Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Ankaray

Ankara’da AŞTİ ve Dikimevi arasındaki 8,5 km’lik mesafede kullanılan hafif raylı sistemdir. 1992’de yapımına başlanan Ankaray, 1996’da tamamlanarak hizmete açılmıştır.



Ankaray

Ankaray



Ankaray nedir?



Ankara metrosu, Ankara'da toplu taşıma hizmeti veren Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü'ne ait raylı ulaşım ağıdır. Mevcut raylı ulaşım ağı iki kısımdan oluşmaktadır: Ankaray adı ile 1996'da işletmeye açılan "Hafif raylı sistem" ve Ankara Metrosu adı ile 1997'de faaliyete geçen ağır raylı sistem.


Şu anda iki sistem arasında aktarma istasyonu olan (Kızılay) ile birlikte toplam 22 istasyon bulunmaktadır. Ankaray 8,527 m. ve Ankara Metrosu 14,661 m. uzunlukta olup bu iki raylı ulaşım sistemi toplam 23,188 m. uzunluğundadır. Ankara metrosu'nda 3 yeni hat yapım ve 1 hat plan aşamasındadır.


İlk aşama Ankara'nın batısında bulunan Söğütözü'ndeki AŞTİ'yi, Kızılay üzerinden, doğudaki Dikimevi'ne bağlar. Taşıma kapasitesi tek yönde ve saatte 3 dakikalık dizi aralığı ile 16 000 yolcudur. Daha fazla araç ile taşıma kapasitesini tek yönde ve saatte 25 000 yolcuya yükseltmek, 2 dakikalık dizi aralığı ile mümkün olacaktır.


Ankaray araçları işletimde azami 80 km/saat ve ortalama 35 km/saat seyir hızlarında gidecek şekilde tasarlanmıştır. Araçların cer sistemi, elektriksel fren esnasında üretilen enerjiyi güç ağının beslenmesi için tasarlanmıştır.

Ankaray Sistemi, 1992 ve 1995 yılları arasında Ankaray Konsorsiyumu tarafından, anahtar teslim sistemi ile yapılmıştır. Dünyadaki benzer sistemler ile karşılaştırıldığında, bu kısa bir yapım sürecidir.



Ankaray



Ankaray bilet ücreti kaç TL’dir? 



Ankaray ve Metro biletleri aynı zamanda EGO otobüslerinde de kullanılabilir.


Tek Biniş Bedeli : Ankara Metrosu, Ankaray ve EGO otobüsleri için tek bilet satılmamaktadır. Otobüslerde ya da metro gişelerinde nakit para kabul edilmemektedir.


Aktarma : 5 Binişlik ya da daha fazla kullanım hakkı olan Tam biletler alındığında 75 dakika içerisinde diğer binişler için 55 krş aktarma ücreti alınmakta. İndirimli biletlerde ise aktarma ücreti alınmamaktadır. Çok binişli manyetik kartlarda 75 dakikalık süre içinde en fazla 2 defa transfer imkanı sağlanmıştır(Toplamda 3 vasıta).


Tam Bilet İndirimli Bilet


Tek Biniş Bedeli* 1,75 TL 1,30 TL


5 Binişlik (aktarmalı*) 8,75 TL 6,50 TL


10 Binişlik (aktarmalı*) 17,5 TL 13,0 TL


20 Binişlik (aktarmalı*) 35 TL 26 TL



Ankaray


Ankaray hangi tarihte hizmete açıldı?



Ankara'nın artan ulaşım talebini karşılamak amacıyla yapımına 7 Nisan 1992 tarihinde başlanan Ankara'nın ilk hafif raylı sistemi Ankaray, 30 Ağustos 1996 tarihinde tamamlanarak AŞTİ-Dikimevi güzergahında hizmete açıldı.


İstasyon Konumu


AŞTİ Yeraltı

Emek Hemzemin

Bahçelievler Yeraltı

Beşevler Yeraltı

Tandoğan Yeraltı

Maltepe Yeraltı

Demirtepe Yeraltı

Kızılay Yeraltı

Kolej Yeraltı

Kurtuluş Yeraltı

Dikimevi Yeraltı



Ankaray’ın künye bilgileri nelerdir? 



