Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Ahmet Poyraz – Çekmeköy Belediye Başkanı

Çekmeköy’ün ilçe olmasıyla kurulan belediyenin ilk başkanı. Ak Partili Ahmet Poyraz, 2009 yılından beri görevde.


Ahmet Poyraz – Çekmeköy Belediye Başkanı

Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz



Çekmeköy ne zaman ilçe oldu?


Çekmeköy, 1994’ten beri Ümraniye’ye bağlı belde belediyelerinden biriydi. Ancak 22 Mart 2008 tarih ve 26824 mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 5747 Sayılı Kanun ile ilçe vasfı kazandı. 29 Mart 2009 seçimleriyle de İstanbul’un yeni ilçeleri arasına girdi. Çekmeköy ilçe olunca daha önce ilk kademe belediyesi olarak hizmet veren Alemdağ, Taşdelen ve Ömerli’nin bu tüzel kişilikleri de sona erdirilip yeni ilçeye dahil edildi. Böylece Çekmeköy, 17 mahalle ve 4 köyden meydana gelen büyük bir ilçe oldu. Alemdağ, Aydınlar, Çamlık, Çatalmeşe, Cumhuriyet, Ekşioğlu, Güngören, Hamidiye, Kirazlıdere, Mehmet Akif, Merkez, Mimar Sinan, Nişantepe, Ömerli, Soğukpınar, Sultançiftliği ve Taşdelen mahallelerinden oluşan Çekmeköy’ün artık Reşadiye, Hüseyinli, Sırapınar ve Koçullu diye 4 köyü de bulunuyor.



Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz ne zaman, nerede doğdu?


Ahmet Poyraz, 1964 yılında, Rize'nin Çayeli ilçesinde doğmuştur.  Tahsil hayatını Beyoğlu - Cihangir ve Rize’de sürdürmüştür. Ahmet Poyraz, küçük yaştan itibaren ailesinin kurduğu ticari işletmelerde çalışmıştır. 



Ahmet Poyraz, siyasete ne zaman girdi?


İş hayatının yanında toplumsal meselelerle ilgilenmeyi ihmal etmeyen Ahmet Poyraz, siyasi kariyerine 2003 yılında Ak Parti Ümraniye İlçe Başkanı olarak başlamıştır. İki dönem bu görevi yürütmüş ve 2008 yılında Çekmeköy Belediye Başkanlığı için görevinden ayrılmıştır. 2009 yılından beri Çekmeköy Belediye Başkanı olan Ahmet Poyraz evli ve üç çocuk babasıdır.  



Ahmet Poyraz, yeni ilçe olan Çekmeköy’ün ilk belediye başkanlığını nasıl anlatıyor? 


Ahmet Poyraz, Rizeliler Dergisi’ne verdiği bir röportajda şunları şöylüyor; 


“Göreve geldiğimiz ilk yıllarda belediye binamız yoktu. 4 farklı hizmet binasında hizmet veriyorduk. 2 yıl gibi kısa bir süre içinde kendi imkanlarımızla yeni belediye binamızı yaptık. 2009 yılında yapımına başlanan belediye binası 14 bin 645 m2’lik kapalı alana sahip. Başkan yardımcıları, müdürlükler, şeflikler ve tüm birim personellerine geniş çalışma alanı sağlayacak binada meclis toplantı salonu da yer alıyor. Geniş bir arşiv bölümünün tüm birimlere hizmet vereceği binada, çok sayıda misafir aracı barındırabilecek açık ve kapalı otoparklar bulunuyor.”



3 yılda Çekmeköy’de neler yapıldı?


