Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

21 Otel Projesi - Erciyes - Kayseri

Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından Erciyes’te yapılacak 300 milyon Euro’luk proje. Erciyes Master Projesi kapsamında yer alan 21 otel projesi için 150 milyon Euro harcandı, 9 otelin temeli atıldı. 2014 ilkbaharında kalan 12 otelin de temeli atılacak.



21 Otel Projesi - Erciyes - Kayseri

Kayseri, Erciyes, 21 Otel Projesi...



Erciyes Dağ ve Kış Sporları Turizm Merkezi - 21 Otel Projesi nedir?


Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin toplam 300 milyon Euro’luk Erciyes Master Projesi dahilindeki projesidir. 21 otel projesi için şimdiye kadar 150 milyon Euro harcanarak 9 otelin temeli atılmıştır. 2014 ilkbaharıyla birlikte 12 otelin daha temeli atılacaktır.



Başbakan Erdoğan, projenin açılışını ne zaman gerçekleştirdi?


Başbakan Erdoğan, aralarında Erciyes Kayak Merkezi'nin de yer aldığı tesislerin toplu açılış töreninde, toplam yatırım bedeli 123 milyon lira olan 41 tesis ve hizmetin Kayseri'ye kazandırıldığını belirterek, Kayseri Büyükşehir Belediyesi'ni ve tesislerin yapımında emeği geçenleri kutladı. 


Kayseri'ye 1 Temmuz 2012'de gerçekleştirdiği ziyarette 512 milyon lira yatırım bedelli 90 kalem hizmetin toplu açılışını yaptığını ifade eden Erdoğan, 10 Şubat 2012 tarihinde katıldığı açılış töreninde, ''Kayseri'ye ne yapsak az, çünkü Kayseri dinamizmi, çalışkanlığı, başarılarıyla ülkemizin tamamına örnek olan bir şehir. Anadolu'da, Trakya'da, kendi imkanlarıyla, kendi potansiyeliyle gelişmek, büyümek isteyen şehirlere Kayseri'yi örnek gösteriyorum. Enerji, turizm, tarım gibi sadece bir sektöre sırtını dayamadan, her alanda uluslararası çapta başarılar ortaya koyan Kayseri'nin başarılarıyla iftihar ediyoruz'' dedi.



Erciyes Dağ ve Kış Sporları Turizm Merkezi projesinde neler var?


Yaklaşık 20 kilometrelik yer ve 26 milyon metrekarelik alan üzerinde 50'den fazla tesis yapan belediye, şu ana kadar bu tesisleri hizmete sundu. 1-2 yıl içinde oteller de bittiğinde dünyaya 'Türkiye'nin tek ama dünyanın da en güzel kayak merkezlerinden birisi kazandırılmış olacak. Projenin yüzde 80'ini tamamlayan belediye, bu yaz 21 otel inşaatına da başlamasıyla konaklama anlamında da sorunları çözecek. Şehir merkezinde bulunan oteldeki yatak kapasitesi kadar kayak merkezine kazandırılmış olacak. Bu sayının 6 bin kişi olacağı belirtiliyor. Saatte 35 bin kişinin aynı anda kayak yapabileceği tesislerde, kayak pistinin 60-70 kilometrelik bölümü hizmette. Erciyes Dağı'nın kuzeyine doğru çok rahat kayarak gidip gelinebiliniyor. Aynı pistten gelip gitmek zorunda da kalmıyorsunuz. Gelecek yıl 200 kilometrelik pist uzunluğu tamamlanacak. Büyükşehir Belediyesi şuana kadar bu projeler için 100 milyon Euro harcadı. Erciyes Dağı'nda 12 ay doluluk sağlaması hedefleniyor. Bu nedenle yaz ayında kongrelerin ve spor aktivitelerinin yapılabileceği mekanlar da hazırlanıyor.


Bölgeye inşa edilecek otellerin yatırım miktarı ise 110 milyon Euro'nun üzerinde olduğu belirtiliyor. En büyük otel inşaatı ise bin 200 yataklı 40 milyon dolarlık harcama yapılacak. Diğer otellerde butik tarzında olacağı ve toplam yatak kapasitesinin 6 bine ulaşacağı otel inşaatlarına bu yıl başlanıyor. Bu yatırım şehirde inşaat sektöründe ciddi anlamda hareketlilik getirmesi bekleniyor.