Toplam hat uzunluğu 8,527 km

Hemzemin 217,440 m

Yarma 412,230 m

Tünel (Delme) 1758,462 m

Tünel (Aç-kapa) 4920,782 m

İstasyon 1225,522 m

Ortalama istasyon aralığı 783 m

Ortalama hız 30,38 km/saat

Azami hız 80 km/saat

Günlük çalışma süresi 18 saat

Kapasite (2005) yolcu/saat 21.960 yolcu

Aşti-Dikimevi seyahat süresi 13 dakika 



Ankaray’ın tarihçesi nedir?



7 Nisan 1992: Ankaray sisteminin yapımına başlanması.


30 Ağustos 1996: Ankaray sisteminin 33 araçlı (11 adet 3’lu dizi) olarak işletmeye açılması.


29 Mart 1993: Ankara Metrosu Kızılay-Batıkent Metro (M1) Hattının yapımına başlanması.


28 Aralık 1997: Ankara Metrosu Kızılay-Batıkent Metro (M1) Hattının 12 istasyon ve 108 araçlı (18 adet 6’lı dizi) sistem şeklinde işletmeye açılması.


19 Şubat 2001 Batıkent-Sincan/Törekent (M3) Metro hattının yapımına başlanması.


27 Eylül 2002: Kızılay-Çayyolu (M2) Metro Hattı Bina ve İnşaat çalışmalarının ilk aşaması Söğütözü (AŞTI)-

Ümitköy yapım çalışmasına başlanması.


15 Temmuz 2003: Tandoğan-Keçiören (M4) Metro hattının yapımına başlanması.


20 Mayıs 2009: Ankaray sisteminin 788 m uzatılarak Söğütözü aktarma istayonunda Ankara Metrosu M2 Hattı ile bağlanması için ihalenin yapılması.


25 Nisan 2011: Ankara Büyük Şehri Belediyesi ile Ulaştırma Bakanlığı arasındaki anlaşma ile Kızılay-Çayyolu (M2), Batıkent-Sincan/Torekent (M3), Tandoğan-Keçiören (M4) hatları yapımı ve tamamlanması Ulaştırma Bakanlığı'na devredildi.


12 Ağustos 2011: Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, Esenboğa Havalimanı ile Kızılay arasında yapılması planlanan raylı sistem konusunda çalışmalara başlaması için EGO Genel Müdürlüğüne yetki verdi.



Ankaray’ın teknik özellikleri nelerdir?



Yarma: Yarma yapım metodunu Emek İstasyonu’nun her iki tarafında uygulamak mümkün olmuştur. Her iki hat yürüme yolu ile birbirinden ayrılmıştır. Her iki kenardaki çit ile ise, insanların hattı geçmesi önlenmiştir. 


Hemzemin Yarmadan tünel bölümüne geçiş Hemzemin olarak inşaa edilmiştir. Her iki hat yürüme yolu ile birbirinden ayrılmıştır. Her iki kenardaki çit ile ise, insanların hemzemine düşmesi önlenmiştir.


Aç-Kapa Tünel: Tünellerin ana bölümü olan 5,922 m uzunluğundaki tünel, Aç-Kapa teknolojisi ile inşaa edilmiştir. Dikdörtgen tünellerdeki iki hat yürüme yolu ile birbirinden ayrılmıştır. 


Delme Tünel: Demirtepe'den Kolej Istasyonuna, Depo'dan AŞTI Istasyonuna ve Dikimevi Istasyonu ötesi, Yeni Avusturya Delme Tünel metodu ile inşaa edilmiştir. Delme tüneller, her hatta ait bir tane olmak üzere, iki oval tüpten oluşur. Iki tüp arasındaki geçiş, Acil Havalandırma Şaftlarına ulaşımı ve bakım personelinin bir tüpten diğerine geçişine olanak sağlar. Tüpteki yürüme yolu hattın yan tarafındadır. 


Yürüme ve Kablo Yolları: Yürüme yolları hatta yürümek zorunda olan kişiler, yani bakım personeli ya da acil durumlarda kullanılmak üzere yolcular içindir. Yürüme yollarının altında güç kaynağı kablolarının yerleştirildiği kablo kanalları vardır. Sinyalizasyon ve haberleşme kabloları ise, tünel duvarlarındaki kablo taşıyıcılarına monte edilmiştir. Yarma bölümündeki hatların her iki yanındaki yürüme yollarında iki adet kablo kanalı inşaa edilmiştir. Bir kablo kanalı güç kaynağı kabloları için diğer ise sinyalizasyon ve haberleşme kabloları içindir. 


