonra iç göç patlamasıyla düzensiz büyüdü. Bugün en önemli karayollarının içinden geçtiği Bağcılar, Güneyinde Bahçelievler, kuzeyinde askerî bölge ve Başakşehir, doğusunda Esenler ve Güngören, batısında Küçükçekmece ile komşudur. Nüfusu 719.267, alanı 22,40 km2’dir. 


Bahçelievler: 1992 yılında bağlı bulunduğu Bakırköy'den ayrılarak ilçe yapılan Bahçelievler, D100 Karayolu ve Atatürk Havalimanı’na yakınlığı nedeniyle hızla gelişmiştir. Denize kıyısı olmayan ilçenin güneyinde Bakırköy, kuzeyinde Bağcılar, doğusunda Güngören ve batısında Küçükçekmece ilçeleri yer alır. Nüfusu 571.711, alanı 16,57 km2’dir.


Bugün ilçe sınırları içinde bulunan Bahçelievler Mahallesi, 1980 öncesinde İstanbul Belediyesi sınırları içinde bulunuyordu. Yine bugünkü ilçe sınırları içinde bulunan bölgelerde, Kocasinan ve Yenibosna Belediyesi adı altında iki belde belediyesi faaliyet göstermekteydi. 1982 yılında İstanbul Belediyesine bağlı bir şube müdürlüğü durumuna getirilen Kocasinan ve Yenibosna belediyeleri, 1984 yılında Büyükşehir uygulamasına geçilmesiyle birlikte Bakırköy ilçe belediyesine bağlanmıştır.


Bakırköy: İstanbul'un en köklü ilçelerinden biri olan Bakırköy, 1992 yılındaki düzenlemelere değin İstanbul'un en büyük ilçelerindendi. Günümüzdeki biçimini 1992'de alan ilçenin; güneyinde Marmara Denizi, kuzeyinde Küçükçekmece, Bahçelievler, Güngören, batısında Küçükçekmece Gölü, doğusunda ise Zeytinburnu yer alır. Nüfusu 214.821, alanı 29,65 km2’dir.


İlçe sınırları içinde bulunan Yeşilköy (Ayastefanos) 1877-1878' de Rus işgaline uğramış, 3 Mart 1878de Ayastefanos Antlaşması da burada imzalanmıştır. II. Abdülhamit burada tahttan indirilmiştir. Bakırköy'ün tarihi gelişiminde Fransız işgali'nin pek çok etkisi görülmüştür. İşgal daha sonra İstanbul' un kurtuluşu ile ortadan kalktı. Cumhuriyet dönemine adım atıldı.


Başakşehir: İstanbul'daki en yeni yerleşim bölgelerinden olan Başakşehir'de toplu konut uygulamaları yoğunluk gösteriyor. Bölgenin giderek artan nüfusu göz önüne alınarak 2008 yılında çevre ilçelerden alınan bazı mahallelerle Başakşehir İlçesi oluşturuldu. İlçenin kuzeyinde Arnavutköy, kuzeydoğusunda Eyüp, doğusunda Sultangazi ve Esenler, güneyinde Bağcılar, Küçükçekmece ve Avcılar, batısında ise Esenyurt ilçesi bulunur. Nüfusu 193.750, alan: 104,48 km2’dir.


Bayrampaşa: 1990 yılında Eyüp'ten ayrılarak ilçe haline getirildi. Tarihi yarımadaya yakınlığı nedeniyle hızla büyüyen Bayrampaşa, Topkapı'dan kaldırılan İstanbul Otogarı'nın da yeni adresi oldu. Batısında Esenler, güneyinde Zeyitnburnu, doğusunda Eyüp ve kuzeyinde Gaziosmanpaşa ile komşudur.  Nüfusu 272.196, alanı 9,54 km2’dir.

Bayrampaşa günümüzde 11 mahalleden ve yaklaşık 273 bin yerleşik nüfustan oluşan bir yerleşim yeridir. Bayrampaşa; iş, eğitim, kültür, alış-veriş ve önemli bir ulaşım noktasını bünyesinde barındırmasından dolayı nüfusu gün içinde 1 milyona yaklaşmaktadır. İstanbul’un Avrupa yakasında yer alan Bayrampaşa, doğudan Eyüp, batıdan Esenler, güneyden Zeytinburnu, kuzeydoğudan Gaziosmanpaşa ile çevrilidir. Eyüp’ün bir semti olan Bayrampaşa’ya 1990 yılında ilçe statüsü verilmiştir.


Mayıs 1994’te Bayrampaşa’da hizmete giren İstanbul Büyük Otogarı, İstanbul’un en büyük ulaşım noktasıdır. Günde yaklaşık 15 bin otobüsün hareket etmesine imkân veren Büyük İstanbul Otogarı’nda 5 binden fazla kişi istihdam edilmektedir.


Beşiktaş: İstanbul'un en seçkin semtlerinden olan Beşiktaş, 1930 yılında Beyoğlu'ndan ayrılarak ilçe yapıldı. Pek çok Osmanlı yapısına ev sahipliği yapan ilçe, İstanbul'un ulaşım, eğitim ve ticaret alanında en işlek noktalarındandır. Doğusunda ve güneyinde İstanbul Boğazı, batısında Şişli ve Kâğıthane, kuzeybatısında Şişli, kuzeyinde ise Sarıyer ile komşudur. Nüfusu 191.513, alanı 18,04 km2’dir.


Evliya Çelebi; şehrin kurulduğu yerde, çok eskiden büyük bir kilise kuran Yaşkı adlı bir papazın, İsa’nın çocukluğunda yıkandığı taş bir tekneyi, (Beşik-Taşı) Küdüs’ten getirdiği ve buradaki kiliseye koyduğunu yazar.