“Göreve başladığımızda hizmet binamız yoktu. 4 ayrı binada vatandaşlarımıza hizmet veriyorduk. 2 yıl gibi kısa sürede İstanbul’un konumu ve mimari yapısı itibariyle sayılı hizmet binalarından birini inşa ettik. 80 bin m2 yeşil alan üzerinde, 14 bin 645 m2 kapalı alana sahip belediye binasında hizmet veriyoruz. Vatandaşlarımız belediyeye geldiklerinde seri ve kaliteli hizmetin ardından bahçemizdeki asırlık ağaçların gölgesinde dinleniyor. Alt yapı-üst yapı, eğitim, sağlık ve kültür alanlarında yoğun bir çalışma içindeyiz. Belediye hizmetleri denince ilk akla gelen alt yapı ve üst yapı çalışmalarıdır. Biz bu konuda ezber bozduk diyebiliriz. Bu alandaki çalışmalarımızı ilk 3 yılda tamamladık.”



Ahmet Poyraz başkanlığında Çekmeköy Belediyesi’nin tamamlanan projeleri nelerdir? 


Dijital Kalem Teknolojisinin Belediye Süreçlerinde Kullanılması Projesi: Magic Pen Teknolojisinin Belediye Süreçlerinde Kullanılması ve Belediye Otomasyon Programına Entegrasyonu Projesi


Ağız Ve Diş Sağlığı Merkezi Projesi: Ağız Ve Diş Sağlığı Hastanesi alanında uzman doktorlarla 20 branşta hizmet veriyor.


Belediye Hizmet Sarayı Projesi: Yeni Belediye Hizmet Binası hizmete açılmıştır


Yaşar Doğu Parkı Projesi: 3223 m2’lik Yaşar Doğu Parkında 2200 m2 yeşil alan, 190 m2 oyun alanı, çok amaçlı spor alanları, basket sahası ve dinlenme alanları tesis edilerek halkın hizmetine sunulmuştur. 


Soğukpınar Mah. Aile ve Diş Sağlığı Merkezi Çevre Düzenlemesi Projesi: Soğukpınar Aile ve Diş Sağlığı Merkezi 


Şehit Er İbrahim Doğan Parkı Projesi: 2920 m2’lik Şehit er İbrahim Doğan Parkında 1158 m2 yeşil alan, 185 m2 oyun alanı, çok amaçlı spor alanları, basket sahası, dinlenme ve piknik alanları tesis edilerek halkımızın hizmetine sunulmuştur.


Kent Bilgi Sistemi Verilerinin Güncellenmesi Projesi: Belediyenin tüm birimlerinin ihtiyaç duyduğu sokak, bina, bağımsız birim, mülkiyet, işyeri, ikamet edenlere yönelik verilerin güncellenmesi projesidir


Kentim İstanbul Projesi: Kentlilik bilincini artırmaya yönelik kültür ve sanat projesi


Saruhan Kanbur Sağlık Ocağı Çevre Düzenlemesi Projesi: 780 m2’lik Saruhan Kanbur Sağlık Ocağı Bahçesinde 330 m2 yeşil alan, 72 m2 oyun alanı ve dinlenme alanları tesis edilerek halkın hizmetine sunulmuştur. 


Necati Alkan Spor Tesisi Çevre Düzenlemesi Projesi: 1341 m2’lik Necati Alkan Spor Tesisinde 125 m2’lik çocuk oyun alanı ve dinlenme alanları bulunmaktadır. 


Soğuk Dere Merkez Mah. Cumhuriyet Parkı Projesi: Soğukdere Merkez Mahallesi için planlanan proje bölgenin ihtiyacı olan aktif ve pasif rekreasyon alanları ile toplam 3655 Ömer Akyüz Bilgi Evi Kirazlıdere Mahallesinde bulunan bilgi evinin yapımı tamamlanmıştır.


Kemerdere Parkı Projesi: 1565 m2’lik Kemerdere parkında basket sahası, çocuk oyun alanı ve dinlenme alanları bulunmaktadır. 


Fevziçakmak Parkı Projesi: Çok amaçlı spor alanı , oyun grubu, basket sahası ve dinlenme alanları ile toplam 2286 m2’lik alan değerlendirilerek halkın hizmetine sunulmuştur.