Erciyes Dağ ve Kış Sporları Turizm Merkezi'nde 2. etap yatırımları kapsayan konaklama tesisi inşaatları önümüzdeki ilkbaharda başlıyor


Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin altyapı inşaatlarının bir bölümünü tamamladığı Erciyes Dağ ve Kış Sporları Turizm Merkezi'nde, sıra konaklama tesisi yatırımlarına geldi. Kayak merkezinin değişik kesimlerinde geçen yaz tahsisi yapılan alanlardaki 21 otel yatırımının eşzamanlı olarak başlayacağı duyuruldu. Böylece Tekir Yaylası'ndaki toplam yatak sayısının 800'den 5 bine yüksetilmesi hedefleniyor. 



Mehmet Özhaseki, Erciyes Dağ ve Kış Sporları Turizm Merkezi projesi için ne diyor?


Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, projenin 2'nci etabını kayak merkezinde inşa edilecek oteller ile dağ dinlenme tesislerinin oluşturduğunu belirterek, "Proje turizm yatırımcılarının beğenisini topladı. Otel için ayrılan arsaların tamamına yakını satıldı. Söz konusu alanlarda otel ve dinlenme tesisi inşaatları gelecek yıl başlayacak" dedi.


Otel arsalarının tahsis edilmesiyle Erciyes projesinde önemli bir aşamaya daha gelindiğini kaydeden Özhaseki, "Öz kaynaklarımızı kullanarak ilk etapta altyapı hizmetlerini tamamladık. 100 milyon doların üzerinde harcama yaparak, teleferik-telesiyej akslarının kurulmasını, yeni pistler açılmasını, karlama üniteleri ile gölet çevresindeki sosyal birimlerin devreye girmesini sağladık. Artık sıra, özel sektör yatırımlarına geldi" diye konuştu.


Kayseri Turizm Master Planı'nın 3'üncü ayağını oluşturan projenin 2014 yılı sonunda tamamlanacağını vurgulayan Özhaseki, "Otel inşaatları bitmeden önce planlama ve altyapı işlerinin hepsini tamamlamak niyetindeyiz. Biz burada işin her türlü külfetini yüklenmek, ortaya çıkabilecek problemlere çare olmak için varız. Otelcilerin işlerini kolaylaştıracak her türlü ortak çalışmaya da varız. Öteki sorunlara ise belediye meclisinde, Turizm Bakanlığı nezdinde çözüm yolları aranmasında üzerimize düşeni yapacağız" açıklamasını yaptı. Proje kapsamındaki yolun şehir merkezinden Hacılar-Hisarcık yol ayrımına kadar olan kısmını belediyenin tamamlayacaklarını aktaran Özhaseki, "Buradan Develi'ye kadar olan bölümü ise Karayolları Bölge Müdürlüğü yapacak. Bölgeye havayolu ulaşımının daha elverişli koşullarda yapılmasını sağlamak amacıyla, Erkilet Havaalanı'nda yeni düzenlemeler yapılması talep ettik. Askeri yetkililer konuya olumlu yaklaştı. Sonuçta, yaklaşık 350 bin metrekarelik bir arazinin sivil havacılık hizmetlerine tahsisi sağlandı Havaalanındaki. Mevcut yapılar iç hat hizmetlerinde kullanılacak. Tahsisi yapılan yeni alana dış hatlar terminali inşa edilecek. Bu bölümde 10 uçak kapasiteli bir de apron olacak. Yetersiz kalan mevcut terminal binası da elden geçirilerek yenilenecek" şeklinde konuştu.