Öte yandan bazı tarihçiler de Barbaros Hayrettin Paşa’nın gemilerini bağlamak için bu sahile beş tane direk diktiğini, bu nedenle buraya BEŞ-TAŞ adının verildiğini, daha sonraki tarihlerde bu kelimenin değişikliğe uğrayarak BEŞİK-TAŞ olduğunu yazmışlardır. Bir eserde de Barbaros Hayrettin Paşa’nın Beşik Kaya’da gömüldüğü kayıtlıdır. 

Çırağan Sarayı, Dolmabahçe Sarayı, Yıldız Sarayı ile kasr ve köşklerin yapılmasıyla Osmanlı İmparatorluğunun yönetim merkezi haline geldi. Cumhuriyet döneminde, İstanbul’un tarihsel bir yapıya sahip olması yanında, yeni ve modern kentleşmeye de kavuşmuştur.


Mustafa Kemal Atatürk ve annesi Zübeyde Hanım’ın Akaretler, Spor Caddesi, 76 numaralı evde ikamet etmiş olması ve Büyük Önder’in Dolmabahçe Sarayı’nda vefatı, Beşiktaş’a Cumhuriyet tarihinde müstesna bir yer kazandırmıştır. Beşiktaş; 1930 yılında Beyoğlu İlçesinden ayrılarak ilçe haline getirilmiştir.


Beylikdüzü: 2008 yılındaki düzenlemelerle ilçe hâline getirilen Beylikdüzü, daha çok Büyükçekmece İlçesi’ne bağlı belde belediyelerinin derlenmesiyle oluşturuldu. İlçenin güneyinde ve batısında Marmara Denizi, kuzeybatısında Büyükçekmece, kuzeyinde Esenyurt, doğusunda ise Avcılar bulunur. Nüfusu 186.847, alanı 37,74 km2’dir.

1988 yılında Büyükçekmece’nin ilçe olması ile Büyükçekmece ilçe sınırları içine dahil olan Kavaklı, daha sonraki günlerde belediye hizmetlerini Gürpınar’dan almaya başlamıştır. 11.162.000 m2 yüzölçümüne sahip olan kavaklı, 01.12.1993 tarih ve 21.775 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan İçişleri Bakanlığı’nın 93/42.466 sayılı kararı ile Büyükçekmece ilçesine bağlı belde yapılmıştır. Yine bu karara dayanarak belde de bir belediye kurulmuştur.

22 Mart 2008 Tarihli ve 26824 Sayılı Resmî Gazetede yayınlanan ``Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun`` çerçevesinde Beylikdüzü ilçe yapılmıştır. Bu karara dayanarak belediye ilçe belediyesi olmuş ve ilçede kaymakamlık ve ona bağlı birimler kurulmuştur.  


Beyoğlu: İstanbul'un en köklü ilçelerinden olan Beyoğlu, Eski İstanbul'da Suriçi'nin ardından ikinci bir şehir merkezi durumundaydı. O dönemde gayrimüslim nüfusun yoğun yaşadığı Beyoğlu, kentte kültür ve sanatın merkeziydi. Bugün de İstanbul'un en işlek merkezlerine ev sahipliği yapan Beyoğlu İlçesi’nin doğusunda İstanbul Boğazı, güneyinde ve batısında Haliç (Eyüp), kuzeyinde Şişli ve Kâğıthane, kuzeydoğusunda ise Beşiktaş ilçesi vardır.  Nüfusu 247.256, alanı 8,96 km2’dir.


Günümüzde kültür, sanat, iş ve eğlence merkezi olan Beyoğlu İlçesi, Bizans döneminde yerleşim alanı olmayan, bağ ve bahçelerle kaplı bir yerdi. İstanbul yakasında bulunan Bizanslılar buraya karşı yaka anlamına gelen “Pera” adını vermişlerdir. İmparator Jüstinyen, Galata’da sonradan bir çok bina yaptırdığından buraya “Jüstinyana” da denilmektedir. Türkler ise Pera’yı Beyoğlu şeklinde adlandırıp daha geniş bir alanı kastetmişlerdir.


1860 yılında alınan bir kararla şehir içinde bulunan mezarlıklar meskun bölge dışına Hasköy ve Sütlüce civarına taşındı. Bu tarihten sonra ahşap binaların yerine taş ve tuğla bina yapımına başlandı.18.yüz yılın ilk yarısında Taksimde büyük bir Topçu kışlası yapıldı. Cumhuriyet devrinde bu kışla yıkılarak yerine bugünkü Taksim Gezi Parkı yapıldı. 1864 yılında Galata’da bulunan surlar yıkılarak yerine cadde ve sokaklar açıldı. Beyoğlu, Osmanlı İmparatorluğu zamanında Mutasarrıflıkla İdare ediliyordu. 1923 yılında Cumhuriyetle birlikte İlçe olmuştur.


Büyükçekmece:  Büyükçekmece Gölü'nün Marmara Denizi'yle birleştiği bölgede gelişen Büyükçekmece, 17.06.1988 yılında 3392 sayılı Kanunla Çatalca'dan ayrılarak ilçe hâline getirildi. İlçenin merkezinde Büyükçekmece Gölü, güneyinde Marmara Denizi, batısında Silivri, kuzeybatısında ve kuzeyinde Çatalca, kuzeyinde Arnavutköy, doğusunda Beylikdüzü ve Esenyurt yeralır. Nüfusu 151.954, alanı 157,68 km2’dir.

22.03.2008 tarihli Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile ilçede 3 yeni İlçe (Beylikdüzü, Esenyurt, Başakşehir) kurulmuştur. Doğusunda Beylikdüzü ve Esenyurt ilçesi, batısında Silivri ilçesi, kuzeyinde Çatalca ilçesi ve güneyinde de Marmara Denizi ile çevrilidir.