Acil Havalandırma Şaftları: Acil havalandırma şaftları her tünel bölümüne, tüneldeki dumanı dışarı çıkarmak veya yolcu istasyonlarındaki yangın anında kullanılmak amacı ile monte edilmiştir


Depo: Ankaray Sisteminin Deposu, AŞTİ İstasyonunun güney batısında, Sögütözü'ndedir. Depo alanı ile hat birbirine Konya yolunun altından geçen bir delme tünelle bağlıdır. Aşağıdaki işler Depo alanında yapılır: 


Atölye binası


- Bakım ve Onarım işleri için 6 hat


- İdari ofisler 


- Hatta ve Depodaki trafiği kontrol etmek için Ana Kumanda Odası (MCR) Sabit Montaj Binası 5 ve 8 numara arası park hattı, no 9'da yıkama tesisi, 2 manevra ve 1 test hattı 5.1 Bakım ve Onarım İşleri için Atölye Binasındaki 6 Hat Üç diziden meydana gelen aracın içine girebildiği Atölyenin uzunluğu 111 m'dir.


Atölye binası 5 katlıdır: 


-3.50 seviyesi - Bodrum 

0.00 seviyesi - Giriş 

+3.50 seviyesi - Mezanin 

+7.00 seviyesi - 1. Kat 

+10.50 seviyesi- 2. Kat 

3.50 seviyesi – Bodrum: Sinyalizasyon sistemi için teknik odalar (Röle Odası, Güç Kaynağı ve Akü Odası), Depo alanındaki 3. ray için ayırıcı şalter, yedek parçalar için ambar, boji ambarı, ısıtma platformu ve mutfak bodrumdadır. 


0.00 seviyesi-Giriş: Giriş katı, konvansiyonel ve prefabrik olarak iki bölümde inşaa edilmiştir. Prefabrik alanda 10 numaralı hattan 15'e kadar altı tane hat vardır, bunlardan dört tanesi araçlara alttan girilmesine olanak sağlayan pitlerdir. Hat 12 ve 13 arası ise yükseltilmiş platformlar sayesinde araçların tavanına erişim sağlanır. İşlevsel testler, denetleme, bakım, onarım, gövde onarımı ve araçların boji değişimi bu alanlarda yapılır. Konvansiyonel şekilde inşaa edilen kısımda, Mekanik ve Elektronik Atölyeler gerekli makinalar ile, güç kaynağı trafo istasyonu, komprasör odası, akülerin bakımı için akü odası ve ambar bulunur. 


+3.50 seviyesi – Mezanin: Bakım ekibi, araç sürücüleri ve istasyon amirleri için ofisler, soyunma odaları, lavabolar ve ayrıca ilave ambar bu seviyededir. Ayrıca elektronik atölye de buradadır. 


+7.00 seviyesi- 1. Kat : Birinci katta idari ofisler, eğitim odaları, biletlerin kodlanması ve saklanması için bilet odası, arşiv ve yemekhane vardır. 


Kumanda Merkezi (MCR): Tüp geçitten geçildiğinde, Ana Kumanda ve Depo Kumanda alanlarını içeren Kumanda Merkezine ulaşılır. Ana Kumanda alanında, Sinyalizasyon, SCADA ve Telsiz denetçileri, hattaki araçların işleyişini koordine eder. Güç kaynağı, yangın alarm, Kapalı Devre TV, kamu anons, yürüyen merpenler, drenaj pompaları vb... yardımcı sistemlerin kullanımı ve/veya incelenmesi de yine bu kişiler tarafından yapılır. Kumanda Merkezindeki iyi bir görüş sağlanabilen Depo Kumanda alanından ise, manevra alanındaki araç hakeketleri denetçi tarafından koordine edilir. 


Sabit Montaj Atölyesi: Depo alanınında kuzey batıda hat montaj işleri için yapılmıştır. 


Manevra Alanı: Manevra alanında, 5 park, 2 manevra ve 1 test hattı vardır. Her park hattına iki araç park edebilir. Park hatlarında birisi araçların dış tarafının temizlenmesi için yıkama tesisi ile donatılmıştır. Diğer dört park hattının kenarındaki servis platformları, araçlara temizlik için girebilmek amacıyla konulmuştur. Takazdan takoza uzunluğu yaklaşık 520 m olan test hattı, araçların işletim sırasında testi için kullanılır. 6 Atölye hattını içeren hatlar dahil, tüm hatlar birbiri ile bağlantılıdır ve MCR'deki Depo Kumanda Alanından kontrol edilen 23 adet makas bunları birleştirir.