Aydıntepe Parkı Projesi: Oyun grubu ve dinlenme alanları ile 310 m2’lik alan değerlendirilip halkın hizmetine sunulmuştur. 


Turgut Özal Kültür Merkezi Projesi: İlçede yaşayan vatandaşların sosyal ve kültürel etkinliklerinin arttırılabilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir.


Çatalmeşe Parkı Projesi: Çatalmeşe Mahallesi 191. Sokak ve 192. Sokak kesişiminde bulunan Çatalmeşe parkı yapımı tamamlanmıştır.


Küçükkoru Parkı Projesi: Toplam 7.335 m2'lik alanda bulunan park tamamlanmıştır. 


Şehit Ömer Aktuğ Rekreasyon Alanı Projesi: Çekmeköy için vizyon projesi olarak geliştirilen Ömer Aktuğ Rekreasyon Alanı ile bölgenin değişen ve gelişen yapısına uygun rekreatif aktivitelerin ve sosyal- kültürel yapının gelişimine katkıda bulunacak fonksiyon alanları tasarlanmıştır. Bu kapsamda alanda yapay gölet, kafetarya, büyük oyun alanları, spor aktivitelerinin yapılcağı geniş alanlar ve bunun yanında bölge halkının sosyal aktivitelerini karşılayabilmek amacıyla 1200 kişilik amfi tiyatro tasarlanmıştır. Park tamamlanmıştır.


Kirazlıdere Sağlık Ocağı Yeşil Alan Düzenleme Projesi: Kirazlıdere Sağlık Ocağı Yeşil Alan düzenlemesi ile aktif ve pasif rekreasyonel alanlar planlanmış olup bölge halkının ihtiyacı olan oyun, spor, fitness alanları ile dinlenme için oluşturulan yeşil cepler ile pasif rekreasyon tamamlanmıştır.


Hamidiye Sağlık Ocağı Projesi: Hamidiye mahallesinde bulunan Yunus Emre parkının içine sağlık ocağı yapılmıştır. 

Kirazlıdere Mahallesi Sağlık Ocağı Projesi: Kirazlıdere mahallesinde yapımına başlanan sağlık ocağı tamamlanmıştır. 


Anaokulu Bina Projesi: Bölgeye anaokulu kazandırmak amacıyla Merkez Mahallesi’nde başlatılan anaokulu inşaatı tamamlanmıştır. 


Korunması Gerekli Kültür ve Tabiat Varlıkları Projesi: Hüseyinli, Sırapınar, Koçullu Köyleri ile Ömerli Mahallesini 

Kapsayan Plan Çalışması Projesi


Şile Yolu Trafik Sirkülasyon Projesi: 1/1000 Ölçekli Çekmeköy Alemdağ Merkez ve Çevresi Revizyon Uygulama İmar Planı Projesi,

1/5000 Ölçekli Çekmeköy Alemdağ Merkez ve Çevresi Revizyon Nazım İmar Planı Projesi

1/5000 Ölçekli Çekmeköy Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Çekmeköy Revizyon İlave Uygulama İmar Planı Projesi


12.02.2004 t.t. 1/5000 ve 1/1000 ölçekli Çekmeköy İmar Planı, İSKİ Yönetmeliği kapsamında yeniden değerlendirilerek, 1/5000 ölçekli Çekmeköy Nazım İmar Planı 23.10.2009 tarihinde, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı ise 29.09.2010 tarihinde onaylanarak yürürlüğe girmiştir.


Mehmet Akif Kültür Merkezi: Kültür merkezi, Mehmet Akif Mahallesi Ulubatlı Hasan Caddesi Akasya Sokak’da bulunan mülkiyeti belediyemize ait arsa üzerine bölgenin ihtiyacını karşılayacak şekilde planlanmıştır. 360.00 m2 taban oturuma sahip olan 1 bodrum kat, 1 zemin kat, 3 normal kat ve çatı arası olmak üzere 5 kattan oluşan Toplam inşaat alanı : 2135.00 m² alana sahip Mehmet akif mahallemizde bulunan kültür merkezinin tüm inşaat ve ince işçilikleri de dahil olmak üzere tamamlanmıştır. Kültür merkezimiz, spor aktiviteleri için fitness salonuna, cafe+lobi, el sanatları gibi aktivitelere sahip derslikler, açık sergi salonu, internet cafe, kütüphane ve konferans salonu ve diğer yardımcı fonksiyonlara sahip olacaktır.