Çatalca: İstanbul'un yüzölçümü olarak en büyük ilçesi olan Çatalca, Osmanlı döneminde de ayrı bir ilçe idi. Nüfus olarak Adalar ve Şile'den sonra İstanbul'un en seyrek nüfuslu ilçelerinden biridir. Batısında Tekirdağ ili ve Silivri, kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Büyükçekmece ve doğusunda Arnavutköy ile komşudur.  Nüfusu 61.566, alanı 1040 km2’dir.


Tarihte "MATRAİ" ismi ile bilinen Çatalca, Osmanlı İmparatorluğu'nun egemenliğine girinceye kadar birçok savaşa ve istilaya sahne olmuştur.


Büyük İskender döneminde Çatalca İstanbul'u onaran Kral Yagfur'un kızı Haniçe'nin yaylağı olmuştur. Bizans İmparatorluğu döneminde önemli bir yerleşim yeridir. Hatta İstanbul'un kapısıdır denilebilir.


Esenler: Cumhuriyet dönemine kadar büyük Rum köylerine ev sahipliği yapan Esenler, önceleri Bakırköy'e bağlıyken Bayrampaşa ilçe yapılınca buraya katıldı. Daha sonra 1993 yılında ayrı bir ilçe hâline getirilen Esenler'in batısında Bağcılar, güneyinde Güngören, doğusunda Bayrampaşa, güneydoğusunda Zeytinburnu, kuzeydoğusunda Gaziosmanpaşa ve Sultangazi, kuzeyinde ise Başakşehir bulunur.  Nüfus: 468.448, alanı 18,51 km2’dir.


Esenyurt: Kıraç, Yakuplu, Avcılar ve Bahçeşehir'e bağlı mahallelerin derlenmesiyle 2008 yılında ilçe haline getirilen Esenyurt, önemli karayollarının birleştiği bir noktada yer alır. Batısında Büyükçekmece, doğusunda Avcılar, güneyinde Beylikdüzü, kuzeyinde Başakşehir ve Arnavutköy ile komşudur.  Nüfusu 335.316, alanı 43,12 km2’dir.

İstanbul Metropoliten alanı içerisinde yer alan Esenyurt İlçesi Doğusunda Küçükçekmece gölü ve yerleşkesi Batısında TEM – D.100 Bağlantı yolu, Büyükçekmece Belediyesi, Kuzeyinde Hoşdere-Kınalı-Trakya Otoyolu (E-6-TEM) güneyinde D-100 (E-5) Karayolu bulunmaktadır. E-5 karayolu ve TEM (E-6) otoyolunu bağlayan bir bağlantı yolu Esenyurt ilçesinin ortasından geçerek ikiye ayırmaktadır. Esenyurt ilçesi yaklaşık 4800 Hektar bir alanı kapsamaktadır. Esenyurt 1989 yılında Belediye olma tüzel kişiliği kazanmıştır. Esenyurt idari olarak Büyükçekmece ilçesine bağlı iken 10 Temmuz 2004 tarihinde kabul edilen 5216 Sayılı Büyükşehir Belediye Yasası ile birlikte ilk kademe belediyesi olmuş ve İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlanmıştır.5747 sayılı ‘Büyükşehir sınırları içerisinde ilçe kurulması ve bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkındaki kanun hükümlerinin 1. maddesi 22.fıkrasıyla Esenyurt ilçesi kurulmuştur.


Kanun 22.03.2008 tarih ve 26824 sayılı Resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Kanunun ekli 20. sayılı listede Esenyurt ilçe sınırları tespit edilmiştir. Bu kanun yürürlüğe girdikten sonra Esenyurt'un sınırları genişlemiş ve mahalle sayısı 20’ye ulaşmıştır.Listede Kıraç ilk kademe Belediyesine bağlı Merkez, Namık Kemal Mahalleleri, Çakmaklı TEM-D.100 bağlantı yolunun doğusu, Yakuplu ilk kademe Belediyesine bağlı Güzelyurt Mahalleleri, Avcılar İlçe Belediyesine bağlı Yeşilkent Mahallesinin D3 ila D100 bağlantı yolunun batısında kalan kısım, Bahçeşehir ilk kademe belediyesine bağlı 2.kısım Mahallesinin Hadımköy-Hoşdere, Esenyurt-Hadımköy yolun batısında ve Sanayi Mahallesinin kuzeyinde kalan kısmı Esenyurt ilçe sınırlarına katılmıştır. Esenyurt ilçesinin İstanbul Metropoliten planlama içerisinde 1/5000 ölçekli Nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli imar uygulama planı tamamlanmış, Büyükşehir Belediye Meclisince onaylanarak uygulamaya başlanmıştır.


Eyüp: 1936 yılında Fatih ve Beyoğlu ilçelerine bağlı bölgelerin birleştirilmesiyle kurulan Eyüp İlçesi, İstanbul'un önemli tarihî merkezlerinden biridir. Karadeniz kıyılarına kadar uzansa da Eyüp'te nüfus Haliç çevresinde yoğunlaşmıştır. İlçenin güneyinde Beyoğlu, Haliç, Gaziosmanpaşa, Bayrampaşa ve Kâğıthane, doğusunda Şişli (Ayazağa) ve Sarıyer, batısında Arnavutköy, Sultangazi ve Başakşehir, kuzeyinde Karadeniz vardır.  Nüfusu 317.695, alanı 228,14 km2’dir.


Fatih: Cumhuriyetin ilk yıllarında Suriçi'nde yalnızca İstanbul merkez ilçesi varken, daha sonra görev alanı Fatih ve Eminönü olmak üzere ikiye bölündü. 2008 yılında Eminönü İlçesi feshedilerek Fatih'e katıldı ve tarihî yarımadada yine tek bir ilçe oluşturuldu. İstanbul'un tarihî merkezi olan Fatih İlçesi;  turizm ve ekonominin en canlı olduğu noktalardandır. Kuzeyinde Haliç, güneyinde Marmara Denizi, doğusunda İstanbul Boğazı, batısında Zeytinburnu ve Eyüp ilçeleriyle komşudur.  Nüfusu 455.498,   alanı 15,93 km2’dir.


