Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Abide-i Hürriyet Parkı – Şişli – İstanbul

İstanbul’un Şişli İlçesi’ne bağlı Merkez Mahallesi’nde düzenlemesi yapılarak tekrar Eylül 2013’te İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından hizmete açılan parktır. Abide-İ Hürriyet parkın özelliği; Haziran 2013’te yurt çapında protestolara sebep olan Taksim Gezi Parkı’ndan sökülen ağaçlardan bir kısmının dikildiği park olmasıdır.


Abide-i Hürriyet Parkı – Şişli – İstanbul
Abide-i Hürriyet Parkı, Şişli, İstanbul



Abide-i Hürriyet Parkı nerede?


İstanbul’un Avrupa yakasındaki Şişli İlçesi’nin Merkez Mahallesi sınırları içinde kalan Abide-i Hürriyet Parkı, Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı ile İstanbul Çevre Yolu arasında yer almaktadır. 



Abide-i Hürriyet Parkı – Şişli – İstanbul



Abide-i Hürriyet Parkı’nda neler var?


Abide–i Hürriyet Parkı, 31 bin 150 metrekare olup, 1 adet Çocuk Oyun Alanı, 1 adet Aletli Spor Alanı ve 10.15 m2 Yürüyüş Parkuru bulunmaktadır.



Abide-i Hürriyet Parkı ne zaman hizmete girdi?


Zaman Gazetesi’nin 2 Eylül 2013 tarihli haberine göre; çevre düzenlemesi tamamlanan Abidei Hürriyet Parkı’nın açılışı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Açılışta, Gezi Parkı’ndan sökülen 5 ağacın da Abidei Hürriyet Parkı’na dikildiği belirtildi.


Çağlayan’da çevre düzenlemesi tamamlanan Abide-i Hürriyet Parkı’nın açılışına Kadir Topbaş, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı, Adalet Komisyonu Başkanı Sabri Bayındır, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Fehmi Tosun, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Cihan Kansız, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Zekeriya Öz ve çok sayıda davetli katıldı. Parkın açılışının herkese hayırlı olmasını temenni eden Başkan Topbaş, “ Türkiye’nin en büyük adliyesinin önündeyiz. Geçmişte yapılmış olan Abide-i Hürriyet Parkı’nın yeniden düzenlemesini yaptık ve bu parkı adliyemize tahsis ettik. 17 bin 60 metre civarındaki bu alanı çiçeklendirdik, yeşillendirdik ve adliyemize yakışan bir park oldu.” dedi. Adliye yanında olan Abide-i Hürriyet Parkı’nın belediye tarafından çevre düzenlesi yapılarak yeniden kazandırıldığını belirten BaşsavcıTuran Çolakkadı da “Bu parkta ki anıtlar çok geçmişe dayanıyor. Burada yer alan anıt ateş alan bir top sembolünde daha sonra Talat Paşa ve Enver Paşa’da bu parkta bulunmuş. Burada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.Bu arada, çevre düzenlemesi tamamlanan Abide-i Hürriyet Parkı’na Gezi Parkı’ndan sökülen 5 ağacın da dikildiği belirtildi. 



Abide-i Hürriyet Parkı hangi şikayetlere konu oluyordu? 


8 Ağustos 2011 tarihli Habertürk Gazetesi’nde yayımlanan bir yazı şöyle; 


“Bu koca şehirde ne yazık ki yeşil alanlar, parklar, bahçeler kısıtlı. İstanbullunun şöyle bir temiz hava alabileceği, yürüyüş yapıp dinlenebileceği yerler sınırlı. Kent, son sürat betonlaşıyor, 'yeşil' hep gözardı ediliyor

Bakmayın siz belediyelerin 'İstanbul'u yeşillendiriyoruz' dediğine... 'Bilmem ne kadar para harcayıp şu kadar çevre düzenlemesi yaptık' diyorlar ama nerede bir yeşil alan görseler hemen bir beton konduruyor, çay bahçesine dönüştürüyorlar... Üstüne üstlük parkların, oyun alanlarının mezbeleliğe çevrilmesine, tinerci, berduş mekanı olmasına da seyirci kalıyorlar...


SIRADAN BİR PARK DEĞİL


Bu sayfalarda neredeyse her gün görüyorsunuz işte kaderine terk edilen bir yeşil alanın, parkın haberini... Tahmin ettiğiniz üzere bugün yine içler acısı haldeki bir parkı taşıyoruz manşetimize... Bu kez Çağlayan'dayız... Abide-i Hürriyet Parkı'nda... Burası sıradan bir park değil... İstanbul'un anıt parklarından biri...