Air-Gun sahası projesi: Reşadiye mesire ormanı içindeki (Kopilin Yeri) çalılık alan temizlenerek Türkiye’de bir ilk olarak Air-Gun severlere poligon olarak hazırlandı. 


Belediye Araç Garajı Ve Deposu Projesi: Alemdağ Ekşioğlu Mahallesi mezarlık yolu, su deposu yanında bulunan arazinin Çekmeköy Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü’ne ait araç garajı ve depo sahası olarak düzenlenmesine ihtiyaç duyulmuştur. Çalışmalar sonucunda mevcut yer araç garajı ve depo sahası olarak düzenlenmiş ve kullanılmaktadır.

Aydınlar Parkı Projesi: Toplam alan 599. 62 m2’dir. Aydınlar Parkı için 311.53 m2 yeşil alan düzenlenmiş olup, çocuk oyun alanı için 115.28 m2’lik alan içerisinde 3 kuleli ahşap oyun grubu, 1 salıncak ve tahtaravelli ile bölge halkının hizmetine sunulmuştur. Toplam Sert Zemin, 154.28 m2’dir.  18.30 m2’lik alan için 4 fitness aleti konularak bölge için aktif rekreasyonun gerçekleşmesi sağlanmıştır. 


Erguvan Parkı Projesi: Parkı tamamlanmıştır.


Yılmaz Sokak Sabır Sokak Parkı Projesi: Park, Mart ayında tamamlanmıştır. 


Entegre Kent Bilgi Sistemi Uygulamaları Projesi: Bu proje 17.06.2009 tarihinde başlayan ve 31.12.2009 tarihinde biten Entegre Kent Bilgi Sistemi’nin kurulması projesidir.


Fiber Optik Metro Ethernet Ağ Kurulumu: Belediye Hizmet Binaları arasında geleceğin altyapısını oluşturmak için Ömerli, Alemdağ ve Taşdelen Hizmet Binalarında kurulan internet ağıdır. 



Çekmeköy Belediyesi’nin devam eden projeleri nelerdir? 


Çekmeköy Metro Hattı Projesi: Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe 


Çekmeköy Devlet Hastanesi Projesi: Yapı, inşa alanının tam ortasından iki ayrı parsele bölünmüş olması sebebiyle A ve B blok olarak iki parçaya bölünmüştür. Bu alanda projelendirilen Hastane Kompleksi, her iki blok içinde (A ve B blok) 3 bodrum kat, bir zemin kat ,bir tesisat katı ve 7 normal kat olarak planlanmıştır. 


Alemdağ Mahallesi Kültür Merkezi Projesi: Alemdağ Mahallesi, çok yakında kültür merkezine kavuşuyor. 


Çekmeköy Hayır Çarşışı Projesi: Maddi durumu yetersiz ailelerin alışveriş yapabileceği Hayır Çarşısı çok yakında hizmete açılacaktır


Çekmeköyümüze Hoş Geldin Bebek Projesi: Genç nüfus artış oranının sağlanmasına teşvik edilmesi ve genç nüfusun öneminin toplumla paylaşılması ile vatandaşların sevinç ve hüzünlü anlarını paylaşmak için çalışma ve projeler yapılması öngörülmüştür.


Çekmeköy Spor Kompleksi Projesi: Hamidiye mahallesi ulus pazarı yanında yüzme havuzlu tam kapasiteli spor kompleksi yapımı planlanmaktadır.