1928 yılında Eminönü Fatih İlçesinden ayrılarak müstakil bir İlçe durumuna getirilmiş İstanbul’un en yoğun iş ve ticaret merkezi durumunda olup, Merkez İlçe niteliğinde idi. 22 Mart 2008 tarih ve 26824 (mükerrer) sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5747 sayılı Kanunun 2. maddesinin 2. fıkrasında Eminönü İlçesi kaldırılarak Fatih İlçesine bağlanmıştır. Fatih ilçesi sınırları içinde mevcut bulunan 69 adet mahallenin Fatih Belediye Meclisinin 2008/76 sayılı kararıyla kaldırılarak 24 adet yeni mahalle kurulması kararı Fatih Kaymakamlığı’nın olumlu görüşü üzerine Valilik Makamına sunulmuştur. 5393 sayılı Belediye Kanununun 9. maddesine göre alınan Valilik makamının onayı ile 69 adet olan mahalle sayısı 24 ‘e düşürülmüştür. 29 Mart 2009 Mahalli Seçimleri itibariyle fatih ilçesinde yeni kurulan 24 adet mahalle ile Eminönü ilçesinde bulunan 33 adet mahalle bir araya gelerek toplam 57 mahalle ile yeni Fatih ilçe sınırları oluşturulmuştur.


Gaziosmanpaşa: 1963 yılında Eyüp ve Çatalca ilçelerinden alınan bölgelerin birleştirilmesiyle oluşturuldu. 2008 yılına değin İstanbul'un nüfus bakımından en büyük ilçesi olan Gaziosmanpaşa, bu tarihte bölündü ve iki yeni ilçe ortaya çıktı. Böylece en küçük ilçelerden biri olan Gaziosmanpaşa'nın komşuları doğuda Eyüp, kuzeyde Sultangazi, batıda Esenler ve Bayrampaşa, güneyde Zeytinburnu'dur. Nüfusu 464.109, alanı 11,67 km2’dir.

Gaziosmanpaşa İlçesi İstanbul İl'inin kuzeyinde 41 enlem, 28 boylam üzerinde yer almaktadır.


Gaziosmanpaşa İlçesi bölünme nedeniyle Sultangazi ve Arnavutköy İlçeleri oluşmuştur. Gaziosmanpaşa İlçesi Doğu ve Güneyden Eyüp İlçesi, batı ve Kuzey Batıdan Bayrampaşa ve Esenler İlçesi, ve Kuzeyden Sultangazi İlçesi ile çevrili olup, yaklaşık 1168 hektar alana sahiptir. Kuzeyinden TEM oto yolu geçmektedir.


Güngören: 1992 yılında Bakırköy'den ayrılarak kurulan Güngören, İstanbul'un en küçük yüzölçümlü ilçesidir. Önceleri yalnızca birkaç köyden ibaret olan Güngören bölgesi, önceleri Balkanlardan aldığı göçle, daha sonra iç göçlerle giderek büyüdü. İlçenin batısında Bahçelievler ve Bağcılar, doğusunda Esenler ve Zeytinburnu, güneyinde Bakırköy İlçesi yer alır.  Nüfusu 318.545, alanı 7,17 km2’dir.


Güngören'in İstanbul'a çok yakın olması, 1950’lerden sonra nüfusun artmasına köyün batı ve kuzeybatısı tarafında kalan arazilerin parsellenerek yerleşim alanı olarak kullanılmasına neden olmuştur. Bugün bu bölgeye Parseller adı verilmiştir. Ayrıca eski köyün batı kısmında kalan tarihi Haznedar Çiftliğinin bulunduğu alanda da yerleşim hızla artmış ve adeta köyün merkezi durumuna gelmiştir. Bugün Belediye binası ile çarşı bu semtte bulunmaktadır.


Güngören'in köy statüsü ise 1966 yılına kadar devam etmiştir. 1966 yılında Güngören adıyla Belediye kurulmuştur. Belediye Başkanlığı, 1980 tarihinde kaldırılarak, Şube Müdürlüğüne dönüştürülmüştür. Belediye Şube Müdürlüğü, 1 Kasım 1992 tarihine kadar hizmet vererek,yine aynı tarihte yürürlüğe giren 3806 sayılı 13 İlçe ve 2 İl Kurulması Hakkındaki Kanun gereğince Bakırköy İlçesinden ayrılarak, Güngören adıyla yeni bir İlçe kurulmuş 26.08.1992 tarihinde faaliyete geçmiştir.


29.12.1993 tarihinde yürürlüğe giren 3949 sayılı 3 İlçe Kurulması Hakkındaki Kanun gereğince, Esenler'in ilçeden ayrılması ile Güngören İlçesine 11 Mahalle kalmıştır. 


Kâğıthane: 1987 yılında Şişli'den ayrılarak ayrı ilçe yapılan Kâğıthane, son yıllarda iç göçle büyük nüfus artışı yaşadı. Batısında Eyüp, güneyinde Beyoğlu ve Şişli, kuzeyinde Şişli, doğusunda Şişli ve Beşiktaş ilçeleriyle komşudur.  Nüfusu 418.229, alanı 14,83 km2’dir.


Bizans’taki Barbyzes olan derenin kenarına Pissa ismiyle kurulur. Köy ve civarında yapılan çeşitli kazılarda çıkan taşlardan köydeki yerleşimin roma dönemine uzandığı söylenebilir.


