Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Ahmet Piriştina kimdir?

1994-2004 arasında 10 yıl DSP'liydi; Bülent Ecevit'in yıldızıydı. İzmir belediye başkanlığını DSP'li olarak kazandı. 2004'te CHP'li oldu. Yine kazandı! Ama...


 Ahmet Piriştina kimdir?


Bazıları onu, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda başkanvekilliği yaparken tanıdı.


Bazıları Tansaş Genel Müdürlüğü döneminde...


Bazıları Kipa’yı kurduğu yıllarda...


Bazıları DSP’den siyasete atıldığı, milletvekili seçildiği süreçte...
Çoğu kişi de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olduğunda...


8 Nisan 1952 doğumlu.

15 Haziran 2004'te vefat etti.


8 Nisan 1952'de İzmir'in Buca ilçesinde doğdu. II. Dünya Savaşı sonrasında Kosova'dan göç etmiş Arnavut kökenli bir ailenin çoçuğuydu. İlköğretimini Buca'da tamamlayan Piriştina, ortaokulu İzmir Saint Joseph'te, lise öğrenimini İzmir Atatürk Lisesi ve Türkay Koleji'nde tamamladı. Piriştina 1976 yılında eşi Mine Piriştina ile evlendi. Bu evlilikten bir oğlu ve bir kızı dünyaya geldi.


Ahmet Piriştina, 1992 yılından itibaren Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Başkan Vekilliği görevini de yürüttü. Piriştina'nın siyasetle ilk somut ve sıcak teması, 1991 yılında DSP'den milletvekili adaylığı oldu. Ancak milletvekili seçilemedi. Politikaya attığı ilk adım, 1994 yerel seçimlerinde İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeliği oldu. Piriştina aynı zamanda bu görevini DSP grup sözcüsü olarak sürdürdü. 1995 yılında İzmir milletvekili oldu. KİT yan kuruluna (komisyon) daimi üye seçildi. TBMM genel kurul salonunun yenilenmesi ile ilgili yan kurulda başkanlık, Uğur Mumcu suikastini araştırma yan kurulu üyesi olarak görev yaptı.


Ahmet Piriştina'nın siyasi macerası 1999 yerel seçimlerinde DSP'den İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesiyle yeni bir döneme girdi. Bu dönemde, kendisinden daha önce görev yapan büyükşehir belediye başkanlarınca başlatılan ve İzmir'i daha çağdaş bir konuma taşıyan İzmir Büyük Kanal Projesi, İzmir Kordonboyu Projesi ve İzmir Metrosu gibi projeler, onun döneminde bitirildi ya da çalışmalar hızlandırıldı. 


Piriştina büyükşehir belediyesinin Fen İşleri bölümünün altyapısını kullanarak İzmir'deki birçok ilk ve orta dereceli okulun elden geçirilmesini sağlarken, Büyükşehir Belediyesine bağlı Eşrefpaşa Hastanesinin olanaklarıyla ilköğretim okullarında sağlık taraması yaptırdı. Sosyal güvencesi olmayan yoksul öğrencilerin ameliyat dahil tedavi masraflarını belediye bütçesinden ayrılan kaynakla gerçekleştirdi.


Ahmet Piriştina, "Değişim Sürecek" sloganıyla girdiği 28 Mart 2004 yerel seçimlerini CHP'nin adayı olarak ikinci kez ve yüzde 45'lik oy oranıyla kazandı. 15 Haziran 2004'de ani bir kalp krizi sonucu öldü. İzmir'lilerin de katıldığı Konak Meydanı'ndaki törenin ardından Aşağı Narlıdere mezarlığında defnedildi. Yerine CHP'ye mensup olan Bornova belediye başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye başkanlığı görevine getirildi.


Ahmet Piriştina kimdir?


DEĞERLENDİRME

İzmir Büyükşehir Belediyesi "Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi (APİKAM)" kurdu. Müzenin web sitesinde Piriştina hakkında şunlar yazıyor:


Merhum Başkan Piriştina döneminde, bir körfez kenti olan İzmir'i, boydan boya yeşillerle donatmak ve kısa zamanda yeni yeşil alanları İzmirlilerle buluşturmak amacıyla bir çok çalışmaya imza atılmıştır. Peyzaj çalışmaları, viyadük ve refüjlerin yeşillendirilmesi, tarihi binaların onarılma çalışmaları ile İzmir ülkemizde bir ilke imza atmıştır. 'İlan ve Reklam Yönetmeliği' uygulamaya konularak kentin görünümüne işlevsel ve estetik anlamda yeni bir çehre kazandırılmıştır. Öte yandan; İzmir’in en önemli projelerinden biri olan 'Büyük Kanal Projesi ve Derelerin Islahı' çalışmaları kentin altyapısına önemli bir katkı sağlamıştır. Otobüs, tren ve metro ağlarını sistematik bir şekilde bütünleştiren İzmir’i, 24 saat kesintisiz ve konforlu toplu ulaşımın sağlandığı bir kent haline getiren 'Ulaşımda Dönüşüm Projesi’yle kent ulaşımında karşılaşılan sorunlar önemli ölçüde çözülmüştür.


Ahmet Piriştina, hemşerilerle belediye arasındaki iletişimi sağlamak amacıyla 'Hemşeri İletişim Merkezi’ ile ‘Semt Merkezleri'ni kurarak hizmet üretiminde, toplumsal katılımı ve adaleti sağlamaya özen gösteren bir yaklaşım benimsemiştir. Çevre temizliği, itfaiye, mezarlık hizmetleri ile engelli yurttaşların kent yaşamına katılımını sağlayacak uygulamalar, standartlara uygun hale getirilmiştir. Kenti  kültürel yönden geliştiren hizmetler arasında; yüzlerce okulun onarımı, kent kültürü ve tarihi ile kentlilik bilinci gibi kavramlar çerçevesinde ortak bir İzmirlilik duygusu yaratacak 'İzmir Kent Kitaplığı ve Kent Kültürü Sergileri', İzmir’in 5000. yıl kutlamaları, İzmir’in liseli kent tarihi konferansları, İzmir Kent Arşivi ve Müzesi, açık hava film gösterimleri ve düzenlenen sempozyum ve kolokyumlar bulunmaktadır. İlçe belediyelere devrettiği spor salonlarıyla amatör kulüplerin spor yapma olanaklarının  genişletilmesi; yaya, koşu ve bisiklet yollarının düzenlenmesi gibi çalışmalara imza atan Ahmet Piriştina’nın İzmir’i 'bir fuarlar ve kongreler kenti' haline getirmek en büyük hayali ve hedefiydi.


... devamı için tıklayın.