Semt sakinlerinin nefes alabildiği yegâne yerlerden biri olan parkta hem oyun alanları, yürüyüş parkurları var. Hem de 'Şehitlik' diye tabir edilen özel bir bölüm. Bu alanda, İttihat ve Terakki Cemiyeti üyelerinden Enver Paşa, Talat Paşa, Eyüp Sabri Akgöl, Atıf Kamçıl, Mustafa Rahmi Arslan ve Mithat Şükrü Bleda'nın kabirleri, ayrıca Kanuni Esasi ilanı anıt heykeli yer alıyor. Gelin görün ki böylesine önemli bir park, içler acısı bir halde... Bakımsız, çöplükten beter, karanlık ve korkutucu...


"AYDINLATMA DA YETERSİZ"


İşte bu kelimeler, Abide-i Hürriyet Parkı'nın durumunu özetliyor. Peki park bu hale nasıl geldi Aslında her şey Çağlayan Kavşağı inşaatıyla başladı... Önce, parkın bir bölümü yola gitti, spor alanları yok oldu. Ardından İBB'nin güvenlik kulübesi kaldırıldı ve güvenlik zafiyeti ortaya çıktı. Aydınlatmanın da yetersizliğiyle park ne idüğü belirsiz kişilerin mekânı oldu. Hatta çevre sakinlerinin iddialarına göre mezarların yanıbaşında fuhuş yapılmaya başlandı. Ve bu olup bitenler, Hürriyet ve Gürsel Mahallesi sakinlerini ayaklandırdı.


Acil Şikayet Hattı'nı arayan vatandaşlar yetkililere şöyle seslendi: "Eskiden spor yaptığımız, ailece rahatça oturabildiğimiz park, şimdi korku parkı gibi. Görüntü kirliliğini ve spor alanının kaldırılmasını geçtik, en büyük sıkıntı güvenlik açığı... Berduşlar, tinerciler, karanlığı fırsat bilerek burayı mesken tutuyor. Hatta geceleri tarihi mezarların yanında fuhuş yapılıyor. Parkımızı geri istiyoruz."



Abide-i Hürriyet Parkı'nın yer aldığı Şişli Merkez Mahallesi hakkında detaylı bilgiler neler? 


Mahalle: Merkez

Muhtar Adı: Gönül YILMAZ

Telefon Numarası: 0212 240 34 05

2011 Yılı Nüfusu: 1323

2008 Yılı Nüfus Sayımı: 13358

2000 Yılı Nüfus Sayımı: 12620

1997 Yılı Nüfus Sayımı: 14763

1990 Yılı Nüfus Sayımı: 15026

Mesken Sayısı: 6458

Bina Sayısı: 1419

İşyeri Sayısı: 4660

Arsa Sayısı: 87


MAHALLE HUDUDU: Halaskargazi Caddesinin İzzet Paşa Sokağını kestiği noktadan başlar. Buradan batı yönünde İzzet Paşa Sokağı takiben Abide-i Hürriyet Caddesi, İzzet Paşa Sokağın kesim noktasına gelinir. Buradan kuzey yönünde Abide-i Hürriyet Caddesi takip edilerek Abide-i Hürriyet Caddesinin Silahşör Caddesini kestiği noktaya ulaşılır. Buradan kuzeybatı yönünde Silahşör Caddesini takiben Silahşör Caddesinin Akar Sokağı kestiği noktaya ulaşılır. Buradan Kuzeydoğu yönünde Akar sokağı takip ederek, Akar sokak ile Çiftecevizler Dereboyu Caddesini kestiği noktaya atılan hat ve buradan kuzeydoğu yönünde Çifte Cevizler Dere Boyu Caddesini takip ederek Çiftecevizler Dereboyu Caddesinin Darülaceze Yolu Caddesini kestiği noktaya ulaşılır. Buradan da kuzeybatı yönünde Darülaceze Yolu Caddesi takip edilir. Darülaceze Yolu Caddesinin Piyale Paşa Bulvarını kestiği noktaya atılan hattı takiben buradan kuzey yönünde D100 Karayolunu keserek Çağlayan Meydanı Kavşağına gelinir. Çağlayan Meydanı kavşağından sağa doğru dönülerek güneydoğu istikametinde Abide-i Hürriyet Caddesini (eski Kağıthane Asfalt Yolu) takip ederek Abide-i Hürriyet Caddesinin Darülaceze Yolu Caddesi kestiği noktaya atılan hat ve buradan Doğu yönünde Mecidiyeköy Yolu Caddesini takip ederek, atılan hat ile D 100 Karayolunun Mecidiyeköy Yolu Cad. ve Büyükdere Caddesini kestiği noktaya ulaşılır. Buradan da Güneybatı yönünde Büyükdere Caddesi istikametinde gidilerek Büyükdere Caddesi ile Halaskargazi Caddesini kestiği noktaya atılan hattı takiben Güney yönünde Halaskargazi Caddesini takip ederek Halaskargazi Caddesini İzzet Paşa Sokağı kestiği noktada son bulur.