Kağıthane tarihinin temel özelliği görkemdir. Bu görkemli geçmiş, Osmanlı İmparatorluğu'nun hemen hemen bütün dönemlerini kapsar. Bu geçmişte Osmanlı İmparatorluğunun batılılaşma serüveninin bütün izleri de görülür. Lale Devri tabir edilen o yıllarda Kağıthane’de; Lale tarlaları, havuzlar, fıskiyeler ve renk renk görünen Köşkler birbirini tamamlayan unsurlardır. Göz kamaştıran Kağıthane bahçe ve Kasr’larının öyküleri, halk arasında türlü dedikodulara yol açmış, bilhassa eğlencelerin alıp yürümesi, hoşnutsuzluklara, eleştirilere neden olmuştur. Edebiyatımıza da konu olan bu görünüm ve yapıtlar Patrona Halil İsyanı’nda yıkılarak düz bir alan haline getirilmiştir.


Küçükçekmece: D100 ve TEM otoyolları arasında kalan Küçükçekmece, adını kıyılarında kurulduğu lagün gölünden almıştır. 1989 yılında Bakırköy'den ayrılarak ayrı ilçe durumuna getirilen ilçenin batısında Küçükçekmece Gölü ve Avcılar, güneyinde Marmara Denizi ve Bakırköy, doğusunda Bahçelievler ve Bağcılar, kuzeyinde Başakşehir ilçesi bulunur.  Nüfusu 662.566,  alanı 37,51 km2’dir.


Sarıyer: Avrupa Yakası'nda Boğaziçi'nin en kuzeydeki ilçesidir. Yerleşimin kıyı şeridi boyunca yoğunlaştığı Sarıyer, İstanbul'un tarihî semtlerine ev sahipliği yapar. Doğusunda ve kuzeyinde köy yerleşimleri bulunur. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün geçmesiyle, ilçenin büyümesi ivme kazanmıştır. Kuzeyinde Karadeniz, doğusunda İstanbul Boğazı, batısında Eyüp, güneybatısında Şişli, güneyinde Beşiktaş ilçeleriyle komşudur.  Nüfusu 276.407, alanı 151,26 km2’dir.


İlçenin bilinen ilk ismi Simas’tır. Yörenin isminin çeşitli kaynaklarda Skletrinas, Mezarburnu, Altınyer, Sarı Lira Yer, Sarıyer şeklinde de geçtiği bilinmektedir. İsminin Sarıyer olmasının rivayetleri çeşitlidir:


Cumhuriyet dönemine gelindiğinde, bugünkü Sarıyer İlçe sınırları içindeki yerleşimler, gelişimi donmuş köyler biçimindedir. Kırsal alandaki köyler Kilyos Nahiyesinin sınırları içindeydi ve bu nahiye Çatalca Vilayetine bağlıydı. İlçenin İstanbul Boğazı kıyısındaki kesimi ise Beyoğlu İlçesine bağlıydı. 1930 yılında yapılan yönetsel düzenleme sonucu bugünkü Sarıyer kuruldu. 20. yüzyılın ilk yarısında, hatta 1960’lara değin İlçenin Boğaz kıyısındaki semtleri, daha çok yazın kalabalıklaşan sayfiye yeri niteliği taşıyordu. 


Silivri: Yüzölçümü olarak İstanbul'un en büyük ikinci ilçesi olan Silivri, Çatalca ile birlikte İstanbul'un en batısında yer alan iki ilçeden biridir. İlçe merkezi deniz kıyısında yer alır. Çok sayıda köy yerleşimi vardır. Batısında Tekirdağ İli, güneyinde Marmara Denizi, kuzeyinde ve batısında Çatalca, güneydoğusunda Büyükçekmece yer alır.  Nüfusu 118.304, alanı 869,51 km2’dir.


Silivri 22 Mahalle 13 Köy’e sahiptir. İlçe merkezinde bulunan 7 mahallenin yanı sıra 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Yasası ile Silivri’nin mahallesi konumuna düşünülen 5 köy ile 7 belde (bu beldelerin 3 tanesi ikişer mahalle olmuştur.) toplamında 22 mahalle oluşturulmuştur.


Şişli: 1954 yılında bağlı bulunduğu Beyoğlu'ndan ayrılarak ilçe yapılan Şişli, 1987 yılına dek Kâğıthane'yi de kapsıyordu. İlçe, Kâğıthane'nin ayrılmasıyla ikiye bölündü. İlçenin merkez komuşları kuzeyde ve doğuda Sarıyer, Beşiktaş, batıda Kâğıthane, Eyüp, güneyde Beyoğlu, güneydoğuda Beşiktaş’dır.  Nüfusu 314.684, alanı 34,98 km2’dir.


İstanbul kent yapısında dönüşümler sağlayan, özellikle de Şişli'nin gelişmesine önemli katkısı olan büyük Askeri Kışlalar ilk kez 18. yy.'da inşa edilmiştir.


Fransa'dan gelen Agache, Lambert, Prost ve Almanya'dan gelen Elgötz Batı ölçülerinde kente yenilik getiren mimar, plancılardır. Bunlardan özellikle Prost'un hazırladığı planlar İstanbul'a olduğu kadar Şişli İlçesine de önemli özellikler kazandıran bir plan olmuştur. Prost planına uygun olarak geometrik dokulu yollar, ağaçlandırılmış bulvarlarla bitişik düzen yüksek yapılar ve Harbiye, Osmanbey, Nişantaşı ile Maçka'daki düzenlemeler bu dönemde gerçekleştirilmiştir. Şişli'de bir kısmı günümüze dek uzanan bazı önemli yapılar Cumhuriyetin ilk yıllarında yapılmıştır.

