Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Akyaka – Ula – Muğla

Akyaka Dayanışması Platformu, Akyaka’da özelleştirilmek ve imara açılmak istenen bir kamusal alanla ilgili eylemler düzenliyor. İşte 20 dönümlük zeytinlik arsa için verilen o mücadele…



Akyaka – Ula – Muğla
Akyaka



Akyaka Dayanışması Platformu nedir?



Akyaka Yerel Yönetim Platformu’nun öncülüğünde Akyaka ve Muğla’dan sivil toplum örgütlerinin ve duyarlı bölge insanlarının bir araya gelerek oluşturdukları Akyaka Dayanışması Platformu bileşenleri, 24 Temmuz 2013’te yaklaşık 100 kişilik bir katılımla bir basın toplantısı düzenleyerek taleplerini kamuoyuna duyurdu. 


Toplantıya Akyaka, Gökova, Ula, Muğla ve Marmaris’ten de vatandaşlar ve Sivil Toplum Örgütleri temsilciler katıldılar.



Akyaka niçin ayaklandı?



Bir ay kadar önce Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB)  Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yer alan Akyaka’da halkın ortak yararlanma hakkı olan 20 dönümlük aslında zeytinlik olan bir hazine arazisini (3841 sayılı parsel) özelleştirme programına alması ve bu alanda bir imar planı değişikliğine giderek resmi gazetede yayınlaması ile Akyakalılar ayağa kalktı. 


Atlas Dergisi’nin 30 Temmuz 2013 tarihli haberine göre; önce gerçek olmayan “TOKİ evleri yapılacak” haberi ile dikkatler başka yöne çekildi. Akyaka Belediyesi kendi sınırları içinde yer alan bu hazine arazisini yasal hakkı olmasına karşın, açıklanmayan nedenlerle belediyeye katılmasını Maliye’den talep etmemiş ve sonunda da bu zeytinlik Özelleştirme İdaresi’nin eline geçmiş.  O da özelleştirme programına alarak bir imar plan değişikliğine gitmiş, yapılaşma yoğunluğunu arttırmış. Akyaka Belediye Başkanı aslında özelleştirmeye karşı olmadıklarını, buraya konut yapılmasını istediklerini ama ÖİB’nin değil kendi planlarının uygulanmasını istediklerini söylüyor.


Tüm bu kafa karıştırıcı tartışmalar içinde kesin olan bir şey var;  aslında tüm Akyakalıların yararlanma hakkı olan bir kamusal alan, üstelik de “Zeytin Koruma Yasası”na göre korunması gereken bir zeytinlik, özelleştirilmek ve yapılaşmaya açılmak isteniyor. Belediye yönetimi ve ÖİB arasındaki tartışma burada oluşacak rantın kime ait olacağı ile ilgili. Akyakalılar ise tüm bu süreçte tamamen tartışmanın dışında bırakılmış.


Bu “oldu bitti”ye karşı tutum alan Akyaka Dayanışması*, Akyaka İmar Planına “yapılaşma alanı”, tapuya da “arsa” olarak kaydedilen,  Aralık 2012’de de sessiz sedasız özelleştirme programına alınan zeytinliğin özelleştirme programından çıkartılmasını, tapu kaydının “zeytinlik” olarak değiştirilmesini ve imar planının revize edilerek tamamen yapılaşmaya kapatılmasını, üzerindeki zeytin ağaçlarının korunarak herkesin yararlanabileceği bir ortak yaşam alanına dönüştürülmesini istiyorlar. 


Diğer bir talep, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun planların yapım ve değiştirilme süreçlerine kent halkının etkin katılımının sağlanacak şekilde değiştirilmesi. Ve son olarak, doğa koruma alanlarının korkulu rüyası “Biyo-Çeşitliliği Koruma(!) Yasası”nın da tamamen iptal edilmesini istiyorlar. Zira, eğer bu yasa çıkarsa, Akyaka’nın Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde olması artık doğasını korumaya yetmeyecek, hükümet “üstün kamu yararı” adına yeniden kamusal alanları yapılaşmaya, yatırımlara açabilecek. Bu son iki talep Türkiye’nin her yerinde verilen kent ve doğa hakkı mücadelelerinin ortak taleplerini oluşturuyor ve büyük destek alacaklarını şimdiden söyleyebiliriz.



Akyaka ne zamandır Yavaş Kent?



Eşsiz doğa güzelliği ve geleneksel Çakırhan mimarisi ile ülkemizin çok az sayıda  kimliğini koruyabilmiş beldelerinden birisi olan Akyaka, zengin biyo-çeşitliliği ile Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi kapsamına alınmış. Belde sakinleri 2008 yılında bir araya gelerek doğanın ve mimari dokunun korunmasını temel alan Akyaka Vizyonu’nu oluşturmuş ve Cittaslow (Uluslararası Yavaş Kentler Birliği) kıriterlerinin vizyonlarını gerçekleştirmek için uygun bir çerçeve program sunduğunu belirleyerek bu birliğe de üye olmuşlar. 


Ancak Akyakalıların tüm bu koruma iradelerine rağmen, geçen yıl çıkan Büyükşehir Yasası ile gelecek yerel seçimlerle birlikte yerinden yönetim haklarını da kaybedecekler. Çünkü belediyeleri kapanacak ve artık Ula’dan yönetilen bir mahalleye dönüşecek. Akyakalıların kent ve doğa haklarını korumaları daha da güçleşecek. Beldeye kimliğini veren tüm doğal ve kültürel değerlerini  yitirmesine yol açacak olan tüm bu hızlı kentleşme  baskılarına karşın, duyarlı Akyakalıların beton lobisine geçit vermeye hiç niyetleri yok ve “yavaş olun gari!” diyorlar.


Bir kez daha hatırlatmakta yarar var Akyaka bir “yavaş kent”.



Akyaka Dayanışması Platformu Bileşenleri hangi derneklerden oluşuyor?



Karia Kadınlar Derneği, TMMOB Mimarlar Odası Muğla Şubesi, Muğla Kent Konseyi, Akdeniz Yeşilleri Derneği, Muğla Gelişim Hareketi, Gökova Sürekli Eylem Kurulu, Akyaka Hayvan Sevenler Derneği, Akyaka Musiki Derneği, Akyaka Yerel Yönetim Platformu, Marmaris Forum. 


Destek Veren Kuruluşlar: Yeşil Gerze Çevre Platformu (YEGEP), Slow Food, Fikir Sahibi Damaklar, Yunuslara Özgürlük Platformu, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD), Doğa Derneği, Mersin Günebakan Kadın Derneği, Cittaslow Türkiye, Turgutlu Çevre Platformu (TURÇEP), Turgutlu Toplumsal Dayanışma ve Kültür Merkezi, Gündem Çocuk Derneği, Ege Çevre Platformu (EGEÇEP), Engelli İnsan Hakları Derneği (EN-İNSAN-DER), Akyaka'yı Geliştirme Derneği, Muğla Çevre Geliştirme Derneği, Akdeniz Gençlik Derneği, Akdeniz Koruma Derneği ve Mimarlar Derneği 1927. 



Akyaka hakkındaki gelişmeler, hangi adreslerden takip edilebilir? 



www.akyakaninsesi.blogspot.com


www.facebook.com/DirenAkyakaDirenZeytinAgaci


www.twitter.com/@AkyakaYYP




Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016