Hat İçi: Duraklar arası ortalama uzaklık 795 m'dir ve tüm istasyonlar doğrusal bir hat üzerindedir. 

Uç istasyonların girişinden hemen önceki iki çift hat, orta platformlardan değişmeli işletmeye müsaade eder. 

80 km/saat'lik azami hız ve ara istasyonlardaki planlanan kısa duruş süresi olan 20 saniye ile, olası seyir hızı 35 km/saat'tir. 


5,922 m uzunluğundaki ana tünel bölümleri ve istasyonlar aç-kapa teknolojisi ile yapılmıştır. Şehir merkezindeki yoğun binalar, trafik ve ayrıca Metro hattının altında bir yerleşim yüzünden, Demirtepe - Kızılay - Kolej istasyonları arasındaki hattın yapımı için yeni Avusturya tünel delme metodunun kullanılması kararını verdirmiştir. 



SCADA Sistemi nedir?



SCADA Sisteminin (Supervisory Control And Data Acquisition) ana amacı trafo istasyonlarındaki AC/DC izlenimi ve kontrolü olduğu kadar yolcu istasyonlarındaki elektrikle çalışan aygıtların da izlenimi ve kontrolü içindir. 


Kumanda Merkezindeki Ana Kumanda Odasında (MCR) bulunan kişisel bilgisayarlar (PC) kullanılarak 34.5/10 kV trafo istasyonlarının VDU'larda Visual Display Unit (VDU) şekilsel görünümlerinin ve ilgili istasyonlardan gelen verilerin işlenmesi için kullanılır. Ayrıca 34.5/10kV'luk şebekenin genel görünümü ışıklı panoda görünür.

Farklı trafo odalarındaki / istasyonlardaki Kumanda Merkezi ve Uzak Terminal Birimleri (RTU) arasındaki veri iletimi fiber optik kablolar ile açık iletim ağı (OTN) ile sağlanır. Kumanda merkezi ile iletişim sağlanmasında farklı trafo istasyonlarındarındaki verilerin toplanması için bir RTU tipi olan SINAUT 8-FW 1024 kullanılır. 

Kesintsiz Güç Kaynağı – UPS: Veri kontrollü aygıtlar ve bilgisayarlar kullanılan haberleşme ağında oluşacak güç kesilmeleri ciddi sorunlara neden olur. Haberleşme sistemindeki çeşitli aygıtlar güç kesilmelerine karşı, kesintisiz güç kaynağı ile korunmuştur. Güç kaynağı sorunları, güç kesilmesi, voltaj dalgalanmaları ve anlık oluşan geçici voltaj tepeleri olabilir. PS cihazı, redresör, şarz edici, güç çeviricisi, atlamalı statik açma-kapama ve akü ile desteklenmiştir. Bir güç kesintisi olduğunda, UPS'in çeviricisi çeşitli haberleşme sistemlerinin işlevini devam ettirmesi için ekipmanları aküsündeki kesintisiz güç ile beslemeye devam eder.



Sinyalizasyon Sistemi nedir?



Kilitleme Sistemi(MIS 801): Ana hattın kilitleme sistemi tasarımı, grafiksel hat yerleşimine göredir. Kısmi işlevler için proglanabilir modüller sinyalizasyon kablo sistemi ile birbirine bağlanmıştır. Standart işletim Atölye binasında bulunan Ana Kumanda Merkezinden yapılır. 


Tüm hat iki kitleme alanına bölünmüştür: 


1. Depo - A.Ş.T.İ.'den Tandoğan İstasyonalarına kontrol ve işletim. (MCR'dan). Manevra hareketleri için manevra alanındaki ek noktalarla işletim (DCR'dan). 


2. Demirtepe - Maltepe'den Dikimevi İstasyonalarına kontrol ve işletim. Uzaktan kumandaya ek olarak, Depo (Atölye'ye) bulunan merkezi işletim sistemi, Demirtepe İstasyonundaki kumanda merkezinin, Ana Kumanda Merkezinden (MCR'dan) işletilmesine olanak sağlar.



Simatik Uzaktan Kumanda Sistemi (CTC) nedir?