İtalyan mimar Mongri'nin 1920'lerde yaptığı günümüzde artık başka amaçlarla kullanılan Güzelbahçe Kliniği (1920), Ataman Kliniği (1923), Maçka Palas (1928), İtalyan Sefareti (1928) ve daha sonraki yıllarda ise Amiral Bristol Hastanesi, Nişantaşı İngiliz Ortaokulu ile Şişli Terakki Lisesi (1938) binaları bu dönemin ürünüdür.


1940-50 arası Şişli'de önemli yapıların yükseldiği dönem olmuştur. 1950'li yıllar Türkiye'de sosyo-ekonomik dönüşümün ortaya çıktığı yıllardır. Bu dönüşüm İstanbul'la birlikte Şişli'yi de etkilemiş, İstanbul metropoliten bir merkez olma sürecine girerken, Şişli'de bu metropoliten merkezin önemli odaklarından biri olmuştur. Bu gelişmenin doğal sonucu olarak Şişli, Beyoğlu'nun Bucağı iken 1954'te 6324 sayılı Yasa ile İlçe olmuştur.


1950'de Prost'un danışmanlığında toplanan İmar Müşavirliği Heyetin hazırladığı sanayi planı, İstanbul'un Kağıthane, Bomanti ve Dolapdere'de örgütlü sanayi alanları planlanarak yeni yerleşim birimlerinin doğmasına neden olmuştur. Şişli, 1950'lerde bir yandan kuzey, doğu ve batı yönlerinde hızla genişlerken aynı zamanda yeniden yapılaşma sürecine girmiştir. Özellikle kat mülkiyeti yasası, yeniden yapılanma sürecini hızlandırmış, 1-2 katlı eski yapıların yerini çok katlı apartmanlar almıştır. 1955 yılında Levent'te yeni sanayi alanları oluşturulmuş bu da Kağıthane ile Büyükdere Caddesi arasındaki alanın yoğunluk kazanmasına Kağıthane Vadisine inen yamaçlar üzerinde Gültepe, Çağlayan ve Hürriyet gibi gecekondu mahallelerinin doğmasına neden olmuştur. Şişli'nin en önemli sanayi kuruluşları, kimya (özellikle ilaç) bu dönemde kurulmuştur.


Zeytinburnu: Tarihi yarımadaya yakınlığı nedeniyle 1940'lı yıllardan başlayarak hızla büyüyen Zeytinburnu, 1957 yılında bağlı bulunduğu Fatih'ten ayrılarak ilçe yapıldı. Küçük yüzölçümlü ancak yoğun nüfuslu olan ilçe, son yıllarda İstanbul'un en önemli ulaşım merkezlerinden biri hâline geldi. Doğuda Fatih, kuzeydoğuda Eyüp, kuzeyde Bayrampaşa, kuzeybatıda Esenler, batıda Güngören ve Bakırköy, güneyde Marmara Denizi'ne sınırdır. Nüfusu 292.430, alanı 11,31 km2’dir.


Köyü yoktur. İstanbul Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Zeytinburnu Kaymakamlığı ilk önce Kazlıçeşme tren istasyonunun kuzeyindeki Zübeyde Hanım Caddesinde bugünkü Belediye Başkanlığına ait olup, Zeytinburnu Spor Kulübüne tahsis edilen binada çalışmalara başlamış, 29 Mayıs 1970 tarihinde de yapımı tamamlanan şimdiki Hükümet Konağı'na taşınmıştır.


2011 yılında TUİK tarafından ikamet eden şahıslara ait adres tespiti aşamasında geçici olarak tespit edilen ilçe nüfusu 292.430’e ulaşmıştır. İlçeye yurdun dört bir yanından gelen vatandaşların yanı sıra göç yoluyla; Kazakistan, Türkmenistan, Afganistan ve B.Trakyalı göçmenler de hızla yerleşmişlerdir. Göçlerle gelen, varlığını huzur ve barış içinde sürdüren insan mozaiği ilçenin değişik bir karakteristik özelliğini de oluşturmaktır.



Avrupa yakasında hemen teslim konut projeleri hangileridir? 



Avrupa Yakası ışıkların yanmaya başladığı bu projelerde 2013 yılı Nisan ayı itibariyle 108 bin TL'den 4 milyon 500 bin TL'ye kadar her bütçe ve aile tipine uygun seçenek var... İşte onlardan bazıları; 


Ginza Lavinya: Kullar ve Keleşoğlu İnşaat ortaklığında Beylikdüzü'nde hayata geçirilen Ginza Lavinya Evleri, 94 bin 107 metrekare alan üzerinde 230 konuttan oluşuyor. 1+1, 2+1 ve 3+1 konut seçeneklerinden oluşan projede, son 2 adet 3+1 dairenin satışı devam ediyor. Projede satışta olan 3+1 daire 585 bin TL ile 610 bin TL'den müşteriye sunuluyor. Teslimlerin hemen yapıldığı Beylikdüzü Ginza Lavinya Evleri'nde, peşin ya da banka kredili alımlarda yüzde 15 oranında indirim yapılıyor. 



Avrupa Yakası

Ginza Lavinya



Telefon: 212 854 33 08

212 853 67 18

Web Adresi: http://www.kelesoglu.com/


İroko Konakları: Penta Otomotiv ve İnşaat tarafından Zekeriyaköy'de hayata geçirilen İroko Konutları, 2 bin 17 metrekare alan üzerinde yükseliyor. 6 adet ikiz villadan oluşan projede 3+1 ve 4+1 konutlar 225 metrekare büyüklüğünde, 5+1 konutlar ise 275 metrekare büyüklüğünde tasarlanıyor. Teslimlerin hemen yapıldığı Iroko Konakları Zekeriyaköy'de, fiyatlar 600 bin dolardan başlıyor 800 bin dolara kadar yükseliyor. Banka kredisine uygun olan projede, yüzde 25 peşinat ödendiğinde, kalan konut bedeli 120 aya 0,75 faiz oranı ile vadelendiriliyor. Projede ayrıca yüzde 50 peşinat ödemesi yapıldığında, kalan bedel 18 ay 0 faiz ile vadelendiriliyor. Zekeriyaköy İroko Konakları'nda ev satın alan kişi  mutfak dolabı, parkeleri, şömine mermeri, sauna ve jakuzi seçimini kendi istediği gibi seçiyor ve ek ücret ödemiyor. Projede, bahçe, otopark, kamera sistemi, yüzme havuzu ve güvenlik yer alıyor.