ÇEBDA (Çekmeköy Elektronik Belge ve Dijital Arşiv) Projesi: İstanbul Kalkınma Ajansı’nın düzenlemiş olduğu Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlara Yönelik Bilgi Odaklı Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında, Belediyenin Yazı İşleri Müdürlüğünün öz kaynaklarını kullanarak hazırladığı ÇEBDA (Çekmeköy Elektronik Belge ve Dijital Arşiv) Projesi, başvuran 278 proje arasından başarılı 45 çalışma arasına girerek mali destek almaya hak kazanmıştır. 


Ailemizin Çınarları Projesi: Aile bağlarının güçlendirilmesi amacıyla yaşlılara karşı saygı ve vefa duygusunu geliştirmek, aileye ve topluma ilişkin geleneksel değerlerin canlandırılmasını, sürdürülmesini ve sonraki kuşaklara aktarılmasını sağlamak. 


Küresel Isınmayla Mücadele Projesi: Bu projede birincil esas, bu çevre felaketiyle ilgili neler yapılabileceğinin halka seminerler ve etkinlikler yoluyla anlatılmasıdır.


Şahinbey Caddesi Kentsel Yenileme Projesi: İstanbul Turizm Atölyesinde gerçekleştirilen toplantıda, çalışma alanı oluşturma projesidir.


Kardeş Aile Projesi: Çekmeköy Belediyesi sosyal büyük bir projeyi hayata geçirdi. 


Çekmeköy El Ürünleri Pazarı Projesi (ÇEKEP): Çekmeköylü Kadınların Güçbirliği projesidir.



Ahmet Poyraz ve Çekmeköy Belediyesi’nin planlanan projeleri nelerdir?


Kapalı Pazar Yeri Projesi: Çekmeköy çok yakında kapalı pazar yerine kavuşuyor.


Emekli Kırathaanesi Projesi: 50 dönümlük yeşil alan içinde açılacak Emekliler Kahvesi’nde emekliler gün boyu ücretsiz olarak misafir edilecekler. 


Nikah Salonu Projesi: Yeni bir hayata ilk adımlarını atan vatandaşlarımızın en mutlu gününü tüm sevdikleri ile paylaşacakları modern ve konforlu Nikah Sarayı ilçeye kazandırılıyor.


Çekmeköy Kültür Merkezi Projesi: Çekmeköy'de yeni bir kültür merkezi daha…


Meydan Projesi: Çekmeköy yeni bir meydana kavuşuyor.


Çekmeköy Hayır Çarşısı Projesi: Maddi durumu yetersiz ailelerin alışveriş yapabileceği Hayır Çarşısı çok yakında hizmete açılacaktır.


Alemdağ Reşadiye C Tipi Mesire Alanı Projesi: Soğukdere Merkez Mahallesi için planlanan proje bölgenin ihtiyacı olan aktif ve pasif rekreasyon alanları ile toplam 5.2 ha alan üzerinde içerisinde piknik ünitelerinin, aletli jimnastik alanlarının, yağmur barınaklarının, çocuk oyun alanı ,wc, koşu parkurlarının, kır kahvelerinin olduğu doğa ile bütünleşmiş bir ortamda çekmeköy halkının tüm rekreasyonel ihtiyaçlarını karşılayacak bir planlama ile hizmete geçirilmesi düşünülmektedir. 



Ahmet Poyraz ve Çekmeköy Belediyesi iletişim bilgileri nelerdir? 


ÇEKMEKÖY BELEDİYESİ HİZMET BİNALARI


Çağrı MerkeziSantral Hattı

Telefon   90 (216) 312 44 44

Dahili   153, 154, 155


Çekmeköy Belediyesi Merkez Binası

Adres:  Merkez Mah. Piri Reis Cad. No:5 Çekmeköy/İstanbul  

Telefon:   90 (216) 600 0 600 

  90 (216) 641 62 62

  90 (216) 641 62 67

  90 (216) 641 62 68

  90 (216) 642 20 20

Fax:   90 (216) 600 0 602

Eposta:   info@cekmekoy.bel.tr

Web   www.cekmekoy.bel.tr