Atölye binasında bulanan Ana Kumanda Merkezinden (MCR'dan) tüm hattın merkezi işletimi için Demirtepe İstasyonundaki Kumanda Merkezi, Uzaktan Kumanda Sistemi (CTC) ile fiber optik kablolar ile birbirine bağlanmıştır. 



Otomatik Tren Koruma Sistemi (ATP) nedir?



ATP-sistemi sinyal durumlarını ve hız sınırlamalarını dikkate alarak aracı denetler. Sürücünün tanımlanan hızı ihlali durumunda, ATP-sistemi sürücüye akustik ve optik uyarı yollar. Sürücü hızı istenilen şekilde düzeltirse, uyarı iptal edilir. Sürücü uyarıyı göz ardı ederse, buna bağlı olarak ATP acil frenlemeyi başlatır.



Manyetik Tren Kontrolü (MTC) nedir?



MTC - Sistemi ATP Sisteminin "Yedekleme Sistemi" olarak düşünülebilir. ATP Sistemine ek olarak Manyetik Tren Kumandası da sağlanmıştır. MTC Sistemi tren sürücüsünün "dur" ya da "tehlike" sinyalini geçmesi durumunda hemen acil frenlemeyi çalıştırır. Tam bir takılı kalmadan sonra acil frenleme sürücü tarafından açılabilir. MTC-Modunda trenler sadece sinyalin rengi "geç" durumunda sinyali geçebilirler.




Ankaray’da haberleşme sistemi nasıl sağlanmıştır?



Haberleşme Sistemi faaliyetleri, hareketli trenler dahil ANKARAY Sistemindeki çeşitli yerler arasındaki seslerin ve verilerin iletimlerini içerir. Ek olarak, TV kameraları ile binanın kontrolünü ve Yangın Alarm Sistemini de sayılabilir. 

Haberleşme Sistemi aşağıdaki alt sistemleri kapsar:


İletim Sistemi: Farklı alt sistemler diğerlerini kapsayıcı iletim şebekesi, Açık İletim Ağı (OTN) ve hat kenarındaki diğer kablolar ile birbirine bağlanmıştır. İletim Sistemi, Haberleşme Sisteminin bel kemiği olarak bilinir. Fiber optik ring ağı olan OTN, veri uygulamaları ve çeşitli sesler için berrak veri iletim şebekesi olanağı sağlar. Tüm İstasyonlardaki ve Depodaki OTN nodları farklı alt sistemlerin İletim Sistemi için gereken Giriş/Çıkış devrelerinin oluşturulması da sağlanır. Bilgilerin güvenli şekilde iletimi için kurulan İletim Sisteminde, Depodaki Kumanda Merkezinden Dikimevi İstasyonuna hattın dış yanlarından uzanan iki fiber optik kablo kullanılmıştır. OTN nodunda, optik alıcı ya da fiber optik kablo arıza yaparsa, sistem ikinci ringe geçer veya kendi kendini sürekli iletime ayarlar. 

Telefon Sistemi: Telefon Sisteminin kalbi Depo Kumanda Merkezindeki OMNI 220 modeli Özel Elektronik Otomatik Santraldir (EPABX). Telefon operatörü PC tipi bir consül ve Bakım Ekibi ile PC'den Telefon Sistemini yönlendirir. EPABX OMNI 220 azami 504 port ile tasarlanmıştır ve aşağıdaki özelliklere sahiptir: 20 Dış Hat (PTT) Her yolcu istasyonundaki EPABX tipi HICOM 125'a 33 Şehirler arası hat ISDN Telefon Setleri için 16 Dijital Port Genişlemeler için (yaklaşık) 290 Analog Port Ayrılmış (yaklaşık) 145 Port Her yolcu istasyonunda 20 portlu uydu santral tipi olan HICOM 125 teknik odalardan ve acil telefonlardan İstasyon Amirine aramaların aktarımı ve cevaplanması için kurulmuştur. İşlevine bağlı olarak ANKARAY sisteminde farklı telefon setleri kullanılmıştır: 


1 Dijital ISDN Telefonları: Dijital ISDN telefonlar, Demirtepe İsyasyonu Kumanda Merkezindeki ve Depo Kumanda Merkezindeki Sinyalizasyon, Telsiz ve SCADA Sistemleri kontrolörleri için kullanılırlar. Bunlar direkt arama sistemi ile donatılmışlardır. İstasyon Amir Ofislerindeki dijital telefonlar ise, EPABX tipi HICOM 125'in işletimi için kullanılır. 