Avrupa Yakası
İroko Konakları


Telefon: 0533 030 80 70

Web Adresi: http://www.irokokonaklari.com



Bomonti Modern Palas: Extensa Group tarafından Şişli'de hayata geçirilen Bomonti Modern Palas, toplam 98 konuttan oluşuyor. Son 20 konutun satışta olduğu projede, 1+1 ve 2+1 konut seçenekleri yer alıyor. 1+1 dairelerin 309 bin dolardan, 2+1 dairelerin ise 475 bin dolardan satışa sunulduğu Bomonti Modern Palas'ta yüzde 50 peşinat veriliyor ve 1 yıla kadar da vade imkanı sunuluyor. Teslimlerin hemen yapıldığı proje, Nişantaşı'na 10 dakika, Taksim'e 15 dakika, TEM ve E-5'e 5 dakika, Dolmabahçe Tünel'e 1 dakika, Kağıthane Tünel'e 2 dakika, Havaalanına ise 20 dakika mesafede konumlanıyor. 


Avrupa Yakası
Bomonti Modern Palas


Telefon: 0212 296 88 18

Web Adresi: www.extensa.com.tr



İş Mekan: Gül İnşaat güvencesiyle Bahçeşehir'de inşa edilen İş Mekan projesi, 20 bin 204 metrekare alan üzerinde yükseliyor. Toplam 31 home ofisten oluşan projede teslimler hemen yapılıyor. Büyüklükleri 58 ile 181 metrekare arasında değişen home ofislerin 174 bin TL'den başlayan fiyatlarla satışa sunulduğu Bahçeşehir İş Mekan projesinde banka kredisi kullanılabiliyor. Projede, toplantı salonları, asansör, güvenlik, otopark, ve ofis hizmetleri gibi olanaklar sunuluyor. 


Avrupa Yakası
İş Mekan


Telefon: 0212 669 89 45 -75

Web adresi: www.gulinsaat.com.tr/


Beylikdüzü Skyport: Gül Yapı ve Çelebi Yapı ortaklığında Beylikdüzü'nda hayata geçirilen Skyport projesi, toplam 149 adet daireden oluşuyor. 1+0, 1+1 ve 2+1 konut seçeneklerinin yer aldığı projede, stüdyo daireler 175 bin dolardan, 1+1 daireler 260 bin dolardan, 2+1 daireler ise 350 bin dolardan başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor. Teslimlerin hemen yapıldığı Beylikdüzü Skyport projesinde,  tamamı peşin ödemelerde yüzde 20'ye yakın indirim avantajı sunuluyor. Banka kredisi ile de konut sahibi olunabilen Skyport Beylikdüzü, E-5 karayoluna yakın konumu ile dikkat çekiyor. Projede, spa, sauna, yüzme havuzu, masaj salonu, hamam ve katlı otopark bulunuyor.

Telefon: 0212 876 76 61

Web Adresi: http://www.gulinsaat.com.tr/skyport/bebberpixel.htm


Esenyurt Orion Park: Topkapı İnşaat güvencesiyle Esenyurt'ta hayata geçirilen Orion Park projesi, 2 etaptan meydana geliyor. Toplam 368 konuttan meydana gelen projede 1+1, 2+1 ve 3+1 konut seçenekleri yer alıyor. 1. etap satışlarının yüzde 90 oranında tamamlandığı Orion Park Evleri Esenyurt'ta; 1+1'ler 128 bin TL ile 155 bin TL, 2+1'ler 195 bin TL ile 210 bin TL, 3+1'ler 255 bin TL ile 270 bin TL arasında değişen fiyatlarla satışa sunuluyor. Teslimlerin hemen yapıldığı projede, sıfır faizle 12 ay, 0,01 faizle 18 ay, 0,18 faizle 24 ay, 0,36 faizle 36 ay, 0,60 faizle 69 ay, 0,62 faizle 108 ay, 0,63 faizle 120 ay, 0,69 faizle ise 132 ay vadelendirme yapılıyor.


Avrupa Yakası
Orion Park


Telefon: 0212 699 33 03

Web Adresi: www.orionpark.org


Önay Garden Residence: Önay Garden Residence, Beylikdüzü'nde 42 bin 500 metrekare alan üzerinde yükseliyor. Önay Grup tarafından hayata geçirilen projede, 1+1 ve 2+1 konut seçenekleri yer alıyor. Beylikdüzü Önay Garden Residence'ta, 1+1 daireler 149 bin TL ile 167 bin TL arasında, 2+1 daireler ise 251 bin TL ile 310 bin TL arasında değişen fiyatlarla satışa sunuluyor. Teslimlerin hemen yapıldığı projede, konut bedelinin yüzde 75'ine kadar banka kredisi kullanılabiliyor. Önay Garden'da, yüzme havuzu, güneşlenme alanları, masaj salonu, bilardo,  buhar odası, kafeterya, tenis ve güvenlik yer alıyor.