Özhaseki, oteller bölgesinde teleferik kurma çalışmalarının sürdüğünü belirterek, "Şehir merkezi ile Tekir Yaylası'ndaki konaklama alanı arasında doğalgaz hattı döşeme çalışmaları da başladı. Kayak pisti bitmek üzere. Jeotermal enerji için de bir firma çalışma yapıyor. Sondaj yapılan alanda su çıkarsa oteller bölgesine vereceğiz. Bu da projeye ekstra bir katkı olacak. 275 milyon euroluk yatırımla Erciyes'i Ortadoğu ve Balkanların en gözde dağ ve kış sporları merkezi haline getiriyoruz. 2013 - 2014 sezonundan itibaren toplam uzunluğu 160 kilometreye ulaşacak kayak pistlerinde günde 35 bin kişi kayma imkanı bulacak, otellerimizde 6 bin kişi konaklayacak, 5 bin kişiye doğrudan istihdam olanağı sağlanacak" ifadesini kullandı.



Erciyes Dağ ve Kış Sporları Turizm Merkezi’nin yatırımcıları kimler?


Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından 13 Haziran 2012 tarihinde yapılan yazılı açıklama şöyle;


Mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi'ne ait Hisarcık Tekir Göleti ve Kabaktepe mevkiinde bulunan toplam 21 adet otel yeri arsasının satışını içeren ihale yapıldı. İhale kapsamında 7 adet konaklama tesisi arsasının satışı gerçekleştirildi. 

İhale öncesi açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Erciyes Kış Sporları ve Turizm Merkezi Projesi'nde önemli bir aşamaya gelindiğini belirterek şimdiye kadar Erciyes'te Büyükşehir Belediyesi'nin gerek üstyapı gerekse de altyapı ile ilgili önemli işler yaptığını hatırlattı. 



"ÖNEMLİ BİR AŞAMA DAHA KAYDEDİYORUZ"


Erciyes Kış Sporları ve Turizm Merkezi Projesi'nde hem Büyükşehir Belediyesi'ne hem de özel sektöre görevler düştüğünü söyleyen Başkan Özhaseki, "Bize ait olan hizmetlerde zaten yıllardır bir çaba içerisindeyiz. Hiç aralık vermeden çalışmalara devam ediyoruz. İlk etapta altyapının yapılması daha sonra teleferik-telesiyej akslarının yapılması, göletin ve oradaki karlama ünitelerinin, sosyal tesislerin yapılması işini biz üstlendik. Bir kısmını yaptık hizmete açtık. Bir kısmı da devam ediyor. Bir de ayrıca özel sektöre devredeceğimiz işler var. Bugün burada otel yerlerinin ihalesini yapacağız. Dışarıdan da talipler var. Bizim için önemli olan belli bir rakamda bu otel yerlerinin satılması değil. Gerçekten otelcilerin gelip alıp, oraya otel inşa edecek olması. Konaklama tesis arsalarının hepsi satılmazsa önümüzdeki haftalarda  kalanlarının satışına devam edeceğiz" dedi.


Başkan Özhaseki'nin konuşmasının ardından ihaleye geçildi. Başkanlık Toplantı Salonu'nda düzenlenen ihaleye Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın başkanlık etti. İlginin oldukça yoğun olduğu ihalede Hisarcık Tekir Göleti ve Kabaktepe mevkiinde bulunan 20 adet konaklama tesisi arsasından 7'sinin satışı gerçekleşti. İhale sonucunda Büyükşehir Belediyesi'nin kasasına 3 milyon 345 bin TL girmiş oldu.


İhale sonucunda otel yeri arsası alan firmalar ve teklifleri ise şu şekilde oldu:


    Mevkiii:                                    Kazanan Firma:                           Teklif:


1-Erciyes Kabaktepe (K-3)      Argos Yatırım ve Ticaret AŞ           1 milyon TL


2-Erciyes Kabaktepe (K-4)      DYE İnşaat Ltd. Şti.                          600 bin TL


3-Tekir Göleti Çev. (1-a)           DYE İnşaat Ltd. Şti.                         400 bin TL


4-Tekir Göleti Çev.(1-b)            DYE İnşaat Ltd. Şti.                         415 bin TL


5-Tekir Göleti Çev. (1-c)           Kahraman İnşaat                            400 bin TL


6-Tekir Göleti Çev. (3-a)          Tetico Teknik Ticaret AŞ                  300 bin TL


7-Tekir Göleti Çev.(4-a)            DYE İnşaat Ltd. Şti.                         230 bin TL     



Önerilen Bağlantılar : TOKİ Kayseri kura