Analog Telefonlar: Analog telepfonlar işletim, yönetim ve bakım personeli için temin edilmiştir. Her bir telefon için servis seviyesi birbirinden bağamsız olarak seçilebilir. ANKARAY Sistemindeki tüm telefonlar arama için kullanılabilir. Ankara içi direkt arama, şehirlerarası ve milletlerarası arama tanımları da telefon santraline proglanabilir. 


Tünellerdeki Acil Durum Telefonları: Tünellerdeki acil durum telefonları Ana Kumanda Merkezine bağlanmıştır. Telefon ile aranılan yer Ana Kumanda Merkezinden belirir. 


İstasyonlardaki Acil Durum Telefonları: Yolcu istasyonlardaki acil durum telefonları HICOM 125 tipi santral ile İstasyon Amirliğine bağlanmıştır. Telefon ile aranılan yer İstasyon Amiri Ofisinde belirir. 


Yangın Dolabı Telefonları: Yangın dolabı telefonları İstasyon Amiri mümkün değilse, İstasyon Amirine ya da Ama Kumanda Merkezine bağlıdır. Telefon yangın dolabındaki ahizeyi kaldırmak sureti ile kullanılır. Açık yangın dolabının yeri İstasyon Amir Ofisinde gösterilir. Televizyon kontrol sistemi CCTV kameralarının sınırları içerisinde ise yangın dolabının açık olduğu ekranda gözlenir.


Teknik Odalardaki Telefonlar: İstasyonların teknik odalarında ya da tünellerde, İstasyon Amirinin HICOM 125 tipi EPABX' ine bağlı telefon soketleri vardır. Teknik ekip bu soketlere bağlanabilen taşınabilir telefonlara sahiptir. Kamu Telefonları Kamu telefonları, ANKARAY Sisteminin Telefon Sistemini kullanmayan, İstasyon ve Atölyedeki direkt PTT hatlarıdır. 


Telsiz Haberleşme Sistemi: Hareket halindeki trenler ile ANKARAY Sitemi arasında sabit telefon sisteminden bağımsız kolay ve hızlı haberleşme için birkaç kanalı Telsiz Sistemi kurulmuştur. Telsiz ve Telefon sistemi arasında, Telsiz Kontrolörü aracılıyla bağlantı kurmak mümkündür. Telsiz kanalları "İşletme Telsiz Sistemi", "Bakım Telsiz Sistemi" ve "Manevra Alanı Telsiz Sistemi" olarak bölümlere ayrılmıştır. 


İşletme Telsiz Sistemi: İşletme Telsiz Sistemi Ana Kumanda Merkezi ve trenler arasında net veri ve ses haberleşmesini sağlamak için tasarlanmıştır. Yolcu İstasyonlarındaki ve tüm hat boyunca uzanan telsiz dalgaları istasyon ve tünel tavanındaki koaksiyel kablo sızıntısı içeren anten sistemi ile sağlanır. AŞTİ ve Bahçelievler İstasyonları arasındaki hemzemin alanda ve istasyonaların konkurs katında telsiz dalgaları normal anten sistemleri ile sağlanır. İşletme Telsiz Sisteminin veri kanalı, sistem kontrol işlevi ve otomatik tren görüntülenmesi ve raporlama sistemi için veri kabülü olanağı sağlar. Hattaki tren hareketleri, Ana Kumanda Odasındaki Sinyalizasyon İşletim Masasının önündeki ışıklı diyagramda tren numarası ile gösterilir. Tren kumanda ve görüntüleme sistemindeki verilere Kumanda Merkezindeki hard diskten en az 24 saat ulaşılabilir. İki ses kanalı, Merkezi Operatör, tren sürücüleri ve trendeki kamu anonsları için direkt ses bağlantısına açıktır. 


Bakım Telsiz Sistemi: Bakım Telsiz Sistemi bakım personelinin birbiri ile haberleşmesi için kullanılır. Bakım Telsiz Sistemi, İşletme Telsiz Sistemine sağlanıldığı gibi istasyonlarda ve tüm hat boyunca aynı iletim sistemini kullanır. Hat boyunca cadde seviyesindeki Bakım Telsiz Sistemi röle istasyonu ile desteklenmiştir. Atölyedeki manavra alanında bu anten sistemi ile dağıtılır. 