Telefon: 0212 853 13 13

Web Adresi: www.onaygarden.com


Bosphorus City: Sinpaş GYO güvencesiyle Halkalı'da hayata geçirilen Bosphorus City projesi, 62 bloktan oluşuyor. 1+1'den 5+2'ye kadar farklı daire seçeneklerinin yer aldığı projede, yaşam başlamış durumda. Sinpaş Bosphorus City'de, 69-74 metrekare 1+1'ler 253 bin 257 TL ile 352 bin 799 TL arasında, 99 -107 metrekare 2+1'ler 360 bin 77 TL ile 491 bin 246 TL arasında, 119 - 167 metrekare 3+1'ler 459 bin 185 TL ile 793 bin 356 TL arasında, 197-254 metrekare 4+1'ler 884 bin 871 TL ile 1 milyon 329 bin 443 TL arasında, 15-645 metrekare 5+2'ler 2 milyon 850 bin 332 TL ile 2 milyon 996 bin 788 TL arasında değişim gösteriyor. 


Avrupa Yakası
Bosphorus City


Telefon: 444 1 440 

Web Adresi: www.bosphoruscity.com.tr


Anthill Residence: Anthill Residence, Ant Yapı güvencesiyle Şişli Bomonti'de hayata geçiriliyor. Son 70 konutun satışta olduğu projede 1+1 ve 2+1 konut seçenekleri yer alıyor. 25 bin metrekare alan üzerinde konumlanan Anthill Residence'ta konutların büyüklüğü 85 metrekare ile 121 metrekare arasında değişiyor. Fiyatların 572 bin dolar ile 1 milyon 162 bin dolar arasında değişiklik gösterdiği projede dolar kuru 1.50'de sabitleniyor. 54 katlı 2 kuleden oluşan Anthill'de konut teslimleri hemen yapılıyor. Farklı ödeme seçeneklerinin sunulduğu projede,  yüzde 50 peşinat ödendiğinde, kalan konut bedeli 24 ay vadelendiriliyor, zde 25 peşinat ödendiğinde, kalan bedel 120 ay banka kredisi ile vadelendiriliyor. Anthill Residence Bomonti'de spa merkezi, fitness salonu, vitamin bar, güzellik salonu, güneşlenme terası, yüzme havuzu, jet poll, çocuk oyun alanları ve solaryum bulunuyor. 


Avrupa Yakası
Anthill Residence


Telefon: 0212 232 42 32

Web Adresi: www.anthillresidence.com


İstanbul Lounge 2: Eroğlu Gayrimenkul tarafından Halkalı'da hayata geçiriliyor. 42 bin 878 metrekare alan üzerinde toplam 605 konuttan oluşan projede 1+1'den 4+1'e kadar farklı daire seçenekleri yer alıyor. Projede,  1+1'ler 215 bin TL'den, 2+1'ler 259 bin TL'den, 2,5+1'ler 391 bin TL'den, 3+1'ler 457 bin TL'den ve 4+1'ler 541 bin TL'den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor. Teslim sürecinin başladığı İstanbul Halkalı Lounge 2 'de, peşin ödemelerde yüzde 8 indirim yapılıyor. Farklı ödeme seçeneklerinin yer aldığı İstanbul Lounge 2'e yüzde 50 peşinat verildiğinde kalan tutar 1 yıl sonra tek senet halinde ödeniyor. 120 ay vadelendirme yapılan Lounge Halkalı 2 Evleri'nde yüzde 20 peşinat sonrasında yüzde 15'lik ara ödeme yapılıyor ve sonrasında ise 24 ay faizsiz vadelendirme yapılıyor. Projede 24 ay sıfır faizle taksit fırsatı da sunuluyor. 


Avrupa Yakası
İstanbul Lounge 2


Telefon: 444 37 97

Web Adresi: www.eroglu.com



Soyak Park Aparts: Halkalı'da Soyak Yapı güvencesiyle hayata geçiriliyor. 23 bin 142 metrekarelik inşaat alanına sahip olan Park Aparts Halkalı 'nın 1.etabında 647, 2.etabında ise 474 adet konut yer alıyor. Halkalı Soyak Park Aparts'ta, 1+0 daireler 108 bin 500 TL, 1+1 daireler 181 bin TL, 2+1 daireler 224 bin 500 TL, 3+1 daireler 335 bin 500 bin TL, 2+1 dubleks daireler 265 bin 500 TL, 3+1 dubleks daireler ise 393 bin TL'den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor. Teslimlerin hemen yapıldığı projede, daire bedelinin yüzde 1'i kadar peşinat ödeniyor. 30 Kasım 2013'te ara ödeme yapıldıktan sonra kalan kısım 108 aya kadar eşit bir şekilde taksitlendiriliyor. Minimum taksit miktarının bin 235 lira olarak belirlendiği projenin vade süreci 2014 yılının Nisan ayında başlıyor. Yüzde 1'lik peşinat ödemesi sonucu kalan tutara 120 ay yüzde 0,76 faiz oranı ile vade yapılıyor.


Telefon:444 0 795

Web adresi: www.soyak.com.tr


Şişli Terrace Feri: İnanlar İnşaat tarafından Şişli Feriköy'de hayata geçirilen Terrace Feri projesi, 13 bin 481 metrekare alan üzerinde yükseliyor. Son 20 adet konutun satışta olduğu projede 1+1, 2+1 ve 3+1 daire seçenekleri yer alıyor. Feriköy Terrace Feri'de 65-115 metrekare 1+1 daireler 375 bin TL'den, 106-187 metrekare 2+1 daireler 580 bin TL'den, 148-187 metrekare 3+1 daireler ise 800 bin TL'den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor. Yüzde 25 peşinatla konut sahibi olunabilen projede banka kredisi de kullanılabiliyor. Teslimlerin hemen yapıldığı proje, Nişantaşı ve Taksim'e yakın konumda yer alıyor.


Avrupa Yakası

Terrace Feri


Telefon: 0212 296 53 71

Web Adresi: www.terraceferi.com



Önerilen Bağlantılar : Anneler günü konut kampanyaları, 3. Havalimanı