Manevra Alanı Telsiz Sistemi: Manevra alanı Telsiz Sistemi, Depo Kontrol Odasındaki Manevra Kontrölürünün trenlerin manevraları sırasında manevra personeli ve tren sürücülerinin haberleşmesi için kullanılır. Manevra Telsiz Sistemi için telsiz iletim alanı Depo ve AŞTİ İstasyonları arasındaki tünelde bulunan hat ve Depo sınırları arasında tanımlıdır. 9.4 Kamu Anons Sistemi Kamu Anons Sistemi Yolcu İstasyonlarındaki insanlara bilgi vermek için kullanılır. Anonslar, ya istasyonun her yerinden, ya konkurs seviyesinden ayrı ayrı ya da her platformdan hoperlorlar ile yapılır. Bu anonslar İstasyon Amiri Ofisinden, Platform Arama İstasyonundan ya da Ana Kumanda Odasından yapılabilir.


Ana Kumanda Merkezinden Merkezi Operatör tarafından yapılan anonslar, istasyon arama işlevlerini tekrar yapar. Merkezi Operatör ayrıca Depo alanındaki atölye için olan mesajları da anons edebilir. Variodyn 2000 Amplifikator sistemi, ses sensörü ile ölçülen Yolcu İstasyonlarındaki çevre gürültü seviyesine göre anonsların gücü otomatik olarak ayarlar. Amplifikatörün bozulduğu zaman, mikroprosesör kontrollü sistem yedek amplifikatörü otomatik olarak açar ve Ana Kumanda Merkezine SCADA Sistemi aracılığı ile bu raporlanır. 


İstasyon amplifikatör kabinleri tekrarlanan otomatik anonslar için ses saklama modülü içerir. Modüler ve proglanabilir amplifikatör sistemi Variodyn 2000'in pek çok üretici firmaya ait özellikleri gerekliliklere göre kolayca sisteme uygulanabilir. Çağrı istasyonları kamu anons sisteminin elektro-akustik bir parçasıdır ve gong sinyali, grup aramaları, toplu ve tek anonslar gibi çeşitli kontrol işlemlerine nazaran ses ve sinyal iletimi için de kullanılır. 



Kapalı Devre Televizyon Sistemi (CCTV):  Yolcu İstasyonlarındaki CCTV Kapalı Devre Televizyon Sistemi  CCTV ANKARAY İstasyonlarındaki kamu alanlarının görüntülenmesi içindir. Platform ve konkurs seviyelerindeki pek çok kamera sayesinde kamu alanlarından alınan görsel bilgiler Ana Kumanda Odasındaki ve İstasyon Amiri Ofisindeki siyah beyaz ekranlara görüntülenir. İstasyondaki kameralardan gelen resimler İstasyon Amiri Ofisinden görülebilir. İstasyon Amiri istasyondaki her bir kamerayı seçebilir. Kameranın objectifi çevirme/eğme ve zumlama işlevlerinin bulunduğu kumanda panelinden istasyonun istenilen bölümü uzaktan kumanda ile görüntülünebilir. İstasyondaki tüm kameralardan alınan resimlerin 2 ila 32 saniye arasında ekranda sıralanması işlemi de ayrıca seçilebilir. Her yolcu istasyonunundaki kameralardan alınan resimler monomodlu optik fiber optik kablolar ile Ana Kumanda Merkezine da ayrıca iletilir. Ana Kumanda Odasında, 11 yolcu istasyonundan alınan sinyaller 11 video ekranında aynı anda görüntülenir. Merkezi kontrolör her kamera için çevirme/eğme ve zumlama işlevlerini uzaktan kumanda ile seçebilir. Merkezi kontrolörün kamera hareketleri için vereceği komutlar İstasyon Amirinin komutlarından daha fazla önemlidir. Görüntülerin kayıt edilebilmesi için ayrıca VHS zamanlı video kayıt cihazları vardır.


Depodaki CCTV: Depo kontrolörü tarafından aypılan manevra alanındaki tren hareketlerinin kontrolü hareketli/eğim kontrollü 3 adet uzaktan kumanda kamera ile yapılır. Her kamera için Depo Kumanda Merkezinde birer monitör vardır. 9.6 Saat Sistemi Tren sisteminin işletiminin en önemli parçası kesin zaman bilgisidir. 

ANKARAY Sisteminde Depodaki Kumanda Merkezinde ve istasyonların konkurs ve platform seviyelerine, tek ve çift taraflı saatler bağlanmıştır. Telsiz ile iletilen standart zaman sinyali Kumanda Merkezindeki GPS alıcısı ile alınır. Bu sinyal Ana Kumanda Odasındaki HU204 ana kumanda saat paneli HU204 için eşgüdümleme yapar. Kumanda merkezindeki ana kumanda saat paneli kendisine bağlı olan diğer bağımlı saatleri ayarlar. Her dakika atımında, istasyonların platform ve konkurs seviyelerindeki bağımlı saatleri ayarlayan HU 204 ana saat panelleri de OTN sistemi vasıtasıyla eşgüdümlenir. Bu, zaman bilgilerinin saniyenin milyonda biri doğruluk ile ANKARAY Sistemindeki her yerde aynı olmasını sağlar.



Ankaray’da Yangın Alarm ve Yangın Söndürme Sistemi nasıl kurulmuştur?



Yangın Alarm Sistemi: Yolcu istasyonlarına ve atölyeye monte edilen Yangın Alarm Sistemi, muhtemel yangınları en başından tesbit ederek malzemeler için oluşacak hasar riskini asgariye indirir ve müdahaleye imkan sağlar. Yangın Alarm Sistemi aşağıdakilerden oluşur;


• Optik duman dedektörleri,

• Lineer kızıl ötesi dedektörler,

• Isı ve artış dedektörleri, 

• Duman tahliye sistemleri, 

• İnsanların alarm sinyali verebilmesi için yangın ihbar düğmeleri. Dedektörler ve ihbar düğmeleri Ana Kumanda 

Odasındaki ya da İstasyon Amiri Ofislerindeki yangın alarm panellerine bağlı olarak çalışır ve alarm bölümlerini oluşturur. Kablolama ve güç kaynağı arızaları gibi sistemde oluşan yangın alarmları ve arızalar Ana Kumanda Odasındaki ya da İstasyon Amiri Ofislerindeki yerel yangın alarm panellerinde görünür. Alarm siren sesleri ile de tekrarlanır. İstasyondaki yangın alarmları SCADA sistemi vasıtasıyla Ana Kumanda Merkezine ortak alarm olarak iletilir. Yangın alarm panelleri, ana güç kaynağı kesildiğinde ya da kesintisiz güç kaynağının yedekte kalma zamanı aşıldığında bile işletimi sağlayan geri beslemeli aküler ile donatılmıştır.



Tünel Aydınlatma Sistemi nasıl sağlanmıştır?



Tünel işletim ve güvenlik nedenleri için aydınlatılabilir. (yani denetleme esnasında ya da trenin arızalanması durumunda). Sistem, Ana Kumanda Odasından yürüme yoluna asgari 6 lüks ışıklandırma seviyesine sahip olacak şekilde tasarlanmıştır. Trenlerin güç kaynağının kesilmesi durumunda (750 V DC), aydınlatma Ana Kumanda Odasındaki SCADA sisteminden manuel ya da otomatik olarak açıp/kapatılır. Büyük bir güç kesilmesi durumunda kişilerin tünelin güvenli bir şekilde terk edebilmelerini sağlamak için, aydınlatma sistemi Kesintisiz Güç Kaynağı (UPS) ile desteklenmiştir. Her iki ışıktan biri UPS'e bağlanmıştır ve böylece yürüme yolu seviyesinde ışıklandırma seviyesi 1 sağlanmıştır. Bataryaların kapasitesi, ışıklandırma seviyesi düşmeden, 2 saatlik işletim için tasarlanmıştır. Sağlanan aydınlatmalar su ve toz geçirmez tiptedir (IP 65), bakımı ve temizliği ise kolayca yapılabilir. Aydınlatma sistemi düşük güç tüketimi, uzun ömürlü kullanımı ve düşük bakım maaliyetlerini destekleyecek şekilde tasarlanmıştır. 



Ankaray iletişim bilgileri nelerdir? 



Adres: ANKARAY Hafif Raylı Toplu Taşım İşletmesi Yönetim Merkezi Nergiz Sk. No: 2 Söğütözü 06520  Yenimahalle / ANKARA


Tel : +90 312 2241170 (Pbx)


Fax : +90 312 2241182


Web Adresi: www.ankaray.com.tr






Önerilen Bağlantılar : 3. Havalimanı